EVO GDJE KUPITI

Bovanovo ulje Mati pobjednik je najpoznatijeg ocjenjivačkog sajma maslinovih ulja

Neven i Daniel Klinac (Bovan, šampion Noćnjaka 2023.)

 Ustupljena fotografija
Bovan iz Nadina šampion je 25. Noćnjaka sa svojim uljem Mati. U nastavku pogledajte i koji su dobitnici nagrada u drugim kategorijama

Proteklog vikenda u Tučepima, u Bluesun hotelu Alga, održan je 25. Međunarodni susret maslinara i uljara Noćnjak 2023. Noćnjak je najpoznatiji ocjenjivački sajam maslinovog ulja u Hrvatskoj. Na njega se osim hrvatskih uljara prijavljuju i natjecatelji iz Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore…

Noćnjak svake godine dodjeljuje nagrade u kategorijama: Pakovine maslinovog ulja, Otvorena maslinova ulja i Proizvodi od masline. Ove godine prijavljeno je 335 uzoraka ulja i 43 proizvoda od masline.

Šampionom kvalitete pakovina ekstra djevičanskog maslinovog ulja proglašen je Bovan d.o.o. iz Nadina, za ekstra djevičansko maslinovo ulje Mati sljubljenih sorti.

image
Ustupljena fotografija

Šampion izgleda pakovine maslinovog ulja je OPG Radoslav Županović iz Kruševa.

Priznanje za najbolje monosortno ekstra djevičansko maslinovo ulje dobio je OPG Olea Istria iz Funtane, za ekstra djevičansko maslinovo ulje sorte leccino. Priznanje za najbolje višesortno ekstra djevičansko maslinovo ulje dobio je Domen Drufovka, iz Podsabotina u Slovenija za ekstra djevičansko maslinovo ulje sljubljenih sorti.

Pehar za najbolji prehrambeni proizvod od masline dobila je tvrtka Vilma slastice iz Raba za proizvod Hrvatska u čokoladi s maslinovim uljem, a priznanje za najbolji kozmetički proizvod od masline dobila je tvrtka Lisjak d.o.o. Koper, Slovenska Istra.

Uz šampionsko ulje Mati, Bovan ima i brend Kota koji je gastro ulje višeg ranga. Tvrtka Bovan d.o.o. u vlasništvu obitelji Klinac podigla je u dalmatinskom mjestu Nadin u Ravnim kotarima nasad od 10.000 stabala maslina u certificiranoj ekološkoj proizvodnji s dominantnim naglaskom na autohtone hrvatske sorte lastovku, oblicu i bjelicu, poštujući sve aspekte struke i najnovija tehnološka dostignuća u proizvodnji i preradi. Njihovi proizvodi, ekološka ekstra djevičanska maslinova ulja Kota i Mati, proputovali su svijet i globalno se afirmirali u kvaliteti s osvojenim platinastim medaljama u Berlinu i Londonu (Berlin GOOA, London IOOC), zlatnim medaljama sa natjecanja NYIOOC (New York), Olive Japan Tokyo, Dubai IOOC, EVOO IOOC Italy, čime su najviše rangirani dalmatinski proizvođači prema EVOO rankingu.

Nagrađeno ulje Mati mješavina je triju autohtonih hrvatskih sorti, a zanimljivo je da nisu sve dalmatinske. Naime, uz lastovku i oblicu, ovo ulje dopunjuje i istarska bjelica, koju obitelj Klinac također njeguje u svom masliniku.

Inače, proizvodi Bovan d.o.o. već se nekoliko mjeseci mogu kupiti na njihovom prodajnom mjestu na donjoj etaži tržnice Dolac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 22:58