DOBRA PREPORUKA

Turbopopularno mjesto za zagrebačku kuhinju, rezervirajte jer su prepuni, a još imaju i dostave

Nemojte propustiti zagrebački odrezak, juhu od rajčice i pohanu piletinu. Napomena: dođite (jako) gladni

Uzak i dugačak, s visokim stolovima i užurbanim, ali uljudnim konobarima, zagrebački Ficlek u ulici Pod zidom gostionica je s posebnim šarmom. Spoj starozagrebačkih specijaliteta i moderno osmišljenog interijera u središtu grada pokazao se kao pun pogodak, pa tako Ficlek već ima svoje stalne i vjerne goste. Nije nam se još dogodilo da naiđemo, a da je Ficlek prazan, no ovaj smo radni dan ulovili slobodni stol za četvero i bacili se na biranje jela, malo vođeni nostalgijom, no većinom pravom rupom u želucu.

image
Privatna arhiva

Jelovnik im nije predugačak, ali zato ima za svakog ponešto. Započeli smo ručak s odličnom juhom od rajčice (25 kn), koja je bila ugodno kiselkasta, vjerojatno pripremljena od spremljene pasirane rajčice, s tek pokojim malo krupnijim komadićem. Na tržnicama dostupne rajčice još su daleko od onih slasnih ljetnih, no u ovoj su izvedbi bile jako dobre.

Ozbiljne porcije

Za predjelo smo naručili i grenadir marš (44 kn), koji u Ficleku rade s domaćim noklicama umjesto klasične tjestenine. Došao je ozbiljno popapren, tako da je na mahove čak čistio sinuse, pa bi možda trebali s paprom malo opreznije. Za jedno predjelo, ako ga ne dijelite, porcija je čak bila prevelika s obzirom na to da su i krumpir i tjestenina pripremljeni na masnoći i luku ozbiljno zasitni. No, želite li brz, povoljan, jednostavan i utješan ručak u gradu, grenadir marš je jelo za vas. Ficlek ima i dnevnu ponudu jela koju možete probati samo na licu mjesta.

image

Pohani picek s mlincima i teleći paprikaš s domaćom tjesteninom

Privatna arhiva
image

Juha od rajčice, grenadir marš

Privatna arhiva

Za glavno jelo odabrali smo pohanog piceka (64 kn) uz koji se dodatno naručuje i prilog, što su ovaj put bili mlinci (25 kn), kao i teleći paprikaš s tjesteninom (84 kn). Razlika u porcijama tih dvaju jela bila je zapanjujuća. Pohani picek zapravo su čak tri dugačka i tanka pohana komada piletine, a velika porcija mlinaca bila je pripremljena tako da je bila djelomično i zapečena, što znači da su rubovi velike većine mlinaca bili hrskavi baš po mjeri. Za sve koji nisu ljubitelji gnjecavog kuhanog tijesta, ovo će biti dobrodošlo osvježenje.

Slastice kao bakine

Budući da je riječ o pohanom i mlincima koje se inače baci na masnoću, jelo uopće nije bilo pretjerano masno. Hrana iz Ficleka dostupna je i na dostavnim servisima, što nam je dobro došlo jer su nam ostatak ovog jela odmah spakirali kako bismo ga ponijeli kući.

Meso u telećem paprikašu raspadalo se od mekoće, okus mu je bio ugodan, a jelo korektno pripremljeno, pravi klasik za one koji ne vole previše uzbuđenja u tanjuru. Iz okusa se jasno moglo zaključiti da su na umaku radili dugo jer je bio bogat, ujednačen i blag.

image

Štrudla s jabukama

Privatna arhiva

Već smo bili probali njihov meki kajzeršmarn koji možete naručiti i s malinovcem, no ovom se prilikom na stolu našla štrudla od jabuka (18 kn). Jako lijepo zamotana s lako razlučivim slojevima sočnog nadjeva i hrskave kore, bila je ukusna i baš kao bakina, tek malko preslatka.

Hrana: 8/10
Ambijent: 8/10
Usluga: 9/10
Vrijednost za novac: 8/10

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 20:06