Lijepe vijesti iz Kastva

Chef Nenad Kukurin iz restorana Kukuriku otvara vinoteku i veliki vinski podrum

Osim samog restorana, u sklopu Boutique hotela Kukuriku na glavnom gradskom trgu Lokvina uskoro će biti otvoren i veliki vinski podrum

Već punih 25 godina chef Nenad Kukurin stvara prava mala remek-djela u svojoj kuhinji, ne krijući zadovoljstvo što pritom pomiče granice. Proučite li njegovu biografiju, shvatit ćete da je to ustvari bilo i za očekivati jer Nenad dolazi iz obitelji koja se već 121 godinu kontinuirano bavi ugostiteljstvom.

image

Panirana balotina rižota sa škampima i šparogama u redukciji od domaće salse i škampa.

Nikola Zoko

Davne 1890. godine njegov prapradjed otvorio je u Rubešima podno Kastva prvu gostionicu, a sam Nenad je odrastao u Kukuriku restoranu u Opatiji, koji je bio u vlasništvu njegovog oca od 1967. do 1984. godine. Svoje je znanje ovaj chef brusio u Italiji, u svojoj biografiji niže mnogobrojne nagrade i priznanja, a među posljednjima je bila ona vodiča Gault & Millau koji ga je proglasio Chefom moderne tradicijske kuhinje. U lipnju 2010. godine, u nekadašnjem Kaštelu u povijesnoj jezgri grada Kastva, nakon temeljite rekonstrukcije koja je trajala tri godine (zgrade datiraju iz 9., 14. i 19. stoljeća i pod zaštitom su Konzervatorskog ureda Ministarstva kulture RH) otvorio je boutique hotel Kukuriku u kojem je sve spremno za početak nove, ljetne sezone.
image

Boutique hotel Kukuriku u Kastvu

Nikola Zoko
image

Carpaccio od tune s usitnjenom skutom, ukiseljenim motarom i dehidriranim malinama.

Nikola Zoko

“Ova je godina za nas posebna jer slavimo 25 godina rada, odnosno četvrtinu stoljeća od dolaska Kukuriku restorana u Kastav. Kažem u množini jer za svaki uspjeh je zaslužan tim”, kaže na početku razgovora samozatajni chef otkrivajući kako svakog dana jutro provodi na tržnici kupujući svježe namirnice.
image

Panirani cvijet tikvice punjen selekcijom krem sireva.

Nikola Zoko
image

Rapsodija u plavom s mariniranom srdelom i fileom pečenog škombra.

Nikola Zoko

Kako izgleda kad svaki gost pojede svježe pripremljen obrok po principu "s tržnice na stol" chef je pokazao u svojoj kuhinji stvarajući ljetnu fuziju okusa koja ujedno predstavlja i najljepšu gastro razglednicu iz Kastva. Taj dan na tržnici je "ulovio" od svačeg ponešto, upotpunjujući to svježim voćem i povrćem, mliječnim proizvodima i, naravno, vinom.
image

Kupola od bijelog moussa punjena umakom od domaćih jagoda na keksu od prhkog tijesta s mascarponeom i ricotta sirom.

Nikola Zoko

Njegov restoran nalazi se u sklopu Boutique hotela Kukuriku na glavnom gradskom trgu Lokvina, a ispod kojeg će uskoro otvoriti i vinoteku te veliki vinski podrum. Otvorenje vinoteke, kako je rekao Nenad, jako ga veseli jer će to biti i jedinstven prostor za manja druženja uz čašu dobrog vina.

image
Nikola Zoko

“Moja filozofija je uz svježe namirnice koje koristim u pripremi hrane promovirati prvenstveno hrvatska vina jer imamo izvrsna vina i smatram da gost treba piti vino iz zemlje u koju je došao!”, zaključuje i dodaje kako će se u ovoj vinoteci naći i jedina vinska banka na Kvarneru koja će u idealnim uvjetima pružiti mogućnost vinoljupcima da stvore i vlastitu kolekciju vinskih etiketa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 02:16