Nedavno objavljen tekst na stranicama BBC-a, koji je napisala Lidija Pisker, osvrće se na podrijetlo ajvara i popularnost koja s godinama postaje sve veća i jača.
Na početku teksta tako se spominje Melisa Hasanspahić iz Goražde koja je promijenila cijeli svoj život kada je počela prodavati teglice pune domaćeg ajvara, a danas je poznata i kao Lady Ajvar.
Autorica teksta osvrće se i na način pripreme ajvara pa tako napominje kako se u različitim zemljama u ajvar dodaju različiti sastojci. Negdje će tako ubaciti češnjak i luk, Makedonci u ajvar dodaju i patlidžan, a oni treći reći će kako je jedini pravi ajvar samo onaj koji se radi od paprike, ulja i soli. Također, spominje se i kako je prvi objavljen recept za ajvar onaj iz kuharice "Veliki srpski kuvar" iz 19. stoljeća, koju je napisala Katarina Popović, te kako se upravo u tom receptu među sastojcima navode i paprika i patlidžani. Ipak, Srbi danas ajvar uglavnom proizvode samo od paprike.
Koliko je ajvar zapravo popularan, navodi autorica, potvrđuje i to da se često spominje u pjesmama, poput one koju je izdao Tonči Huljić, a o omiljenom balkanskom namazu govorila je i svjetski popularna glazbenica Dua Lipa, koja je u intervjuu 2020. godine ajvar prozvala albanskim specijalitetom. Ajvar je bio i zvijezda filma "Košnica", koji je prošle godine prikazan na Zagreb FIlm Festivalu i tema kojeg je istinita priča udovice Fahrije Hoti, koja je u jednom kosovskom selu pokrenula proizvodnju ajvara kako bi pomogla tamošnjim ženama da pokrenu pravu malu revoluciju. Također, u filmu "Ajvar", ljubavnoj priči para iz Srbije koji živi u Švedskoj, ajvar je simbol obitelji, ljubavi i nostalgije.
U tekstu se spominje i kako se ajvar najčešće poslužuje kao dio meza, uz sireve i kobasice te uz ćevape, no kako se može dodati i juhama, servirati uz odreske ili omlet, rižoto ili tjesteninu, a kako je iznimno ukusan i samo poslužen na komadu kruha. Osim uz tradicionalnu hranu, piše autorica teksta na BBC-u, u ajvaru mogu uživati i vegetarijanci i vegani te ne sadrži gluten. Često se spominje i na različitim online portalima i blogovima koji promoviraju veganstvo i putovanja, a u tekstu se spominje i Podravka, koja ajvar brendira kao veganski proizvod.
"Ajvar je posebno jelo koje je teško zaobići kada je u pitanju tradicionalna hrana, a posebice veganska prehrana", komentirala je za BBC Željka Kisić iz zagrebačkog Vegehop restorana.
Osim što privlači turiste u restorane, priprema ajvara postaje i velika atrakcija kada su u pitanju turističke ture. U Skopju tako postoje obilasci za one zainteresirane za vegansku i vegetarijansku prehranu, a uključuju kušanje ajvara, a dobro je spomenuti i Elenu Mitikovcku koja je došla na ideju i da turiste dovede u dvorište obiteljske kuće gdje zatim mogu sudjelovati u pripremi i kuhanju pravog makedonskog ajvara.
Cijeli tekst o ajvaru pročitajte ovdje.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....