Prava domaća kuhinja

100 godina restorana u kojemu su jeli brojni sportaši, slikari, političari i jedan oskarovac

Poznati zagrebački lokal otvoren davne 1923. godine jedan je od rijetkih koji se može pohvaliti ovako dugom tradicijom

Prije točno sto godina na zagrebačkom brežuljku Laščini bili su vinogradi i livade, a na njihovim rubovima tek tu i tamo pokoja kuća. Među njima i ona obitelji Ferenčina, koja je na istom mjestu na kojem je danas Lašćinska Klet, 1923. odlučila otvoriti gostionicu. U to vrijeme zvala se, prepričava nam današnji vlasnik Krešimir Ferenčina razgovor s bakom - K strini.

A upravo je Lašćinska Klet jedno od kultnih zagrebačkih lokala, rijetkih koji se mogu pohvaliti stogodišnjom tradicijom i pritom na istom mjestu i u istoj obitelji. Takvi su im, dodaje vlasnik, i gosti.

- Svatko tko dođe ovdje, došao je prvo s roditeljima ili bakom i djedom, pa je nastavio dolaziti i sa svojom obitelji - kaže nam na početku razgovora Krešimir Ferenčina, koji je treća generacija vlasnika ovog lokala u obitelji i nastavlja zanimljivu priču o povijesti restorana u koji su kroz njegovu zavidnu povijest zalazila istaknuta lica iz svijeta sporta, umjetnosti, politike, glume.

image

Boris i Krešimir Ferenčina u svom lokalu na Laščini, brežuljku na koji već stotinu godina Zagrepčani dolaze na specijalitete tradicionalne zagrebačke kuhinje.Jednog dana kada njegov otac ode u mirovinu, Boris će biti četvrta generacija obitelji Ferenčina koja se na istome mjestu bavi ugostiteljstvom

Vedran Peteh/Cropix

- Te 1923. godine moj djed Franjo Ferenčina i baka Agata Ferenčina otvorili su u ovom istom prostoru gostionicu K strini, a imali su još i dućan kućnih potrepština. Takvi su se tipovi dućana u ono doba zvali „grazleraj”. Naime, naš je dućan, nakon Mitnice, bio jedini na putu za podsljemenska sela, pa bi ljudi kod djeda kupovali sve važne živežne namirnice - sol, šećer, brašno, u ono doba i petrolej, drva na kilu, a nedjeljom su ljudi iz grada na kočijama dolazili ovdje na ladanje i nedjeljni ručak. Sjećam se, pričala mi je baka, da su tada nemilice "tukli" buhtle... i imali su svega nekoliko jela, uglavnom na žlicu, pečenog i pohanog piceka. A onda je došao rat i kroz dvorište je prodefiliralo gro i Nijemaca i Partizana.

U to doba, dodaje, njegova obitelj prvi i zadnji puta od kad je gostionice, nije mogla raditi, već im je nametnut dućan živežnih namirnica. Nekoliko su se godina borili da „izbace” dućan, a kada su napokon uspjeli, ponovno su otvorili gostionicu. I od onda neprekidno rade.

image
Vedran Peteh/Cropix

Iako se jelovnik tih godina razlikovao od današnjeg, koji je ipak osuvremenjen, ljudi su iz grada K strini dolazili na domaću kuhinju.

- U ono vrijeme jeli su se picek, kokice, gulaš, paprikaš, pohano... Poimanje jela u to doba nisu bili junetina, govedina, biftek ili ramstek kao danas, nego se jela svinjetina. Primjerice, popularno jelo u to doba bio je "šindelbraten", odnosno pečeni kotleti nabodeni na ražnjić - prisjeća se vlasnik.

Kada je 1942. umro njegov djed, restoran preuzima baka i drži ga do 1945., 1946. godine, kada se iz rata vraća Krešimirov otac Zvonimir. Lokal su tada on i supruga Melita preimenovali u Lašćinska Klet, ime koje nosi i danas. No, bez obzira na ime, zanimljivo je dodati kako je među mnogima ovo mjesto bilo i ostalo kao "Ferenčina", prema obiteljskom imenu.

I onda počinje nova era restorana. Lašćinska klet postaje, rekli bismo danas, "it" mjesto u kojemu su se okupljali mnogi važni Zagrepčani. Veliki prijatelj današnjeg vlasnika bio je, recimo, pokojni Zlatko Cico Kranjčar, naš istaknuti nogometaš i nogometni trener, dolazili su ovdje i slikari Edo Murtić i Oton Gliha, kipar Dušan Džamonja..., a u posebnom je sjećanju Ferenčini ostao susret s Oskarovcem Maximilianom Schellom, čija je žena bila kćer njegova dobrog prijatelja.

image

Među brojnim poznatim gostima Krešimir Ferenčina posebno se rado sjeća oskarovca Maximiliana Schella

Neja Markicevic/Cropix/Cropix

I svi su oni, bez obzira na titule, rado svraćali na zagrebački brežuljak, koji je danas u odnosu na sto godina unatrag, neprepoznatljiv. Iako još uvijek tiho mjesto, danas je Lašćina kućama napučen dio grada o čijoj povijesti ladanja govore tek rijetke crno-bijele fotografije u obiteljskim albumima i arhivama. Međutim, tradicionalna kuhinja Lašćinske kleti - koja se ponosi domaćim jelima kao što su sir i vrhnje, kuhana šunka, juha s gris knedlama, teleći ragu, razna variva, teleća jetrica, pohani picek, krvavice i češnjovke te vino iz vlastitog vinograda - razlog su zbog kojeg su i danas stalna gastro adresa mnogima koji su odrasli u ovom gradu i koji žele jesti „kao kod kuće”.

- Uvijek smo se bazirali na vlastiti vinograd i naše domaće vino zbog čega smo "padali" na recenzijama restorana, ali to nas nije sputavalo, ostali smo vjerni svojoj ideji o domaćoj, autohtonoj i tradicionalnoj priči. Imamo svoju mješavinu bijelog i sivog pinota i chardonnaya, chardonnay i cabernet sauvignon - tumači nam Krešimir Ferenčina, koji ističe kako su njemu najdraža jela ragu i variva kako ih priprema njegova supruge Diana, dok bi od modernijih jela istaknuo gušću paštetu i jela s roštilja koja se pripremaju u trenutku narudžbe.

Dakle, tek onda kad naručite ćevapčiće ili pljeskavicu s menija, u kuhinji se sjecka luk, začinja i miješa meso. Isto je i s rižotom od vrganja ili palačinkama u weinschoutou. A to je, naglašava Ferenčina, i tajna njihova uspjeha i stoljetne tradicije - kod njih "svaki gost ima osjećaj da je jelo koje je naručio pripremljeno baš za njega", jer nije podgrijano i odleđeno.

image

Imanje u Općini Sveti Ivan Zelina gdje obitelj Ferenčina ima vinograde i proizvodi svoje vino

Privatni Album/
image
Neja Markicevic/Cropix/Cropix
image
Neja Markicevic/Cropix/Cropix

Posebno mu je, stoga, važno da meso u ovaj lokal dolazi isključivo od mesara iza kojih stoji klaonica kako bi bili sigurni u porijeklo i kvalitetu mesa. Meso, ističe, mora biti friško i u rinfuzi jer sami rade cijelu pripremu - od tranširanja i porcioniranja, do rezanja, mljevenja i začinjanja.

- Zato nam je bilo zaista izazovno naći dobavljača za confit de canard, pačje batke i zabatke koji se spremaju tri dana. Za ovo jelo meso se prvo napaca, pa se kuha ili peče na guščjoj masti na 120 stupnjeva, a nakon tri sata se ostavi zaliveno u guščjoj masti. Po narudžbi se vadi iz masti i karamelizira te servira s domaćim mlincima. Konačno, pronašli smo domaći OPG koji ima domaće patke i od njih dobavljam svježe pačje meso - naglašava.

image
Neja Markicevic/Cropix/Cropix

U vođenju Lašćinske Kleti oduvijek mu je bila najvažnija pomoć i podrška supruge Diane.

- Ni moja supruga, koja je po struci profesor defektologije, a ni ja nismo se za ovo spremali, no uspjeli smo sve pomiriti.

Inače, njegova era u restoranu počinje prije 36 godina. Te 1987. godine mu je, naime, naprasno umro otac pa s majkom nastavlja posao u lokalu u kojemu je prije toga već s njima radio godinu, dvije dana. Međutim, mislio je, dodaje, da to nikad neće raditi. Ipak, dobro se snašao i nastavio obiteljsku tradiciju, a godine vođenja restorana koje su iza njega i njegove supruge donijele su im mnogo trenutaka za pamćenje.

Očekivano, na adresi Bijenička Cesta 176 slavilo se u mnogim prigodama.

- Naročito pamtim veselja naših dragih gostiju, koji su ovdje obilježavali njihove okrugle obljetnice. Posebno rado se sjećam onih s Cicom Kranjčarom i njegovim društvom, koji je ovdje znao slaviti rođendane. Tada smo znali angažirati i jedan poseban bend. I nedavno smo imali rođendan iznenađenja oca jednog našeg poznatog sportaša. Bilo je baš za pamćenje i svi smo bili oduševljeni - prisjeća se Ferenčina.

image
Neja Markicevic/Cropix/Cropix

Jednog dana Lašćinsku Klet preuzet će Krešimirov sin Boris, koji je već nekoliko godina u poslu desna ruka ocu i brine za nabavu. Iako vidi prostor za promjene u budućnosti i sam ističe kako je upravo dosljednost njegove obitelji recept njihove dugovječnosti.

- Dodao bih još i neodustajanje od kvalitete, obiteljska podrška i ljubav prema ovom poslu - zaključuje Boris, koji je odrastao na specijalitetima njihova lokala pa kaže kako su njemu najdraža jela lungić, picek, ali i roštilj.

Iako je u današnje vrijeme izazovno voditi restoran, Ferenčine očito znaju kako doskočiti problemima. O tome svjedoči njihovih sto godina tradicije, a odlučite li se posjetiti ih, imajte na umu da je potrebno napraviti rezervaciju i da kroz tjedan rade od 12 do 23 sata, dok su nedjeljom otvoreni od 12 do 17 sati. Blagdanima ne rade.

image

Cabernet Sauvignon, jedno od vina koje u svojim vinogradima proizvodi obitelj Ferenčina

Privatni Album/
image

Lašćinska klet - jelovnik iz vemena Jugoslavije u kojemu su cijene izražene u tadašnjim dinarima

Neja Markicevic/Cropix/Cropix
image
Neja Markicevic/Cropix/Cropix
image
Neja Markicevic/Cropix/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 13:59