Iako je prošlo već nekoliko godina otkako smo testirali konzerviranu tunu dostupnu na domaćem tržištu, i dalje smatramo da je izrazito korisno imati nekoliko pakiranja te ribe uvijek u smočnici za one dane kad jednostavno ne stignete do dućana. Iako je konzerva tune, malo krupne soli, papar i komad dobrog kruha najčešće sve što nam treba da nabrzinu zatomimo glad, neke dane ipak se vrijedi malo potruditi oko svog jela - obrok koji uključuje tunu iz limenke ne mora biti niti tužan niti jednoličan, štoviše! U nastavku donosimo nekoliko ideja uz što možete poslužiti ovu namirnicu.
Ubacite tunu u kroasan
Ako vam je već dosadio spoj klasičnog kruha i tune, zašto ne zamijenite kruh kroasanom? Nadjenite ga omiljenom salatom, ubacite koju krišku rajčice, natrgajte komadiće mozzarelle ili nekog kozjeg sira te dodajte ocijeđenu tunjevinu. Za čas možete imati ukusan sendvič koji neće biti niti dosadan niti uobičajen.
Zapecite je u povrću
Prerežite na polovice i očistite sitnije ljute ili pak klasične paprike. U zdjeli pomiješajte tunjevinu i naribani sir po želji, dodajte malo papra i druge omiljene začine poput origana, za‘atara, vlasca ili neke začinske mješavine pa dobivenom smjesom punite paprike. Zapecite u prethodno zagrijanoj pećnici dok se sir ne otopi i jedite toplo! Na ovaj način možete puniti i avokado za pravu zasitnu bombu, ali i krumpire koje ćete prvo skuhati, zarezati, napuniti smjesom pa dodatno zapeći.
Kombinirajte s jajima
Bilo da je poslužite uz kajganu ili uz poširano jaje, ta će vas kombinacija namirnica satima držati sitima, a njihovi okusi odlično funkcioniraju zajedno. Ako želite dodati malo žestine jelu, u zdjeli pomiješajte ocijeđenu tunu, dvije žlice sriracha ljutog umaka, četiri žlice majoneze, žlicu rižina octa i žlicu umaka od soje te po želji dodajte usitnjeni mladi luk te dobivenu smjesu poslužite uz jaja.
Umotajte je u listove salate
Želite li doista lagan obrok, nabavite kineski kupus ili neku salatu s čvršćim listovima pa ih odvojite, operite i punite tunjevinom uz dodatak raznog drugog povrća koje imate u hladnjaku - narežite mrkvu i papriku na trakice, dodajte malo rikule, pospite orašastim plodovima i sve prelijte omiljenim dresingom. Ovo jelo vam može poslužiti kao dobar i zdrav međuobrok.
Kombinirajte s drugim sastojcima u pašteti
Sigurno već imate nekog asa u rukavu kada je riječ o ribljim paštetama, ali ne treba zaboraviti ni da konzervu tune možete vrlo brzo i lako pretvoriti u ukusan namaz kad se najave nenadani gosti ili želite se poželite malo počastiti. Ubacite u blender ocijeđenu tunu, dodajte krem sir, malo limunova soka, malo majoneze, začine po želji, sol i papar i blendajte dok ne dobijete kremasti namaz. Kušajte svako malo pa prilagodite količine sastojaka po ukusu. Isprobajte začinske mješavine od kojih najčešće odustanete prije nego ih iskoristite, ubacite u blender malo curry praha ili pak neki treći miks i eksperimentirajte.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....