SAVJETI + UMACI

Za gledanje današnje utakmice napravite najjednostavnije fritule, po ovom receptu uvijek uspiju

 Marko Miscevic/Cropix/
Najbolje će biti odmah napraviti duplu smjesu kako na najnapetijem trenutku ne biste ostali bez fritula

Sezonu fritula, baš kao i današnju utakmicu, jedva smo dočekali. Ove smo godine napravili već nekoliko porcija samo kako bismo se još jednom uvjerili u uspješnost ovog recepta, a poslužili smo ih uz umak od bijele čokolade po receptu Ana-Marije Bujić te domaći umak od čokolade i lješnjaka recept za koji smo ukrali slastičarki Ani Marić.

UMAK OD BIJELE ČOKOLADE I KARDAMOMA PO RECEPTU ANA-MARIJE BUJIĆ

Trebat će vam:

100 g bijele čokolade

100 ml vrhnja

nekoliko zrna kardamoma (zdrobljenih u mužaru)

20 g maslaca

Priprema:

Čokoladu razlomite na komadiće. Vrhnje stavite na srednje jaku vatru pa ga zajedno s kardamomom zagrijavajte dok gotovo ne uzavre. Maknite ga s vatre, procijedite i odmah prelijte preko čokolade. Dodajte i maslac pa lagano miješajte dok ne dobijete homogenu smjesu.

image
Ana-Marija Bujić

No, prije nego se bacite na pripremu, u nastavku ostavljamo i nekoliko dobrih savjeta.

Iako je priprema fritula prilično jednostavan posao, svakako je dobro spomenuti nekoliko važnih trikova koji će vam pomoći da ispadnu još bolje. Najvažnije, pozornost obratite na temperaturu ulja. Pazite da ulje ne bude jako vruće, kada se zagrije stavite ga na najnižu temperaturu jer će vam u protivnom fritule u sredini biti sirove. Ako je visoka temperatura, vanjski dio fritule jako brzo potamni, a iznutra ostaje sirova. Temperatura masnoće upravo zato ne smije prelaziti 190 °C.

Ako želite slijediti tradicionalni način pripreme, za prženje koristite svinjsku mast, no fritule možete pržiti i u suncokretovom, kokosovom te drugom biljnom ulju bez previše izraženog okusa.

Dobro je dodati kako dodavanje ruma, rakije, konjaka ili nekog voćnog likera sprječava da tijesto prilikom prženja upije masnoću pa svakako imajte i to na umu.

image
Tom Dubravec/Cropix/Cropix

Najbolja posuda za prženje bit će ona s debelim dnom, i to po mogućnosti visokim stranicama kako biste izbjegli prskanje. Kad tijesto uronite u masnoću poželjno je pojačati plamen na nekoliko sekundi kako bi masnoća postigla preporučenu temperaturu; time se sprječava hlađenje ulja koje se događa zbog uranjanja tijesta.

Također, fritule pri pečenju povremeno okrenite kako bi sa svih strana poprimile lijepu boju.

Fritule vadite rupičastom žlicom i odmah stavite na kuhinjski papir koji će upiti višak masnoće. Posudu u koju stavljate gotovo tijesto ne prekrivajte jer će vlaga omekšati prženo tijesto, a šećerom u prahu ih posipajte tek prije samog posluživanja.

Trebat će vam:

2 jaja

1 čvrsti jogurt

1 vanilin šećer

prstohvat soli

3 žlice šećera

1 prašak za pecivo

20 -25 žlica oštrog brašna

1 žlica ruma

prstohvat cimeta

ulje za prženje, oko 400 ml

Priprema:

U posudu stavite jaja, dodajte obje vrste šećera te dobro izmiješajte. Miješati možete ručno ili električnom miješalicom. Jogurt, sol, rum i cimet iduće su namirnice koje se dodaju. Kad je smjesa glatka lagano umiješajte brašno i prašak za pecivo. Smjesa ne treba stajati, možete odmah pržiti tijesto. U dubljoj posudi zagrijte ulje, žličicom oblikujte okruglice i stavljate da se peku. Okrećite ih da budu ravnomjerno pečene sa svih strana. Tople posipajte šećerom u prahu.

Savjet!

Samu smjesu možete obogatiti dodatkom naribane korice limuna ili naranče. Cimet ili vanilin šećer također će pridonijeti boljem okusu, a u tijesto možete dodavati i suho voće.

KREMA OD LJEŠNJAKA I ČOKOLADE PO RECEPTU ANE MARIĆ

Za pastu od lješnjaka:

250 g prženih lješnjaka

150 g kristal-šećera

Za čokoladnu kremu od lješnjaka:

200 g slatkog vrhnja

100 g tamne čokolade

70 g paste od lješnjaka

Priprema:

Uz churrose poslužite čokoladnu kremu s pastom od lješnjaka. Pastu napravite tako da lješnjake najprije tostirate u pećnici na 180 ºC oko 10 do 15 minuta, dok im opna ne počne pucati. Kristal-šećer na tavi lagano otopite i karamelizirajte do zlatnožute boje. Razvucite ga na tanko na masnom papiru i ohladite. Šećer razbijte i u blenderu usitnite na komadiće pa mu dodajte oljuštene lješnjake. Miksajte u glatku pastu ili željenu teksturu. Slatko vrhnje zagrijte do vrenja, prelijte preko čokolade i paste od lješnjaka. Ostavite nekoliko minuta i povežite štapnim mikserom. Ohladite i poslužite s fritulama ili churrosima.

image
Marko Miscevic/Cropix/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 10:20