Večer sjajnih vina i jela

Chef Džamarija pripremio je pravu ‘Odu Istri‘, a premijerno smo kušali i Meneghetti Sweet

Nismo jedini koji smo primijetili kako je mladi chef na čelu popularnog zagrebačkog restorana odradio odličan posao spajajući svoje kreacije s Meneghetti vinima

Posljednja večera u veljači u zagrebačkom je Maredu bila posvećena poznatoj istarskoj vinariji Meneghetti. Treća je to tematska večera od najavljenih pet ove sezone, za koju je, ispred Mareda, sva jela na meniju od sedam sljedova osmislio chef Luka Džamarija. A u priču o Meneghetti vinima uveo nas je Filip Božić, direktor operacija u Meneghettiju, inače desna ruka Miroslava Pliše, osnivača Meneghetti brenda.

image
Privatni album

"Mi smo od jedne male vinarije, stancije i hotela prerasli u ozbiljnu organizaciju. Trenutno proizvodimo stotinjak tisuća boca vina, a otvorili smo još jednu vinariju - veću od stare. U asortimanu imamo pjenušava, bijela, crna, ali i slatka vina". Jedno takvo imali smo priliku premijerno prvi kušati na večeri u Maredu.

image
Privatni album

Večera je počela tartarom od škampa. Serviran kao finger food, izrazito hrskav i obogaćen začinskim biljem bio je slastan zalogaj za početak večeri. Uparen je sa suhim Blanc de Blancs 2019 pjenušcem koji se pravi tradicionalnom metodom, a potom odležava 24 mjeseca na kvascima.

image
Privatni album
image
Privatni album

Gof crudo uparen s fileom od naranče, klementine i mandarine, tijestom začinjenim uljem od dragoljuba, te poslužen u emulziji kopra, sokova agruma i ikre ribe poletuše, bio je prvi slijed. Uz njega smo kušali Malvaziju 2022 koju je predstavio Alen Britvarević, zadužen za prodaju i marketing ove istarske vinarije.

image
Privatni album
image
Privatni album

Kiselina agruma i moćni okus gofa bili su prava eksplozija okusa kojoj je doprinijelo i ekstra djevičansko maslinovo ulje sorte Leccino koje u stanciji Meneghetti proizvode sami i na koje su jako ponosni. U njihovom je masliniku, mogli smo čuti, oko petsto maslina.

image
Privatni album

Večera je nastavljena u dalmatinskom duhu od kojeg chef Džamarija, inače iz Dubrovnika, ne može pobjeći. Juha od kamena koja je nekad bila sirotinjsko jelo, danas s razlogom može biti servirana i u fine dining restoranima. Džamarija je za svoju inačicu od novigradskog kamena napravio temeljac, pripremio dimljene dagnje i onda maslac od njih te ih poslužio u rižotu. Obogatio je jelo Pecorinom Romanom i Granny Smith jabukama. Savršeno kremast, ali nekima možda mrvu previše al dente, ovaj rižoto je bio, komentirali su mnogi, vrhunac večeri. Poslužen je uz Moni Emvasis 2019, vino dominantne svježine.

image
Privatni album
image
Privatni album

Prvo crveno vino Meneghettija - Merlot 2020 bio je u središtu pozornosti novog slijeda. Riječ je o vinu koje se može piti kroz sva četiri godišnja doba, a odležalo je u francuskom hrastu. Vrlo jednostavno, pitko vino odlično je godilo uz fagotine punjene patkom i kremastim sirom. Bogati Consommé od patke i gljiva s ribanim tartufima doista se lijepo nadovezao na ovaj Merlot.

image
Privatni album
image
Privatni album

Vrhunac večeri bila je, po chefu Džamariji, "Oda Istri". Ribani crni zimski istarski tartuf u jousu bio je poveznica moćnog i pomalo dimljenog steaka od boškarina s uštipkom od cvjetače. Još moćniji bio je Meneghetti Red 2018 čiji su vinogradi posađeni 2000-tih godina, a prva berba bila je 2003.

image
Privatni album
image
Privatni album

"Bogatstva Istre ne možemo prenijeti nigdje drugdje - duboka crvena zemlja, vapnenac, klima (duga topla ljeta, blage zime)... sve to čini ovo vino posebnim. Imamo vino staro pet godina koje je toliko svježe da ga možemo čuvati još barem 20, 30 godina", rekao je gostima Filip Božić.

image
Privatni album

Na večeri posvećenoj Meneghetti vinima imali smo ekskluzivnu priliku kušati i desertno vino Meneghetti Sweet 2022, vino koje na tržištu još nitko nije probao. Kasnija rujanska berba sušena je na drvenim gredicama dva mjeseca, što znači da je u preradu išlo tek u studenom. U bačvama je odležalo 15 mjeseci, a svježe je jutro prije večere za nas izvađeno iz tanka. Na prvu jako slatko, ali uz Džamarijin desert - bila je to izuzetna kombinacija. Zapečeni kolač od jabuke i engleska krema s bourbon vanilijom bili su pravi izbor za desert čije arome ističu ovo vino.

image
Privatni album
image
Privatni album

Za kraj su nam servirali iznenađenje - sljezove kolačiće upakirane kao bombon nježnih aroma timijana i limuna u okusu, uz koje nam je poslužena i Aqua Vitae. Destilat Malvazije istarske ugodno je oštar s dominantnim aromama breskve, dunje i aromatičnog bilja.

image
Privatni album

Ako ste propustili ovu gostujuću vinsku večer, možda će vas zanimati da će Maredo 12. ožujka ugostiti Stina vina, a 26. ožujka chefa Zijavice Stivena Vunića. Nova vinska večer s istaknutim vinima Vinarije Simčić biti će 9. travnja, a chef David Skoko gostovat će 16. travnja.

image
Neja Markicevic/Cropix

Mario Mihelj: ‘Nisu ovo sva gostovanja...‘

Chef Mario Mihelj, inače operativni direktor grupacije koja stoji iza restorana Maredo i El Toro, samo za Dobru hranu najavio je kako dosad poznata gostovanja nisu i jedina. Kako nam je potvrdio, već dogovara nova sa zvučnim imenima na eno-gastro sceni.

"Nakon ljeta, od rujna do studenog, u goste nam dolazi još nekoliko vinarija i chefova. Uz našu a la carte ponudu i tematske tjedne, ova su nam se gostovanja pokazala kao lijep i uspješan projekt pa ćemo s njima nastaviti i u budućnosti". Također, istaknuo je kako trenutno intenzivno radi na novim projektima za Maredo, pa je za očekivati da ćemo na poznatoj zagrebačkoj adresi uskoro moći pronaći još novosti u ponudi.

M.Š.L.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 13:03