Uz omiljeno pečenje, piceka ili kada nam se jede omiljeni ajvar, nema ništa bolje od savršeno hrskavog izvana, a meko pečenog krumpira iznutra. Često smo znali čuti i kako je to za mnoge i najbolji dio nedjeljnog pečenja. Međutim, nerijetko se dogodi da se krumpir upari i izgubi hrskavost korice. Kako tome doskočiti nedavno je savjetovala i Mary Berry, popularna britanska kuharica i autorica više od 70 knjiga recepata, najpoznatija po televizijskom angažmanu gdje kao sutkinja već nekoliko sezona nastupa u showu "The Great British Baking Show".
Kako je opisala i u jednoj od svojih kuharica, Mary savjetuje da krumpir prije pečenja treba narezati na manje komade, a ne na polovice, četvrtine ili ih ostaviti u komadu, kako neki rade.
"Potom ih stavim kuhati u slanoj vodi na štednjaku, samo da zakipi oko osam do deset minuta, zatim iscijedim vodu i istresem ih u tavu tako da se ravnomjerno rasporede. Onda ih možete posuti s malo griza ili brašna i dobro protresti da se ulovi za stijenke krumpira. Za pečenje, ja ne koristim puno ulja, ali ga stavim da se dovoljno da se dno naulji, i onda ih pečem u suncokretovom ulju", kaže "kraljica kuhanja", kako joj tepaju britanski mediji.
Otkrila je, međutim, i jedan trik, a to je da kod pečenja, osim ulja, dodaje i 4 žlice guščje masti na kilogram krumpira.
No, hajdemo redom. Ovo je njezin korak po korak recept za savršeno hrskav krumpir. Prvo, zagrijte pećnicu na 220°C (ventilacijsku) ili 200°C (plinsku) s limom u kojem ćete peći krumpir. Sitno narezan krumpir stavite kuhati u lonac s hladnom posoljenom vodom i kuhajte dok rubovi ne omekšaju, oko 8 minuta. Krumpir zatim dobro ocijedite, pa ga vratite u lonac na vatru i protresite kako bi se rubovi malo zapekli. Dodajte griz ili brašno, tek toliko da se ulovi za krumpir, i ponovno brzo protresite i maknite s vatre.
U vrući lim za pečenje dodajte masnoću i vratite u pećnicu da se ugrije, a nakon tri minute u lim za pečenje stavite krumpir i dobro ga izmiješajte da ga masnoća u potpunosti ne prekrije. Pospite sušenom ili, još bolje, stavite peći s grančicama svježe majčine dušice, na oko 45 do 55 minuta. Umjesto majčine dušice možete dodati i češnjak ili ružmarin, već kako volite. Na pola pečenja ih obavezno promiješajte da hrskavi budu sa svih strana.