POVUKLI JE S POLICA

Britanska chefica optužena za plagiranje kuharice, pohvalila je čak i Nigella Lawson

 @the_modernchef/Mei-mei-london.myshopify.com/
Nakon listanja sporne kuharice, Sharon Wee je shvatila kako dio sadržaja podsjeća na njezinu kuharicu i odmah obavijestila izdavača

Nakon što se 2011. godine pojavila u Masterchefu, Elizabeth Haigh postala je prilično poznato ime u svijetu gastronomije. Radila je u restoranu s Michelinovom zvjezdicom, a sudjelovanje u popularnom showu donijelo joj je i poznanstva s poznatim chefovima poput Nigelle Lawson. No, kada je početkom godine izdala svoju prvu kuharicu "Makan", stigle su loše vijesti. Naime, Haigh je optužena za plagiranje i njezina izdavačka kuća Bloomsbury povukla je kuharicu s polica. Kako piše Daily Mail, velik broj recepata objavljenih u kuharici Elizabeth Haigh jako sliče onima iz kuharice Sharon Wee, koja je istu objavila 2012. godine.

Oko cijele se priče o plagiranju oglasila i sama Sharon Wee te je komentirala kako je zahvalna izdavačkoj kući Bloomsbury koja je brzo i ispravno reagirala. Ona je, naime, čitajući "Makan", shvatila kako se velik broj recepata i anegdota o kojima Elizabeth Haigh piše u svojoj kuharici, podudara s onima koje je ona objavila u "Growing up in a Nyonya Kitchen" kuharici.

Zanimljivo je spomenuti kako je sama Nigella Lawson, kada je kuharica Elizabeth Haigh izašla, imala samo riječi hvale te je jedan od recepata iz kuharice, onaj za Mapo Tofu podijelila čak i na svojoj službenoj stranici te Twitteru. Danas se tom sadržaju više ne može pristupiti. Sama Haigh, koja je danas vlasnica street food restorana Mei Mei u Londonu, još uvijek nije komentirala povlačenje kuharice, no knjiga je još uvijek dostupna na službenoj stranici njezinog restorana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 00:25