KUHAJ BOLJE

Uz ovaj jednostavan trik krem juhe bit će ukusnije, a priprema daleko jednostavnija

Želite li napraviti još ukusniju krem juhu od buče ili korjenastog povrća, pratite naše upute

Sezona je buče, a jedno od najpopularnijih jela s ovim slatkastim plodom svakako je krem juha. Obožavamo je samu za sebe, uz hrskave komadiće kruha i tostirane sjemenke buče, ali je u ovo hladnije vrijeme poslužujemo i kao zamjenu za klasičnu bistru juhu kada je u pitanju bogat nedjeljni ručak.

image
Nazar_ab/Getty Images

Da bi juha od buče, ali i druge krem juhe kao što su, primjerice, ona od korjenastog povrća, cvjetače, mrkve ili brokule bile još bolje, povrće umjesto u lonac s vodom ubacite u pećnicu. Pečeno povrće imat će dublji i jači okus pa će samim time i juha biti ukusnija. Kada ga pečete, začinite ga maslinovim uljem, soli, paprom, drugim začinima po želji kao što je, primjerice, timijan, a radite li juhu od buče, posipati je možete i s malo muškatnog oraščića ili cimeta.

image
Matija Djanjesic/Cropix

Sve što zatim trebate jest ubaciti pečeno povrće u blender, dodati zagrijani temeljac, začine po želji i izmiksati kako biste dobili teksturu koju želite. Osim što će juha biti ukusnija, pečenjem povrća uštedjet ćete i vrijeme koje biste potrošili na pranje lonaca u kojima ga inače kuhate. Još jedna dobra ideja bit će i pećnica na vrući zrak (ili popularnije, airfryer) koju možete obložiti papirom za pečenje i pospremanje kuhinje nakon pečenja završiti još brže.

image
Arx0nt/Getty Images/istockphoto

Dok se povrće peče, uvijek možete pripremiti dodatke juhi. Stari kruh narežite na kockice, pomiješajte ga s malo maslinova ulja i ispecite na tavi ili pećnici, sjemenke zagrijte na tavi i pustite da poprime boju, a orašaste plodove tostirati možete u pećnici ili na tavi. Osim toga, sjajan dodatak krem juhama bit će i zasitan sendvič sa sirom koji možete napraviti tako da kriške kruha s obje strane premažete slojem maslaca, između njih stavite topljivi sir, a zatim sve zajedno tostirate na tavi kako bi se sir otopio, a kruh poprimio lijepu, hrskavu koricu.

image
Lidija Lončarić/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. ožujak 2024 10:21