Sir je jedna od onih namirnica koju ili obožavaš ili uopće ne voliš. Nema između. Oni koji ga doista vole stoga se mogu svrstati u kategoriju pasioniranih ljubitelja ove namirnice koji ne pristaju na ništa manje od savršenog. I neće takvi, strastveni obožavatelji, sir "uništavati" tako da ga termički obrađuju, već će ga servirati i jesti u njegovom izvornom obliku da mu svi okusi dođu do izražaja. Dapače, uz njega će poslužiti samo namirnice zbog kojih će sir biti uistinu zvijezda stola.
I dok jedni vole tvrde sireve, drugi ne mogu bez mekih sireva. Platit će mnogi malo bogatstvo za dobar odležani sir, ali se nerijetko počastiti i nježnim mladim sirom. Međutim, kod njega se često dogodi jedan problem. Brzo se pokvari.
I dok ćemo plavi i polutvrdi sir bez problema moći sačuvati dulje vrijeme ako ga držimo u običnoj plastičnoj vrećici, pod uvjetom da je čista i cijela, s mladim sirom treba biti pažljiviji. Njega bi trebalo čuvati u dobro opranoj i posušenoj plastičnoj posudi s poklopcem. Proizvođači sira čak ističu kako je najbolje čuvati ga u originalnom pakiranju te mu svakih nekoliko dana samo promijeniti vodu.
Iako to već znate - sireve treba držati u hladnjaku. No, caka je gdje ih u hladnjaku smjestiti, jer nije isto ako stoje pored vrata, na gornjoj polici ili u ladici. Trajanje ove namirnice, naime, vrlo ovisi o promjeni temperature. Stoga se preporučuje da se mladi sir čuva u ladici za povrće, jer je tamo najstabilnija temperatura u hladnjaku, a takva je idealna za namirnice kao što je sir.
A što je s tvrdim sirevima?
Što je sir tvrđi - rok trajanja će mu biti duži. Međutim, jednom kad ga "otvorite", tvrdi sir uvijek kod korištenja omotajte u novi komad papira za pečenje i stavite u čistu vrećicu za zamrzivač kako biste mu sačuvali svježinu. Ako ga, pak, nemate namjeru neko vrijeme konzumirati, a bojite se plijesni na kori, sir možete premazati maslinovim ili biljnim uljem kako bi ga bilo lakše obrisati. Tako tretiran sir također čuvajte u hladnjaku u plastičnoj posudi s poklopcem.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....