BADEMI, BADEMI I JOŠ BADEMA

KRALJICA MEĐU TORTAMA: Evo kako napraviti imotsku tortu!

Uz onu splitsku, imotska torta je jedna od onih koja drži hrvatsku slatku tradiciju živom!
 Berislava Picek / Hanza Media

Evo što će vam trebati!

Za tijesto:

400 g brašna
4 žumanjka
2 velike žlice maslaca (oko 100 g)
korica jednog limuna
maraskino ili rum
150 g šećera u prahu
bijelog vina ili prošeka, koliko treba da tijesto bude podatno

Nadjev:

4 jaja
250 g šećera
400 g badema mljevenih, korica limuna i naranče
ružina rakija ili rum
vanilin šećer

Berislava Picek / Hanza Media

Priprema:

Od brašna, jaja, maslaca i dodataka zamijesiti tijesto i pustiti ga da odmori. U međuvremenu načiniti nadjev tako da se umute jaja sa šećerom, dodaju se bademi i začini. Tijesto tanko razvaljati i staviti u kalup za tortu. Napuniti ga nadjevom i složiti unakrsno po njemu trake napravljene od ostataka tijesta. Na mjesta gdje se trake križaju mogu se staviti bademi. Peći oko sat vremena na 170 stupnjeva. Ako nadjev brzo tamni, prekriti ga papirom za pečenje. Pečenu tortu ohladiti u poluotvorenoj pećnici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. studeni 2024 16:28