4 hands večera

Bili smo na večeri dvojice virtuoza u kuhinji: ‘Apsolutni spektakl kojeg se ne možete zasititi‘

Chef Marko Gajski ugostio je mladog belgijskog chefa u svom restoranu na Korčuli i priuštio nam nezaboravno iskustvo

Nedavni event Chefs at Sea u organizaciji JRE Croatia u korčulanskom je LD-u, restoranu s Michelinovom zvjezdicom, ugostio Alexandra Ciriella, mladog i talentiranog chefa iz Belgije. U intimnijoj atmosferi od svega desetak gostiju uživali smo u 4 hands večeri sjajnog Marka Gajskog i gostujućeg glavnog chefa restorana L‘Horizon.

image

Alexandre Ciriella i Marko Gajski

Domagoj Miletić

Vrlo efektno servirani amuse bouche Marka Gajskog na tanjuru koji simbolizira val bio je uvod u izvrsna jela koja su nam tek slijedila. Gajski je tako za sljedeće jelo pripremio "nigiri" od brancina. Tartar od brancina glumio je rižu, koju je pokrivao sashimi od brancina odležan u cikli uz gazpacho od jogurta i blitve te ukiseljenu korabicu i mladi luk. Osvježavajuće predjelo s finim zemljanim tonom.

image

Amouse Buche na valu

Domagoj Miletić
image

Nigiri od brancina i cikle

Domagoj Miletić

Slijedilo je jelo chefa Ciriella koje nam je istinski ugodno iznenadilo nepca. Tartar od kozica s avokadom, u kokosovom mlijeku, kari gosse začinu (mješavina začina koja sadrži đumbir, češnjak i kurkumu) i yuzuom, u isto je vrijeme bilo slatko, slano, kiselo i ljutkasto, niti jedan okus nije stršao kao dominantan, već je u ustima stvorio nevjerojatno osvježavajući efekt.

image

Tartar od kozica s mlijekom od kokos

Domagoj Miletić
image

Tartlette - tortica od rakovice, ježinca i kavijara

Domagoj Miletić

Nakon toga, slijedio je još jedan mali spektakl u vidu "tortice" koju je sami Ciriello predstavio kao signature jelo svoga kraja (Chaumont-Gistoux). Tortica se sastoji od sloja rakovice, morskih ježeva i francuskog kavijara u beurre blanc umaku infuziranom kostima rakovice i crnog limuna, odnosno osušene limete. Vjerujte, apsolutni spektakl kojeg se ne možete zasititi.

Kako je večer odmicala, sve je zanimljivija postajala i priča iza samog belgijskog chefa. Govoreći o sebi, Alexandre je otkrio da ima svega 26 godina, restoran je otvorio s 19, rastavljen je i otac dvoje djece. Kako mu je sve to uspjelo u tako kratkom vremenu? Iako je kao klinac zazirao od gastronomije s obzirom na to da su mu roditelji u istoj industriji, te je djetinjstvo više provodio uz dadilju, Ciriella je ipak shvatio da je uz roditelje naučio jako puno o poslu i strast prema hrani je polako počela prevladavati. Koštala ga je privatnog života, ali danas ga je to, kako sam kaže, naučilo bolje balansirati privatni život i posao. U restoranu je smanjio broj stolova, rezervirani su po tri, četiri mjeseca unaprijed i to mu ostavlja mjesta za bolju organizaciju. Michelinovu zvjezdicu još nema, ali ne opterećuje se time.

image

Janjetina chefa Marka Gajskog

Domagoj Miletić
image

Wagju chefa Alexandra Cirielle

Domagoj Miletić

"Mlad sam i imam vremena", kaže ovaj simpatični, a u isto vrijeme ozbiljan i otkačen chef. Kuhanje s našim Markom Gajskim mu je bio užitak jer misli da imaju istu filozofiju, a sviđa mu se i hrvatska gostoljubivost i opuštenost.

image
Domagoj Miletić
image
Domagoj Miletić

Atmosfera cijele večere, na kojoj smo kušali još dva mesna slijeda, janjetinu Marka Gajskog i wagyu Alexandra Cirielle, potvrdila je da se ova dva chefa sjajno nadopunjuju i zabavljaju. Da nije bilo savršeno uigrane posluge LD Restauranta i jako dobrog sparivanja vina s hranom, lako bi mogli zamisliti da ste kod dvojice chefova na opuštenom kućnom partiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 10:23