Prije desetak godina od zaborava je spašen soparnik. Pučko, da ne kažemo sirotinjsko jelo dalmatinskog zaleđa proširilo se ugostiteljstvom i pojavilo čak i na tržnicama poput splitskog Pazara. Soparnik je u modernom izdanju brza hrana, etno fast food. Blitva, brašno, češnjak, jednostavan je, ukusan i jeftin. Ako nema izvornog ognjišta, pripravit će se i u pećnici. Stopama soparnika sada kreće prisnac, otprilike istoga porijekla. Iako će mnogi sporiti rodoslovlje i svojatati ga, soparnik možemo izvorno smjestiti u Poljica, prisnac u Benkovac. Brašno, sir, jaja i punomasno vrhnje najčešći su sastojci ovog tradicijskog recepta. Sve se češće pojavljuje u Zagrebu, nedavno u bistru Otto & Frank na tematskoj večeri posvećenoj autohtonoj vinskoj sorti tribidragu. Kako je tribidrag tema velikog međunarodnog skupa krajem travnja u hotelu Park u Splitu, priča o preporodu prisnaca dobit će izvrsne prilike za promociju.
Benkovački prisnac
40 dkg brašna 2 dcl ulja 0,7 dcl vode 2 žličice soli 3 jaja 50 dkg kravljeg ili ovčjeg sira žumanjak za premaz |
Priprema:
Brašno stavite u posudu te u sredini napravite udubinu. U nju ulijte ulje, vodu i jednu žličicu soli. Polako kružnim pokretima u mokre sastojke dodajite brašno. Zamijesite podatno tijesto i ostavite ga da odstoji u hladnjaku oko sat vremena. U drugoj posudi napravite nadjev. Jaja, sir i drugu žličicu soli zajedno umiješajte. Tijesto razvaljajte prilično tanko, oko 2 mm debljine, stavite ga u protvan pazeći da ostavite oko 5 cm tijesta da ''visi'' preko ruba protvana. Tijesto nadjenite sirom te višak tijesta presavinite prema unutrašnjosti. Pecite oko 45 minuta na 200 stupnjeva.