Uz to je, naravno, još i ovih pet!
Naručujete vino prije nego naručite hranu
Svaki restoran obično ima specifični smjer u kojem žele ići i pažljivo promišlja o vinima koja savršeno komplementiraju hranu. Ne želite naručiti snažno crno vino, a jesti delikatne morske plodove. Posavjetujte se s konobarom, on će vam uvijek savršeno spariti vino i hranu.
Ipak, ne dopustite se zavarati…
Vjerovanje da se uz ribu i morske plodove pije samo bijelo vino ne drži uvijek vodu. Istina jest da uz svjetlije meso, ribu i bijele umake vrlo dobro leži bijelo vino, ali i lakša crna vina s nižim razinama tanina također vrlo dobro komplementiraju ribu poput, na primjer, skuše i lososa.
Često ''preopteretite'' vaše nepce
Ako pijete vino s visokim udjelom tanina i alkohola, to je kao da ste vaše nepce ubacili u ring s The Rockom. Naravno, obožavate The Rocka, ali budimo realni, dotući će vas! Takva vina su odlična, ali imaju tendenciju preopteretiti vaše nepce i okusne pupoljke što može negativno utjecati na uživanje u obroku.
Naručujete istu bocu/čašu dva puta
Čaša vina koju ste naručili za predjelo vam se jako svidjela, ali razmislite još jedanput prije nego okrenete još jednu rundu. Mnoge vinske liste sadrže vina koja ne možete nabaviti u trgovinama zato isprobajte nešto novo, živite malo!
Dopuštate da vas nagovore
Ako ste konobaru ili sommelieru u nekoliko navrata objasnili da ne volite crno vino, ali on i dalje inzistira, nemojte se dati nagovoriti. To je obrok koji ćete vi jesti i vino koje ćete vi piti. Preporuka je jedno, a nametanje nešto sasvim drugo!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....