Pink pasta

Barbie se ‘uvukla‘ i u kuhinju, zbog nje je trenutni hit tjestenina u ružičastom umaku

 Dmytro Chernykov/Getty Images
Odjeća je ružičasta, modni dodaci, automobili, sladoled, pića, pa i tjestenina. A sve je kriva lutkica duge plave kose o kojoj je snimljen film koji ruši rekorde u kinima diljem svijeta

Čim je najavljen, bilo je jasno kako će film o lutkici duge plave kose - Barbie, biti totalni hit. No, vjerojatno je, čak i tome usprkos, iznenadila histerija koja se pretočila na sve sfere života. I to u jako kratkom vremenu. I dok je bilo za očekivati kako ćemo Barbie ružičastu vidjeti u aktualnim modnim kolekcijama, u katalozima velikih i malih kućanskih aparata, gadgeta, pa čak i u auto industriji, uvukla se ova boja na velika zvona, i u svijet kulinarstva.

Iskusni kuhari znat će da je ovo tek "otkrivanje tople vode", no ako ništa drugo, pozdravljamo isticanje zdravih namirnica. Cikla je, naime, povrće bogato esencijalnim hranjivim tvarima poput željeza, magnezija, kalija, vitamina B i drugih minerala, no ne zaboravimo i kako joj sada nije sezona! Stoga, ako je niste smrznuli, sačuvajte ovaj recept za zimske mjesece. Ako voli Barbie, dobar je to način ili barem pokušaj da vaše dijete pojede zdravi(ji) obrok.

Ovaj recept nije kompliciran, ali će vam uzeti malo više vremena ako koristite svježu ciklu. No, umak koji ćete napraviti vrijedi tog truda.

image

Delicious penne pasta with beets, cheese, salt and spices on a dark concrete background

Dmytro Chernykov/Getty Images

Trebat će vam:

4 cikle srednje veličine
maslinovo ulje
250 g mascarponea
sok ½ limuna
30 g ribanog parmezana
sol i papar
450 g tjestenine
bosiljak, za posluživanje
parmezan, za posipanje
šaka pinjola, prženih

Priprema:

Pećnicu uključite na 200 stupnjeva i pustite da se zagrije, a za to vrijeme očistite ciklu.

Očišćenu ciklu položite na aluminijsku foliju u koju ćete je omotati. Začinite je sa soli i paprom, posipajte maslinovim uljem i čvrsto zamotajte pa stavite na lim za pečenje. Ciklu pecite oko sat vremena dok ne omekša.

Kad je pečena, ciklu izvadite iz folije i ostavite je da se malo ohladi. Narežite je na četvrtine i ostavite da se u potpunosti ohladi.

Ohlađenu ciklu dodajte u blender sa soli, paprom, mascarponeom, limunovim sokom, parmezanom i paprom. Blendajte dok umak ne postane gladak. Po želji dodajte još soli i papra.

Skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju. Kad je kuhana, ocijedite je, ali sačuvajte šalicu vode u kojoj se kuhala. Tjesteninu prebacite u duboku tavu, smanjite štednjak na srednje jaku vatru pa umiješajte umak od cikle, dodajući malo vode u kojoj se tjestenina kuhala. Umak treba biti kremast, ali ne i voden.

Na suhoj tavici kratko prepržite šaku pinjola.

Na svaku porciju tjestenine stavite još malo parmezana, maslinovog ulja i ukrasite bosiljkom i prženim pinjolima. Poslužite odmah.

Također, možete isprobati i trenutni hit recept u nastavku. Pojednostavljena je to verzija našeg recepta u kojem nema limuna, pinjola, a ni maslinovog ulja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 14:04