IDEJA ZA VIKEND IZLET

Bili smo u berbi jabuka, cijene se kreću od 20 do 70 centi za kilogram, a evo i koji kremasti kolač ćemo od njih napraviti

Planirate li ovog vikenda odlazak na izlet, razmislite o odlasku u Međimurje. Uz branje jabuka, donosimo još nekoliko dobrih ideja

Na istom mjestu gdje smo ovog proljeća brali jagode, ovih smo se dana opskrbili jabukama. U međimurskom mjestu Vratišinec, na imanju Agra – rješenja za voćarstvo i vinogradarstvo još od rujna, naime, svatko je dobrodošao napuniti svoju košaricu s nekoliko sorti jabuka pa ih po više nego pristupačnoj cijeni odnijeti kući. Trenutačno nude sorte Zlatni delišes, Idared i Delbar, koje će vas koštati 50 centi po kilogramu, dok je cijena za Fuji jabuke 70 centi po kilogramu. Osim toga, u dogovoru s vlasnicima imanja, uvijek možete svratiti i u berbu jabuka koje su pale na tlo, ali su još uvijek iskoristive za pripremu soka ili neki drugi način prerade. Koštat će vas 20 centi za kilogram.

image
Lidija Lončarić/
image
Lidija Lončarić/

Baš kao i kod berbe jagoda, cijela stvar je prilično jednostavna. Odmah po dolasku u voćnjak, gdje također možete i parkirati svoje vozilo, zaposlenici vas upućuju u redove u kojima se bere pojedina sorta, a vi zatim punite svoje kutije, vrećice ili košare. U slučaju da pri ruci nemate vrećicu, ekipa iz Agre ustupit će vam mrežastu vreću. Potom berete jabuka koliko mislite da će vam biti dovoljno, dolazite do vage gdje vam daju konačnu cijenu, platite i odlazite.

Sam voćnjak nalazi se 10-ak kilometara od Čakovca, a isto toliko udaljen je i od Lendave. Za berbu je otvoren svakog radnog dana od 8 do 18 sati, a nedjeljom od 8 do 13 sati. Najava nije potrebna, ali u slučaju da imate dodatna pitanja, ekipu možete kontaktirati na broj telefona koji su podijelili na svojim društvenim mrežama.

ŠTO VIDJETI, ISPROBATI, POSJETITI...

Zaputite se na izlet u Međimurje, obiđite Mađerkin breg i uživajte u pogledu s vidikovca. Posjetite omiljenu vinariju (uz prethodnu najavu, naravno), opskrbite se omiljenim delicijama kao što su meso ‘z tiblice, bučino ulje i sir turoš, svratite na ručak ili međimursku gibanicu u sjajnu Malu hižu, a negdje između i po koji kilogram jabuka koje ste sami ubrali. Imanje Agra nalazi se u mjestu Vratišinec, u nenaseljenom dijelu uz samu cestu, koji kilometar od Mačkovca.

image
Lidija Lončarić/
image
Lidija Lončarić/

Prilikom obilaska Agrina voćnjaka, ubrali smo 10-ak kilograma jabuka različitih sorti i baš svaka koju smo isprobali bila je sočna, slatkasta ili kiselkasta, ovisno o sorti, i ukusna kako svježa, tako i u različitim slasticama. Prvo što smo napravili bila je klasična pita, a potom smo se upustili i u pripremu štrudle s jabukama te jabuka u šlafroku.

image
Cropix/

Na kraju, ostatak jabuka odlučili smo potrošiti na pripremu slasnog cheesecakea s pistacijama po receptu naše suradnice Slavice Šagolj. Recept je dio editorijala koji je Slavica pripremila za novi broj magazina Dobra hrana pa, u slučaju da ste u potrazi za stvarno dobrim receptima s jabukama, svakako svratite do kioska i nabavite svoj primjerak.

image
Berislava Picek/Cropix

CHEESECAKE S JABUKAMA I PISTACIJAMA

Za tijesto će vam trebati:

170 g omekšalog maslaca

200 g smeđeg šećera

1 vanilin šećer

1 veliko jaje

1 bjelanjak

195 g glatkog brašna

pola žličice cimeta

1 žlica mješavine začina za jela od jabuka

prašak za pecivo

prstohvat sode bikarbone

prstohvat soli

80 g na sitne kockice nasjeckane jabuke (pola veće jabuke)

Za kremu:

450 g krem sira

100 g šećera u prahu

1 žlica karamela

pola žličice začina za jabuke

prstohvat cimeta

150 ml vrhnja za šlag

1 žličica ekstrakta vanilije

Za aromatizirane jabuke:

3 jabuke Idared

sok pola limuna

prstohvat muškatnog oraščića

1 žličica cimeta

50 g smeđeg šećera

50 ml kokosova ulja

100 g pistacija

Priprema:

U posudu za miksanje stavite omekšali maslac, smeđi šećer i vanilin šećer te miksajte dok se šećer ne otopi. Dodajte jaje i bjelanjak te pjenasto izmiksajte. Suhe sastojke jedan po jedan ručno umiješajte u smjesu. Na kraju umiješajte na sitne kockice nasjeckanu jabuku. Kalup za tortu obložite papirom za pečenje i izlijte smjesu u njega. Stavite u prethodno zagrijanu pećnicu i pecite oko 35 minuta na 185 °C. Biskvit dobro ohladite. Pripremu kreme počnite pripremom šlaga. U posudu za miksanje ulijte vrhnje za šlag i umutite ga. U drugu posudu stavite krem sir i šećer te lagano promiješajte. Dodajte karamel, mješavinu začina za jela od jabuka i ekstrakt vanilije. Jednu i drugu smjesu lagano spojite. Odmah rasporedite po ohlađenom biskvitu. Kolač stavite u hladnjak da se dobro ohladi. Na kraju napravite aromatizirane jabuke. U tavu stavite kokosovo ulje i lagano zagrijte. Dodajte na listiće narezanu jabuku, limunov sok, začine i polovicu nasjeckanih pistacija. Sve lagano zagrijte da se sastojci sljube. Na ohlađenu tortu složite jabuke i preostale nasjeckane pistacije.

image
Fotografija: Tomislav Krišto/cropix, Dizajn: Vesna Veselić/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 08:03