U nedavnom razgovoru s Irenom Bakić, koja stoji iza slastičarskog brenda Radni trokut, dotakli smo se, među ostalim, i pripreme najboljeg, najsočnijeg biskvita. Irena nam je tada rekla kako ona u gotovo sve svoje slastice voli dodati sourdough starter, koji doprinosi laganijoj i mekšoj teksturi kolača, ali ne utječe previše na sam okus. S nama je tada podijelila i recept za bazni biskvit s dodatnom startera.
Dodala je kako je u pitanju podloga koja podnosi tisuće varijacija i, najbolje od svega, za pripremu vam neće trebati čak niti mikser, jer sve se napraviti može na ruku, odnosno pjenjačom.
"Recept funkcionira s discardom (ostacima startera), ali meni je draže staviti aktivan starter jer onda stvarno doprinese boljoj teksturi kolača", objasnila nam je Irena.
U slučaju da u hladnjaku ne držite barem jednu do dvije teglice domaćeg kvasca i niste preveliki entuzijast kada je u pitanju pečenje kruha kod kuće, ne brinite, jer nabaviti ga možete vrlo jednostavno.
Jedna od opcija je priključiti se različitim tematskim grupama na društvenim mrežama, u kojima se okupljaju zaljubljenici u sourdough, gdje ćete vrlo vjerojatno pronaći i nekog iz svog grada (ili čak kvarta) tko će biti spreman udijeliti vam malo svog kvasca. Druga opcija je, pak, svratiti u najbližu craft pekarnicu s čistom teglicom i zamoliti ekipu s druge strane vitrine da vam je napune kvascem koji inače koriste za pripremu svog kruha.
A kada ga napokon imate u rukama, nahranite ga i bacite se na pripremu kolača. U nastavku vam ostavljamo Irenin recept za jednostavan bazni biskvit, u koji dodati možete i kakao u prahu, voće po želji i druge dodatke po samo svom guštu. Cijelu priču o Ireninim slasticama pročitajte u aktualnom broju magazina Dobra hrana, a još njezinih recepata pronađite ovdje i ovdje.
BAZNI BISKVIT S DODATKOM STARTERA
Trebat će vam:
200 g oštrog brašna
1 žličica sode bikarbone
½ žličice praška za pecivo
malo soli
200 g biljnog mlijeka + žlica kiseline (može aceto balsamico)
80 g šećera
75 g ulja
50 g startera
Priprema:
Pomiješajte suhe sastojke. U drugoj posudi pomiješajte mokre sastojke. Starter će pomoći da se stvori dobra emulzija. Spojite suhe i mokre sastojke i pecite na 180 Celzijevih stupnjeva (ili 165 stupnjeva ako pećnica ima ventilator) oko 20 minuta.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....