NOVO MJESTO

BRACO SANJIN: "Jedva čekam da O'zlata krene raditi, ovo mi je novi izazov!''

 Duje Klarić / CROPIX
Nakon desetak godina u splitskom restoranu Kadena, Braco Sanjin otisnuo se u novu kulinarsku avanturu i svoje mjesto pronašao u restoranu O´Zlata. Doista bajkovita izgleda, O´Zlata, smjestila se u samoj Dioklecijanovoj palači u kompleksu Zlatnih vrata. Budući da se nalazi u samom srcu povijesne jezgre, ime restorana nametnulo se samo od sebe, inspirirano još dijalektom i napjevom iz poznate pjesme.

Svoje mjesto po pitanju koncepta žele naći između fine dininga i bistrologija, a poznavajući Bracu, prezentacija i elementi na tanjuru sigurno će težiti apsolutnom perfekcionizmu. Kartu su podijelili u dva dijela pa tako neće nuditi samo klasičnu služenu večeru nego i male zalogaje, bokuncine, koje možete sljubiti uz čašu vina ili neki dobar koktel. Što se tiče cijena, topla predjela će se kretati oko 100 kuna, glavna jela od 120 do 180 kuna, dok će se bokuncina naći i za tridesetak kuna.

"Radimo sa stvarno vrhunskim namirnicama, recimo dimljena riba nam je iz pušnice Bek dok ću meso nastaviti uzimati u Dadića s kojim surađujem već godinama.", otkrio nam je Braco.

Split, 270217.
Restoran O Zlata. 
Na fotografiji: kuhar Braco Sanjin.
Foto: Duje Klaric / CROPIX
Duje Klarić / Hanza Media

Split, 270217.
Restoran O Zlata vlasnice Daniele Milisic.
Foto: Duje Klaric / CROPIX
Duje Klarić / CROPIX

Samo neke od dojmljivih kombinacija s karte su domaći ravioli punjeni kozicama i vrganjima u tekućem kelju, biftek u prošeku s timut paprom i pireom od badema, njihova inačica viškog brudeta, samo su neka od jela s nove O´Zlatine karte. Bracin favorit među desertima je "Zlatna perverzija" što je zapravo domaći sladoled s okusom tartufa, crumble od lješnjaka, souffle od čokolade i krema od kruške.

Split, 270217.
Restoran O Zlata vlasnice Daniele Milisic.
Foto: Duje Klaric / CROPIX
Duje Klarić / Hanza Media

Split, 270217.
Restoran O Zlata vlasnice Daniele Milisic.
Foto: Duje Klaric / CROPIX
Duje Klarić / CROPIX

U bokuncinima valja izdvojiti "Čok O´zlata" što je zapravo hladni kosani juneći file začinjen mediteranskim biljem, rikulom i Grana Padanom, a važno je reći kako ovo nije klasični tatarski. Prvih mjesec dana, služit će samo večeru nakon čega kreću punom parom, a na karti bi se trebao naći i doručak. Karta je dosta kompleksna i broji više od 25 jela.

"Još dok sam maštala o restoranu htjela sam da na karti budu neka tradicionalna jela interpretirana na moderan način. Zato smo dali nazive koji koketiraju s tradicijom. Recimo "Kozice u traverši" su zapravo domaći ravioli, ali traverša je ona mala pregača s puno džepića. Naravno, ovdje će to biti gastronomski ozbiljnije izvedeno, ali želimo da se O´zlata nađe u tom međuprostoru bistrologije i fine dininga.", rekla nam je vlasnica Daniela Milišić.

Split, 270217.
Restoran O Zlata. 
Na fotografiji: vlasnica Daniela Milisic.
Foto: Duje Klaric / CROPIX
Duje Klarić / Hanza Media

Split, 270217.
Restoran O Zlata vlasnice Daniele Milisic.
Foto: Duje Klaric / CROPIX
Duje Klarić / CROPIX

"Jako puno smo polagali pažnje na uređenje interijera, tako je recimo idejno rješenje za prostor napravio Domenic Alvaro, arhitekt svjetskog glasa, a najveći dio uređenja potpis je arhitekata Franza i Tanje Zahre. Klupe su nam se radile u Australiji, rasvjeta je iz Kanade, a žbuku smo posebno morali naručivati jer se nalazimo u povijesnoj jezgri.", nadodala je Daniela.

Split, 270217.
Restoran O Zlata vlasnice Daniele Milisic.
Foto: Duje Klaric / CROPIX
Duje Klarić / CROPIX

Split, 270217.
Restoran O Zlata vlasnice Daniele Milisic.
Foto: Duje Klaric / CROPIX
Duje Klarić / CROPIX

Split, 270217.
Restoran O Zlata vlasnice Daniele Milisic.
Foto: Duje Klaric / CROPIX
Duje Klarić / CROPIX

"Okupili su dobar tim, imaju bajkovit prostor i složili zaista dojmljiv kartu. Jedva čekam da krenemo raditi, ovo mi je novi izazov i nadam se da ćemo biti uspješni u realizaciji onog što smo zamislili.", zaključio je Braco.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. studeni 2024 05:07