Iako smo i sami smoothie u početku radili na principu "ubaci u blender ono što imaš i smućkaj", čini se da to i nije bila najbolja ideja. Naime, baš kao i kod pripreme nekih kompleksnijih jela i napitaka, i kod miksanja smoothie napitka postoje osnovna pravila kojih se valja pridržavati. Primjerice, jedno od onih koje će vam pomoći da vaš smoothie bude bolje konzistencije je i korištenje smrznutog umjesto svježeg voća. Osim toga, tako možete izbjeći dodavanje leda koji će, jednom kada se otopi, razvodniti smoothie i narušiti kremoznost koju ste imali u početku.
Smrznuto voće možete kupiti u trgovini te si tako dodatno olakšati posao, dok određeno sezonsko voće možete kupiti na tržnici, oprati ga i nasjeckati, prebaciti u vrećice za smrzavanje i ostaviti u zamrzivaču do trenutka kada vam zatreba. Ovaj način bit će i jeftiniji.
Smoothieju možete dodati i zeleno povrće, kao što je kelj ili špinat, no pripazite da ga ne dodajete u prevelikoj količini. Na 100 grama voća, dodajte do 100 grama zelenog lisnatog povrća i 100 grama tekućine.
Osim voća, svom smoothieju dodajte i sastojke koji će ga učiniti punijim i bogatijim. To može biti šaka orašastih plodova, žlica kikiriki ili maslaca od badema, avokado, kefir ili grčki jogurt. Ako ništa od navedenog nemate pri ruci, kremoznost i punije tijelo smoothieja postići možete i ako dodate bananu.
Također, jedna od čestih pogrešaka kod pripreme smoothieja je i premalo tekućine zbog čega dobivate kašu koju je lakše jesti žlicom nego popiti iz čaše. Ne bojte se dodati tekućinu, a osim vode, za još bolji okus možete dodati obično ili biljno mlijeko, kokosovu vodu ili narančin sok.
Kada ste dobili savršenu teksturu, vrijeme je da poradite na okusu, posebice slatkoći. Iako je slatkoća voća ponekad dovoljna za dobar smoothie, u drugim situacijama, često nam nedostaje žličica meda ili javorova sirupa da zaokruži stvar. Osim toga, dodati možete i agavin sirup, ali i dodati jednu ili dvije datulje.
Također, da bi smoothie bio još ukusniji, ne zaboravite začine. Dobra ideja uvijek će biti cimet i kurkuma, svježi đumbir, ekstrakt vanilije, ali i dodaci kao što je, primjerice, ružina vodica. I baš kao u većini slatkih jela koja radite, i ovdje će dobro doći prstohvat soli.
Na kraju, kako savjetuje Bon Appetit, kod pripreme smoothieja vrijedi se držati jednostavne formule - na 2 dijela smrznutog voća dodajte jedan dio tekućine, jedan dio dodatka koji će pomoći da dobijete kremoznost (orašasti maslaci, banana...) i zasladite zaslađivačem po želji u količini u kojoj vam najbolje odgovara.