Orasi su vrlo hranjivi i nezamjenjiv su sastojak u pripremi različitih slastica, ali i slanih jela, međutim, da bi mogli koristiti tokom dužeg perioda, važno je pravilno ih pripremiti i skladištiti.
Bilo da su orasi u ljusci ili očišćeni, prije skladištenja ih je potrebno dobro osušiti jer u protivnom može doći do razvoja plijesni, koja ne samo da je štetna za zdravlje, već i narušava okus. Također, može doći do pojave aflatoksina, koji su kancerogeni.
Orašaste plodove s crnom ljuskom ili one koji su oštećeni treba odmah odbaciti, a ostale pažljivo očistiti i odvojiti od zdravih plodova.
Sušenje se obavlja na suhom i prozračnom mjestu, izbjegavajući izravnu sunčevu svjetlost. Koristite materijale poput mreže ili platna, a izbjegavajte plastiku, najlon ili cerade. Važno je odstraniti sve crne ili oštećene plodove.
Ako su orasi u ljusci, proces sušenja traje od jednog do dva tjedna, dok očišćeni mogu biti suhi unutar nekoliko sati do nekoliko dana, ovisno o njihovoj vlažnosti.
Jezgra su dovoljno suha kada su svijetla i hrskava, te ne smiju biti mekana, gumasta ili sjajna.
Nakon sušenja, orahe možete pohraniti u staklene posude ili hermetički zatvorene plastične kutije. Orasi u ljusci mogu se čuvati u mrežastim vrećicama na suhom mjestu, poput tavana.
Ako ih planirate čuvati kratko vrijeme, možete ih staviti u papirnate vrećice, no svakako ih držite na suhom i tamnom mjestu.
Povremeno ih pregledajte kako biste se uvjerili da su u dobrom stanju.
Očišćene orahe možete čuvati u hladnjaku, posebno ako ih namjeravate koristiti u narednih nekoliko mjeseci. Pazite da posuda bude dobro zatvorena kako ne bi upili strane mirise.
Želite li produžiti rok trajanja, orahe možete i zamrznuti. U tom slučaju, još je važnije osigurati da vrećica ili posuda u kojoj ih držite bude čvrsto zatvorena.
Orahe možete samljeti i tako ih pohraniti u hladnjak ili zamrzivač, no imajte na umu da će u tom obliku lakše upiti mirise, ovlažiti se i izgubiti dio hranjivih svojstava.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....