Odličan plan

Ovog Božića uživat ćemo u dva provjerena slatka klasika iz Italije, a imamo i rješenje za kremu koja uvijek uspije!

  

 Istock
Utipkate li riječ tiramisù u pretraživač jedne od najpopularnijih društvenih mreža na svijetu, pronaći ćete više od četiri milijuna fotografija slasnog deserta u različitim oblicima

Prosinac je jedan od onih posebno užurbanih mjeseci kada nam je svaka sekunda slobodnog vremena posebno dragocjena. Osobito kada pomislimo što je sve potrebno pripremiti kako bi naša blagdanska gozba od predjela do deserta bila stvarno za pamćenje. Upravo je zato od posebne važnosti da dobro znamo što sve možemo pronaći na policama naših trgovina i što nam može pomoći da to ostvarimo. Među novitetima koji će razveseliti sve kućne slastičare s manjkom vremena svakako su inovativne Brzo & Fino gotove desertne kreme koje stižu iz Dukata, gotove u tri lagana koraka i svega pet minuta! Dukat prvi na hrvatsko tržište donosi gotove kreme s vrhnjem u tri jedinstvena okusa: Panna cotta, Tiramisu i umak od vanilije.

Pored osvježavajućeg gelata, upravo tiramisù mirne duše možemo prozvati najpopularnijim talijanskim desertom. Iako se čini kao da ima dugu tradiciju, ova kremasta slastica koja se jede žlicom i kojoj je teško odoljeti zapravo je nastala u drugoj polovici 20. stoljeća, no brzo je osvojila prvo Italiju, a potom i svijet.

image
Melaniemaya/Getty Images

Tiramisù se tradicionalno sastoji od piškota, koje Talijani nazivaju savoiardi i koje prvo namoče kavom, da bi na njih zatim stavili sloj kreme pripremljene od mascarpone sira, izrađenih žumanjaka i šećera. Nakon što se naizmjence poslažu slojevi natopljenih keksa i kreme, kolač se posipava kakaom. Utipkate li riječ tiramisù u pretraživač jedne od najpopularnijih društvenih mreža na svijetu, pronaći ćete više od četiri milijuna fotografija slasnog deserta u različitim oblicima, bilo da je poslužen u velikoj posudi iz koje se ovaj kremasti kolač vadi u porcijama po želji ili pak u pojedinačnim čašicama koje su praktičniji način porcioniranja.

image
Matejka Buča/

Sam izum ovog deserta još je jedno u nizu kontroverznih gastronomskih pitanja. Povjesničari i istraživači pronašli su dokaze da je neki oblik recepta potekao iz Furlanije - Julijske krajine, no proslavili su ga slastičari u Trevisu u regiji Veneto pa se stoga smatra i da je mjesto nastanka ovog kolača danas zatvoreni restoran Le Beccherie obitelji Campeol upravo iz Trevisa.

Tiramisù je odličan izbor za podizanje raspoloženja jer osim što je ukusan, sadrži kavu pa svakako može poslužiti i za slatko razbuđivanje.

A dobro raspoloženje sigurno je vladalo Milanom 2019. godine, kada su studenti Milanske kulinarske škole pripremili najduži tiramisù na svijetu, dug čak 273,50 metara. Nakon rušenja Guinnessovog rekorda, čak 15 tisuća porcija tiramisùa podijeljeno je posjetiteljima događanja.

image
Gingagi/Getty Images/istockphoto

U Italiji se svake godine održava i Svjetski kup tiramisùa na koji se mogu prijaviti isključivo amateri, koji ovu slasticu mogu pripremati prema tradicionalnoj ili takozvanoj kreativnoj recepturi, a finale se odvija, pogađate, u Trevisu! A upravo se tamo svake godine 3. listopada slavi i Dan tiramisùa, dok je 21. ožujka rezerviran za proslavu ovog finog deserta diljem Italije, ali i šire, što se ujedno podudara i s prvim danom proljeća. No, tko će čekati proljeće da bi uživao u tiramisùu pa neka se ovaj raskošni kolač već ovaj vikend nađe na vašem stolu! Kako biste uštedjeli na vremenu, jedan od sastojaka neka vam bude Dukatova Brzo & Fino desertna tiramisu krema i desert će biti spreman za čas!

image
Sarsmis/Getty Images/istockphoto

Puno jednostavniji, ali zato i podložan brojnim slasnim izmjenama, još je jedan obiteljski favorit koji stiže iz susjedne Italije. Riječ je panna cotti, laganom desertu pripremljenom od kuhanog slatkog vrhnja, kako mu i samo talijansko ime kaže. Panna cotta odličan je odabir za početnike u kuhinji jer se može puno toga isprobati prilikom njene pripreme, od infuziranja kreme raznim začinima, kavom, likerima, voćem i slično, a ova slastica se lako oplemeni i različitim bogatim umacima od sezonskog voća, karamelom, čokoladom, voćnim želeom i slično… Panna cotta nam stiže iz regije Pijemont sa sjevera Italije, iako se slični deserti javljaju i na tlu Engleske, Grčke, Danske, Francuske i slično još u vrijeme srednjeg vijeka. Isprva je bilo riječ o pudingu od slatkog vrhnja s visokim postotkom masnoće, no kako su se prehrambene navike ljudi mijenjale, počele su se pojavljivati sve laganije inačice. Iako je većinom tretiramo kao desert i pravu poslasticu, panna cotta vrlo lako može postati i slano predjelo, osobito ako se pritom kao nadopuna koriste začini svojstveni slanoj hrani i aromatičniji sirevi.

Kod pravilne izvedbe ovog deserta iz kalupa, najteži dio je dobivanje prave teksture i konzistencije same kreme koja mora biti svilenkasta, glatka i netom očvrsnuta, tako da se lagano još leluja, ali zadržava oblik kalupa u kojem je rađena.

Ako se do sada niste odvažili za pripremu ove delikatne slastice ili vas muči kako dobiti željenu teksturu deserta, isprobajte Dukatovu Brzo & Fino gotovu kremu za panna cottu. Uz malo zagrijavanja, miješanja, slaganja u željeni oblik i hlađenja, dobit ćete panna cottu nalik na proslavljene deserte iz talijanskih restorana i slastičarnica.

image
Matejka Buča/
image
Diana Sklarova/Getty Images/istockphoto

Treća krema koju uvijek možete izvući kao as iz rukava kada je vremena malo, a želite ponuditi nešto posebno ukućanima i gostima, klasična je engleska krema, zvana još i crème anglaise odnosno jednostavna krema od vanilije. Iako je nastala u Engleskoj, zapravo ju je osmislio slavni francuski kuhar Auguste Escoffier dok je radio u kuhinji londonskog hotela The Savoy. Njenim stvaranjem dobio je bazu za razne druge poslastice, ovisno o tome doda li u tu osnovu još koji sastojak i na kojoj temperaturi odluči poslužiti spravljenu kremu.

image
Alvarez/Getty Images

Kada je dobro pripremljena, na višu razinu će podići razne jednostavne biskvite, a ako vam je slučajno određeni dio kolača ispao presuh, upravo će fina krema od vanilije biti spas u zadnji čas prije nego dođu gosti. Krema od vanilije je jedna od temeljnih slastičarskih elemenata koje se potom kombinira, nadograđuje i uklapa u brojne recepte za slastice diljem svijeta. Iako se danas lome koplja oko toga koji je pravi popis sastojaka, u načelu se radi od jaja, mlijeka, šećera i vanilije. Neki joj dodaju još i vrhnje, a dvojbe se javljaju i oko savršenog alata za njenu pripremu, odnosno treba li vam pjenjača, špatula ili nešto treće.

image
Matejka Buča/
image
Kasia2003/Getty Images/istockphoto

Sve te nedoumice i razglabanja ipak padaju u vodu kada imate malo vremena za njenu pripremu jer tada najvažnije pitanje postaje kako dobiti kremu bez grudica i spremiti taj brzi desert s lakoćom. Kako biste izbjegli tu glavobolju, Dukat nudi rješenje. Zbog svoje teksture i bogate arome vanilije, saveznik za pripremu vrhunskih slastica je i Brzo & Fino umak od vanilije. Njime možete vašem desertu dodati kremastost tako da ga samo prelijete preko torte ili kolača, a može se koristiti i kao hladan ili topao preljev za štrudle, knedle, voćne salate, sladolede i ostale slastice. Umak se može koristiti hladan, direktno iz pakiranja, ili lagano ugrijan. Gotova krema u samo tri koraka i pet minuta!


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s Dukatom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 02:24