Malidžano je zapravo prilično popularno jelo, gotovo popularan kao i ajvar. Naziv je dobio po grčkoj riječi za patlidžan - ''malitzano''. U glavne sastojke se ubrajaju patlidžani i zelene paprike, a vrlo često se poslužuje s domaćim kruhom i bijelim sirom. Ipak, ne morate ga koristiti samo kao namaz na kruhu, malidžano je savršen kao umak uz meze dok gledate omiljenu seriju ili film te za obogaćivanje jela na žlicu. Njime upotpunite povrtni rižoto, varivo od piletine, maneštre i omiljene ćušpajze. Za doručak isprobajte prozračne kiflice, a za bogat nedjeljni ručak pripremite pureći file na originalan način. Na kraju dana možete uživati u zdravoj i laganoj večeri koristeći malidžano za pravi hedonistički okus.
Budući da ovi prostori imaju bogatu povijest, isto vrijedi i za recept za malidžano. Vrlo često se obogaćuje feta sirom i orašastim plodovima (najčešće orasima) kako bi se pretvorio u pravi namaz. Mnoge podjeća na baba ganoush, orijentalni namaz koji se radi sa tahini pastom i patlidžanima. Ipak, malidžano je puno laganiji, više podsjeća na ajvar i, naravno, sadrži zelenu papriku.
Došlo je vrijeme da započnete novu tradiciju i svojima kod kuće probudite mirisne pupoljke otvaranjem teglice malidžana. Nedostajat će vam samo dobar odrezak uz koji ga možete poslužiti ili izdašna feta sira na domaćem toplom kruhu koju će malidžano učiniti neponovljivo dobrom.
Dvije stvari su najvažnije, najbolja sorta zelene paprike i najbolji patlidžani. Idealno su paprike, zajedno s patlidžanima, pečene na roštilju ili, čak, otvorenoj vatri. Dimljeni okus povrća samo poboljšava okus malidžana.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....