Našli smo se u rano jutro, a sve je počelo kratkim espressom na splitskom pazaru. Iako je ovo jedan od najužurbanijih doba za chefove mi smo ih nekako uspjeli nagovoriti na ovu našu ludost i ovim putem se iskreno zahvaljujemo i Braci Sanjinu i Hrvoju Zirojeviću te vinariji Krolo na angažmanu vremenu i trudu.
Nakon ritualne jutarnje kave trebalo je nabaviti sve začine, povrće i na kraju meso koje smo kupili "u Dadića". Radi se o mesnici gdje Braco već više od desetljeća kupuje kako za sebe tako i za restoran, a s godinama su postali i dobri prijatelji pa je nabava mesa zapravo prerasla u još jedno druženje. Budući da se radi o blagdanskoj peki chefovi su se odlučili kombinirati i komad svinjske potrbušine, janjetine i nešto teletine. Zanimljivo je spomenuti kako su oni u peku stavili i malo kiselog kupusa (koje je naravno isprobano iz kace na samom pazaru) što je vrlo čest slučaj u Dalmaciji.
Utrkujete li se s vremenom zaboravite na peku i radije se odlučite za nešto drugo. Žar mora biti dobar, poželjno je ne zaboraviti malo domaće masti kako bi vam cijela priča bila što sočnija, a meso prethodno narežite na približno jednake komade.
Ovo je njihova receptura, a valjda kao i za sva tradicionalna jela varijanti je stotine. Najbitnije je posvetiti se onome što radiš i raditi to s ljubavlju u mislima na one za koje se priprema. Bila je to jedna lijepa nedjelja. Znam da je za njih bila pomalo naporna jer bilo je tu još čuda jela koja se trebala pripremiti uz peku i nakon užurbanog radnog tjedna, ali oboje su mi na pitanja "jel ti teško, hoćeš da ti pomognem" odmahivali rukom i odgovarali uz osmjeh "ma daj, čas posla".
Nakon guljenja krumpira, prihvatile smo se postavljanja stola. Nakon nekoliko sati rada, svi zajedno smo sjeli za stol i okružili sve te divote koje su nam oni pripremili. Nije još Božić i budući da smo to radili za božićni specijal portala sve smo okitili kao da jest, ali to neko zajedništvo i dobra energija koja je vladala kad sam ih sve pogledala za stolom bila je sve samo ne "naštimana". Hvala im svima i nek nam je još takvih trenutaka!
Recept: Peka
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....