AFRIKA X PLANT PUNK

Bio je favorit u Masterchefu, a sada njegova jela stižu dostavom, totalno su drugačija od svega što se u Zagrebu nudi

Kada se spoje kreativan dečko iz Zagorja i ekipa iz najpoznatije ‘ghost‘ kuhinje u gradu, dobije se pravo vege osvježenje na sceni. Plant Punk ima novi meni, a neka smo jela već isprobali

Tihomir Krklec Afrika, kojeg je šira javnost upoznala u MasterChefu 2022. godine, jedno je od inspirativnijih imena na našoj kreativnoj sceni. Inače je školovani grafički dizajner, tattoo majstor i street art umjetnik, bavi se glazbom i fotografijom, a posljednjih je godina posebno posvećen kuhanju. Sigurni smo kako ste za njegove pop up kulinarske projekte barem čuli, ako ga već nigdje niste uspjeli uhvatiti, a zahvaljujući nedavno ostvarenoj suradnji s Plant Punkom, odsad ćete njegova jela svakodnevno moći i naručiti.

image
Vedran Husremovic/
image
Ustupljena Fotografija/

Ekipu iz Plant Punka već smo u nekoliko navrata spominjali. Primjerice, njihova veganska jela dobra su opcija za jednostavan gablec, a njihov vege burger proglasili smo najboljim iz te kategorije. Sada su odlučili napraviti malo zaokret pa su tako angažirali Tihomira Krkleca Afriku kako bi im pomogao osmisliti novi meni. Iako sam nije vegetarijanac, a Plant Punk nudi upravo takva jela, Afrika se ozbiljno prihvatio posla jer, kaže, voli izazove i uvijek mu je zanimljivije napraviti kompleksno jelo od povrća i namirnica ne-životinjskog podrijetla. A rezultat je, barem se nama čini, jednako ozbiljno i odradio.

"Misao vodilja mi je bila comfort vegan food, hrana koju bih ja volio naručiti nakon radnog dana, podijeliti s ekipom ili jednostavno pojesti kad mi se ne da kuhati. Neke stvari smo s menija maknuli, a neke smo izmijenili. Otprilike 8-9 novih jela krasi novi menu Plant Punka. Inače, s Plant Punkom sam se upoznao prije nekoliko godina, kad sam ih uočio na dostavnim servisima. Odmah su svojim vizualima i imenima jela bili drugačiji. Hrana je uvijek bila ukusna i drugačija od ostale ponude u dostavama, a najviše me se dojmio njihov odnos prema kuhinji i namirnicama. Primijetio sam da koriste svježe namirnice, fokus im je na kvalitetne dobavljače povrća koji nekoliko puta tjedno dostavljaju u njihovu kuhinju. To je izuzetno bitno da bi jela bila kvalitetnija i ukusnija", komentirao je Afrika novi angažman.

JELA S NOVOG PLANT PUNK MENIJA

Na novom meniju, u kreiranju kojeg je sudjelovao i Tihomir Krklec Afrika, nalaze se Cauli Bites, pohana cvjetaća s korijandrom i teriyaki umakom, zatim Crisp&Peace 2.0, točnije pohana cvjetača sa salatom, quinoom, grill brokulom i tikvicama, pečenim povrćem i umakom od limuna i limete, a tu je i Vegan Tikka Masala s grill brokulom i tikvicama, ukiseljenom ciklom i rižom. Osim toga, na meniju je još i Green Beans, bijeli grah sa špinatom, graškom i suncokretovim sjemenkama, Veggie Rolls salata s povrtnim rolicama s povrćem i staklenim rezancima te Yakitori Celer ražnjići s satai umakom, veganskim aioli umakom i rižom. Iz Plant Punka naručiti možete i burger s povrtnom pljeskavicom (Plant Punk Burger 2.0), zatim Korean Wrap, točnije tortilju s bukovačama, rižom, krastavcima i salatom od kimchija te Magic Shroom tacos s bukovačama, satai umakom, veganskom coleslaw umakom i drugim dodacima.

image
Ustupljena Fotografija/

Kako je rekao, Krklec voli raditi s lako dostupnim i sezonskim namirnicama, jer je odrastao u Hrvatskom Zagorju, gdje se uvijek kuha s onime što se može pronaći u vrtu i namirnice nikad nisu skupe, pa to pokušava prenijeti i na svoje tanjure. U Plant Punku se, dodaje, kuha sa svježim namirnicama, proizvodima bez laktoze, a često i bezglutenskim. Također, rekao je i kako je kod kreiranja menija pazio da jela budu nutritivno bogata pa su, među ostalim, smanjili i količinu soli te u potpunosti izbacili šećer.

image
Vedran Husremovic/

"Danas u kuhanju postoji nevjerojatno puno kreativnih načina i tehnika da se namirnica dovede do njezinog maksimuma. Izdvojio bih možda Celer yakitori s kikiriki umakom s Plant Punk menija. Jedna ‘obična‘ namirnica koja se kod nas koristi u juhi ima potpuno drugačiju ulogu. Mi celer mariniramo i pečemo u pećnici, režemo ga na tanke listiće i stavljamo na štapiće. Prilikom naručivanja jako popržimo i mažemo glazeom od češnjaka. Na to ide krema od kikirikija i bijela krema od češnjaka. Stvarno zabavno jelo. Imamo planove u skorijoj budućnosti napraviti i neke plant-based slastice, ali za to treba dosta vremena i dobro pripremiti tim", rekao je Afrika.

image
Ustupljena Fotografija/
image
Ustupljena Fotografija/

Na kraju, kada bi sam morao složiti tjedni meni samo s jelima Plant Punka, Afrika kaže da bi izgledao otprilike ovako: "Tjedni menu bi izgledao tako da dan počnem s nekom zdravom salatom iz selekcije salata. Za ručak bi definitivno pojeo juhu ili izvrsni zeleni grah od mente i graška, sve popraćeno komadima pržene cvjetače, a za večeru bi uživao u tacosima ili veganskoj Tikka masali."

ISPROBALI SMO DVA JELA

Suradnja Afrike i Plant Punka u ove je tople i sparne dane došla kao naručena pa smo na jedan posebno lijeni dan, umjesto kuhače, u ruke uzeli mobitel i naručili dva jela koja su nam izgledala najprimamljivije. Naš odabir bili su Satay ražnjići i spring rolice sa salatom, koje na fotografiji izgledaju zbilja dobro, gotovo restoranski poslužene, pa nas je zanimalo kako će izgledati kada nam jelo na vrata stigne dostavom.

image
Ustupljena Fotografija/
image

tihomir krklec afrika i plant punk

Ustupljena Fotografija/

Za početak, svakako pohvaljujemo brzu pripremu i dostavu. Jela su stigla još topla i spremna za konzumaciju bez ikakve dorade (primjerice, podgrijavanja). Najprije smo isprobali rolice sa salatom i, iako nismo nužno fanovi kombinacije lisnate zelene salate s toplim dodacima zbog kojih ona izgubi na hrskavosti i svježini, ovo jelo prilično nam se svidjelo.

Lijepo je začinjeno, rolice su pošteno punjene i slasne, a salate ima dovoljno i posipana je sjemenkama suncokreta, što joj daje na hrskavosti. Ono što nam se najviše svidjelo je igra začinima. I salata i rolice imaju dobru dozu soli, kiseline i malo slatkoće, sve je dobro izbalansirano i cijelom jelu daje karakter. Umak dolazi u posebnoj plastičnoj posudici i može se dozirati po potrebi.

image
Privatna Arhiva/
image
Privatna Arhiva/

Yakitori Celer ražnjići sa Satay umakom, veganskim aioli umakom i rižom bili su također dobro začinjeni i sviđa nam se u kojem je smjeru Krklec s ovim jelom razmišljao, a kada bismo morali pronaći manu, rekli bismo da bi celer mogao biti deblje rezan, pa samim time i zadržati više sočnosti. Umaci su bogati i na njima se ne štedi, a sama porcija je prilično zasitna. Budući da smo ražnjiće ovih dana uhvatili na popustu i platili ih tek 5,60 eura, rekli bismo kako ovo jelo itekako predstavlja dobru vrijednost za novac, zabavno je i svakako nešto novo i drugačije, što vjerujemo, još niste probali.

image
Privatna Arhiva/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. srpanj 2024 16:15