Grad, buka, užareni asfalt i sparina u zraku zaprijetili su padanjem u depresiju: mi bismo na more, u planinu, uz neko jezerce, bilo kamo! Posebno nas mami Istra, a kao uvertiru našem istarskom bijegu odlučili smo napraviti tulum posvećen istarskim delicijama na vrhu krova pod svijetlom zvijezda, lampica i svijeća. Pa, što onda ako smo morali ostati u gradu, to ne znači da ne možemo uživati! Početak ljetne depresije je nestao jer i zajednička nabava namirnica postaje dobra zabava, razlog za druženje i smijeh.
Nabava
Najvažnije pravilo: u nabavu namirnica nemojte ići gladni! Unaprijed odredite jela koja želite pripremiti i nemojte odstupati od popisa jer će vrtoglava cifra naglo spustiti dobro raspoloženje. Niz zanimljivih jela možete napraviti od suhomesnatih proizvoda koje možete poslužiti za predjelo, glavno jelo pa i desert, a u nastavku ćemo otkriti i kako.
Što kupiti?
U moru "provjereno dobrih" proizvoda ponekad je teško pronaći one koji se zaista vode tradicionalnom recepturom i koriste lokalno uzgojenu sirovinu. Svojevremeno smo posjetili Sv. Petar u Šumi i naišli na brend Histris koji proizvodi jako dobre suhomesnate proizvode i zadovoljava prethodna dva kriterija kvalitete i lokalnog uzgoja. Predlažemo da nabavite malo pancete, malo suhog ombola, salamu od boškarina, a ubacite i koju trajnu te polutrajnu kobasicu.
Situacija 1: Gosti su stigli
Ljetne večeri znaju biti sparne, a dolazak gostiju stresan trenutak za domaćine jer žele iznijeti svu silu pripremljenih dobara pred njih. Zaboravite na sve, otvorite bocu dobro ohlađenog pjenušca, upalite neku dobru glazbu i uživajte u trenutku.
Situacija 2: Pjenušac je nestao, nastupila je glad
Nakon pjenušca, iznesite domaći kruh i malo suhih narezaka. Rijetko što razveseli ljude kao komad toplog kruha i dobre suhe kobasice. Donosimo vam omiljeni recept za focacciu koju možete pripremiti unaprijed i poslužiti s malo suhe istarske kobasice, ombola, trajne kobasice od boškarina, jelena ili divlje svinje.
Naresci će se lijepo slagati uz neobičan voćni chutney koji možete jednostavno spremiti u hladnjak na nekoliko dana pa i tjedan.
Situacija 3: Gosti su gladniji no što ste planirali
Predvidjeli ste dva topla jela, ali dvojite hoće li biti dovoljno hrane za sve. Ne brinite. Dok ekipa zbija šale za stolom i ispija hladan gemišt, vi napravite brzinsku fritaju s ombolom. Istarski ombolo ili žlomprt je mesni dio svinjskog kotleta. Meso je u komadu otkošteno, natrljano solju, paprom i lovorom pa sušeno od šest do osam tjedana. Najbrži način je da uzmete suhi istarski ombolo i njime oplemenite fritaju. Ombolo narežite na šnite pa na trakice, ubacite ga na zagrijano ulje. Dok se ombolo lagano peče, vi zamutite nekoliko jaja. Odmaknite tavu s vatre da se temperatura spusti. Dodajte jaja u prethodno zapečeni ombolo, lagano miješajte, a svako toliko vraćajte jaja na vatru. Kontrolirajte temperaturu jer jaja moraju ostati sočna zbog čega ćete morati sklanjati jaja s vatre nekoliko puta. Dodajte sol, ali ne pretjerujte jer je ombolo već konkretan. Maknite s vatre, začinite dobrim maslinovim uljem, paprom i iznesite na stol u tavi.
Situacija 4: Glavno jelo
Ne zamarajte se dugotrajnim nakuhavanjem. Ljeto je, vruće je, imate društvo na terasi i maksimalno si olakšajte život. Dobre istarske kobasice u vinu poslužene na dasci su sjajna ideja. Polutrajne kobasice stavite na prethodno zagrijano ulje. Prepecite sa svih strana dok ne porumene, prelijte ih s 1,5 dcl dobrog vina malvazije, smanjite vatru, poklopite pa kuhajte kojih 10 minuta. Kobasice izrežite na komadiće i poslužite na drvenoj dasci s čačkalicama da gosti mogu sami uzimati zalogaje.
Što piti? Neko moćno crno vino kao crni teran (otpijte gutljaj ili čašu vina i ne zaboravite se zabavljati dok kuhate)
Uzmite si u kuhinju tu čašu crnog vina i napravite brzinsku carbonaru. Tradicionalni recept za ovaj talijanski specijalitet podrazumijeva da koristite guanciale (sušeni svinjski obrazi), ali možete koristiti i dobru istarsku pancetu. Tada ne govorimo o autentičnom receptu, no gosti će zasigurno oblizati tanjure.
Situacija 5: Desert
Desert morate pripremiti ranije. Ne želite provesti baš cijelo vrijeme nakuhavajući za svoje društvo. Ne zaboravite se družiti i zato situaciju zvanu "ima li nešto slatko?" riješite domaćim sladoledom od pancete.
Trebat će vam:
- 5 listova istarske pancete
- 2 žlice smeđeg šećera
- 50 g slanog maslaca
- 100 g smeđeg šećera
- 2 žlice viskija
- 1 žličica ekstrakta od vanilije
- 3 žumanjka
- 500 ml vrhnja za kuhanje
Priprema:
Posudu za pečenje obložite papirom za pečenje. Listove pancete posložite po njemu. Pospite smeđim šećerom i stavite u pećnicu peći 12 - 15 minuta sa svake strane na 185 stupnjeva. Šećer će se karamelizirati. Ispečenu pancetu ohladite te usitnite na veličinu zrna riže. U posudu za kuhanje stavite maslac lagano otopite te dodajte smeđi šećer. Na jako laganoj vatri otopite šećer. Dodajte viski te zagrijte koju sekundu. Ulijte vrhnje za kuhanje, promiješajte. Maknite s vatre i dodajte uz neprestano miješanje jedan po jedan žumanjak. Umiješajte sitno nasjeckanu pancetu. Smjesu izlijte u aparat za sladoled i pustite da se lagano miješa, hladi i stvrdnjava. Kasnije prebacite u manju posudu i stavite u zamrzivač. Izvadite prije serviranja.
Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji sa Hristis delicijama.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....