STIPENDIRANJE MLADIH

Chef kuha doma u početku je imao terapeutski učinak na društvo, a zatim i egzistencijalan

 Ronald Gorsic/Cropix
Poznati chefovi okupljeni unutar Udruge Chef kuha doma nudi jednogodišnje stažiranje u poznatim restoranima, a kasnije i posao

Prije točno godinu da na društvenim mrežama osvanula je stranica pod nazivom Chef kuha doma. U samo 24 sata prikupili su oko 3500 pratitelja, a danas ih imaju više od 115 tisuća. Radi se o stranici unutar koje su se udružili poznati chefovi, a oni su redom: Marin Rendić, Mate Janković, Pero Savanović, Belizar Miloš, Ante Božikov, Hrvoje Zirojević i drugi.

"Restorani su nam zatvoreni i svi kuhamo doma, a neki već odavno dijele svoje recepte na društvenim mrežama. Ideja je bila okupiti chefove na jednom mjestu i ljudima malo skrenuti misli od nezahvalne situacije u kojoj smo se našli svi zajedno" - rekao je tada Marin Rendić, chef restorana Bistro Apetit, i jedan od idejnih začetnika stranice te nastavio: "Lijepo je vidjeti da su se ljudi koji nikad nisu kuhali odvažili pokušati i eksperimentiraju u kuhinji, a ovako na jednom mjestu mogu pronaći recepte, korisne savjete, i pritom se zabaviti" - izjavio je Marin Rendić za Dobru hranu.

image
Neja Markicevic/Cropix


U godinu dana snimili su više od stotinu recepata koje je jednostavno ponoviti kod kuće i prilagođeno za zabavno eksperimentiranje u kuhinji. Njihov angažman u početku je bio gotovo terapeutski, skrečući nam misli s neizvjesne situacije do podizanja svijesti koliko je jednostavno hraniti se kvalitetno i ukusno. Njihova misija bila je od jednostavnih i dobro poznatih namirnica stvoriti maštovita jela koja će razveseliti sve koji ih budu kušali s vama.

Koncem prosinca, Chef kuha doma, postao je važan na socijalnoj, društvenoj i egzistencijalnoj razini. Nakon razornih potresa u Petrinji i okolici, pokrenuli su razvoj sustava koji je hranio potrebite. Slijedili su ih i drugi hrvatski chefovi, a oko sebe okupili su i popriličan broj volontera zbog kojih je njihova ideja postala održiva.Medijski smo pratili njihov angažman, a nedavno su se odlučili na novi projekt. Radi se o stipendiranju jednog chefa ili chefice koji godinu dana provodi u poznatim hrvatskim restoranima. O čemu je riječ?

image
Ronald Gorsic/Cropix
image
Ronald Gorsic/Cropix


Prijavom na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. (uz napomenu ''za CKH stipendiju''), potencijalni chef ili chefica ima priliku ući u uži krug kandidata koje će chefovi osobno intervjuirati, nakon čega će odabrati jednu ili jednog, kojeg će usavršavati u najmanje tri vrhunska restorana: u Bistro Apetit by Marin Rendić, u kornatskoj Konobi Opat kod chefa Ante Božikova i kod chefa Matije Bregeša u zagrebačkom Baltazaru.

U svakom od restorana chef stipendist će provesti po oko tri mjeseca, a ukupno trajanje stipendije i usavršavanja će trajati jednu godinu. Po isteku stipendije, chef ima pravo birati u kojem od ponuđenih restorana bi najviše volio/la ostati raditi, a tijekom stipendije, restorani jamče honorar u visini minimalne plaće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:20