Diplomatski incident

Britanci zgroženi idejom znanstvenice iz SAD-a o savršenom čaju, reagiralo i veleposlanstvo

 Mmeemil/Getty Images
Premda su se stanovnici Otoka uzbudili, njezina teorija temeljena je na kineskim rukopisima iz 8. stoljeća

Poznato je da su Britanci prilično ponosni kad je u pitanju priprema čaja. To ne čudi s obzirom na to da je čaj "sveti gral" u Velikoj Britaniji, a procjenjuje se da ga svaki dan popiju oko 100 milijuna šalica, piše BBC. Međutim, sad se javila američka znanstvenica koja tvrdi da je otkrila tajnu savršenog čaja, prenosi N1.

I to ne bi bilo nimalo čudno da nije riječ o teoriji koja je zgrozila Britance (a "podigla je obrve" i u ostatku svijeta) i koju većina njih smatra apsurdnom, jer ona kaže da u čaj treba dodati sol. Istraživanje profesorice Michelle Francl izazvalo je, naime, toliku pomutnju u Ujedinjenom Kraljevstvu da je čak izazvalo i diplomatsku intervenciju američkog veleposlanstva.

image
Pexels

"Uvjeravamo dobre ljude Ujedinjenog Kraljevstva da nezamisliva ideja o dodavanju soli u britansko nacionalno piće nije službena politika Sjedinjenih Američkih Država. I nikada neće biti", objavilo je veleposlanstvo SAD-a na X-u, ranije poznatom kao Twitter.

"Nisam namjeravala izazvati diplomatski incident", rekla je za BBC Francl, profesorica kemije na koledžu Bryn Mawr u Pennsylvaniji. "Nisam očekivala da ću se probuditi i doživjeti da gomila ljudi pričaju o soli u čaju".

Nadalje, objašnjava da sol djeluje kao blokator receptora zbog kojih čaj ima gorak okus. Dodavanjem prstohvata soli, količine koja se ne može osjetiti, ublažit ćemo gorčinu.

"Nije to kao dodavanje šećera. Mislim da se ljudi boje da će osjetiti okus soli", objasnila je.

Međutim, ispostavilo se da dodavanje soli u čaj nije nova ideja - kao sastojak u čaju spominje se još u kineskim rukopisima iz 8. stoljeća, koje je spomenuta Amerikanka analizirala kako bi usavršila svoj recept.

image
Unsplash

Profesorica poziva Britance koji vole čaj da budu otvorenog uma prije nego što unaprijed osude istraživanje koje je dokumentirala u svojoj novoj knjizi "Steeped: The Chemistry of Tea" i kaže: "U redu je eksperimentirati."

Svatko ima svoje mišljenje o tome što čini savršeni čaj, ali Francl preporučuje korištenje listića umjesto vrećica čaja i stalno miješanje napitka kako bi se čaj dobro razmočio u vodi i mlijeku te savjetuje dodavanje limunova soka.

Ako se pitate u čemu ga servirati, ova profesorica predlaže korištenje plitkih, debelih šalica kako bi čaj duže zadržao temperaturu. Pritom, šalicu bi prethodno također trebalo zagrijati, baš kao i mlijeko, koje se ulijeva tek nakon što smo u šalicu natočili čaj.

image
Unsplash

Njezin glavni savjet je da nikad vodu za čaj ne zagrijavamo u mikrovalnoj pećnici: "Manje je zdrava i nema tako dobar okus", kaže Francl. Ovaj savjet ne čudi jer savjete dijeli Amerikanka čije su navike drugačije nego kod Britanaca, kojima tako nešto nikad ne bi palo na pamet.

"Amerikanci imaju neke doista grozne navike", kaže Francl i ističe: "Popila sam bolje šalice čaja na benzinskim postajama u Irskoj nego u otmjenim restoranima u SAD-u. Mislim da ljudi jednostavno ne znaju kako napraviti dobar čaj".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. studeni 2024 07:01