Andrea keramika

Tko je Andrea Novak-Barišin otkrili smo nakon što smo se zaljubili u njezine gastropečate. I nije to jedini kuhinjski predmet u njezinoj izvedbi koji bismo rado imali u svojoj kuhinji…

Keramikom sam se počela baviti prije dvadesetak godina. Zapravo sam otišla nešto pomoći frendu u njegovu radionicu i više se nikad nisam odvojila od keramike. Neko vrijeme sam radila kod njih pa sam se preselila u svoju kuhinju. Peć mi je bila na balkonu. Iduća lokacija za rad bio je mamin podrum, a na kraju smo sagradili svoju radionicu u dvorištu kuće, priča Andrea Novak-Barišin, koja nas je osvojila svojim Andrea Keramika proizvodima. Zapravo, najviše smo se zaljubili u njezine gastropečate, odnosno pečate za keksiće s uzorcima anđela, kućice, ovce, masline…

Iako je posao razvila na farmaceutskim posudama, nas su ipak više zanimale ove kuhinjske. Ručno rađena zvona za sir (jedan model namijenjen je baš za paški sir, jer je napravljen s uzorkom paške čipke), bočice za maslinovo ulje, posude za rožatu i maslac, kao i otvorene posudice za držanje soli, samo su neki od predmeta koje bismo rado imali i koristili u svojoj kuhinji.

– Jedna prijateljica mi je svojedobno došla na štand gdje prodajem svoje proizvode i rekla mi: ‘A, igraš se. Može li se živjeti od toga?’ Odgovorila sam joj da može – ako se puno igraš – smije se Andrea. Keramika je, kaže, užasno spora.

– Krećeš od zemlje i blata, pa to oblikuješ, pa sušiš pa pečeš. Onda oslikavaš i stavljaš glazuru pa opet pečeš. Primjerice, izrada paškog zvona za sir traje oko dva tjedna – pojašnjava Andrea.

Gastropečate možete kupiti u zagrebačkoj trgovini Amelie i na www.lumenshop.info, za sve ostalo kontaktirajte Andreu (www.andreakeramika.com).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 21:01