Slično, a drugačije

Zbog njihove visoke cijene svi pričaju o zamjenama za jaja, izdvajamo najbolje

 Unsplash
Ako su vam postala preskupa ili ako ih želite zamijeniti veganskom inačicom, ovi prijedlozi će vam dobro doći.

Dani kada je paket jaja od 10 komada stajao ispod 15 kuna očito su iza nas, no da će se ona popeti i na više od 3 eura mnogi među nama se nisu nadali. Inflacija, čini se, nije zaobišla niti jednu zemlju, pa se mnogi bave idejom kojim namirnicama zamijeniti jaja u jelima, jer će njihova cijena iz više razloga i dodatno rasti.

Neki od njih su skuplja cijena hrane za perad odnosno proizvodnje, zatim strože kontrole kvalitete jaja, ali i nestašica jaja uzrokovana smrtonosnom vrstom ptičje gripe koja je u pojedinim zemljama uzela maha. A kad se jedno pile ili kokoš razboli od tog novog soja, tada cijeli peradarnik mora biti eutanaziran.

I dok se neki u ovoj situaciji već navikavaju na biljnu alternativu za kajganu ili tvrdo kuhana jaja, znajući kako nisu ni blizu okusu pravih jaja, drugi pokušavaju pronaći ukusniju zamjenu.

Krissy Allori, food blogerica koja i sama drži kokoši specijalizirala se za pronalaženje zamjenskih namirnica te je istaknula kako je za pečenje moguće pronaći vjerodostojnu zamjenu za jaja.

"Jaja su gotovo savršena hrana, tako da je stvarno teško koristiti zamjenu koja može dati potpuno iste rezultate. To je zato što jaja dodaju glatku kremastu teksturu čemu god se dodaju", objašnjava ona i dodaje: "Posebno teško je zamijeniti žumanjke koji, primjerice, pecivu dodaju bogatstvo koje je teško ponoviti. Njihov okus poboljšava okus mnogih peciva i ističe druge okuse".

Međutim, Allori dodaje da kada je u pitanju pečenje, "neke zamjene neće biti primjetne ako nemamo jaja", iako će bez njih neizbježno doći do male promjene u okusu i teksturi.

image
Unsplash

Premda jaja imaju mnogo različitih uloga u pečenju: mogu se koristiti za poboljšanje okusa, bogate kremaste teksture, povezivanje sastojaka ili dodavanje volumena pečenim jelima, želite li ih zamijeniti, vodite računa čime ćete to učiniti jer ne vrijede sve zamjene jednako za sva jela.

Najbolje zamjene

Kada radite zamjene, važno je imati na umu da jedno jaje odgovara otprilike ¼ šalice tekućine, tako da bi svaka alternativa jajetu trebala zamijeniti taj volumen u vašem receptu, bez obzira koju zamjenu odaberete. Najčešće i najbolje zamjene za jaja su:

  • pasirana banana
  • pire od jabuke
  • svileni tofu
  • mljevene chia ili lanene sjemenke pomiješane s vodom
  • jogurt (bez laktoze ili obični)
  • mlaćenica
  • zaslađeno kondenzirano mlijeko

Koja će od ovih zamjena najbolje funkcionirati ovisi o tome što kuhate ili pečete. Evo što predlaže chefica Gemma Stafford, čije savjete možete pratiti i na blogu Bigger Bolder Baking.

Torte, muffini, palačinke, vafli: Kod ovih jela jaja vežu sastojke, vlaže teksturu i obogaćuju okus. Za njih Stafford preporučuje odabir zamjene koja sadrži vodu, što će dodati vlažnost. Banane i umak od jabuka dobro funkcioniraju i dodaju slatkoću.

Kolačići i brownies: Oni se ne dižu, pa jaja u ovim receptima prvenstveno djeluju kao vezivo. Stafford kaže da mljevene chia ili sjemenke lana dobro funkcioniraju kao zamjena za jaja jer u dodiru s vodom i same djeluju kao vezivo.

image
Unsplash

Brzi kruh ili pogačice: U brzim receptima za ova jela, jaja su primarno ili jedino sredstvo za dizanje, pa Stafford kaže da su "ocat i soda bikarbona ili ulje, voda i prašak za pecivo" izvrsne zamjene za jaja jer te kombinacije proizvode ugljični dioksid koji čini da se peciva dižu. Kao bonus, ove sastojke većina već ima kod kuće.

Dizana tijesta: Kod pečenja kruha s kvascem, jaja djeluju kao vezivo. Mljevene chia ili sjemenke lana imogu imati istu funkciju.

Pite, tartovi, cheesecake: Tamo gdje jaja djeluju kao zgušnjivač, kao u receptima za ove deserte, Stafford preporučuje kukuruzni škrob.

U specijaliziranim trgovinama mogu se pronaći i druge zamjene, kao što su krumpirov škrob, brašno tapioke, sode bikarbone i psyllium. I to je zamjena, koja prema chefici Stafford umjesto jaja dobro funkcionira u mnogim receptima, iako razlika u okusu i teksturi može biti malo uočljivija nego kod drugih zamjena za jaja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 17:38