Ništa lakše

Ovaj komad mesa mnogi izbjegavaju, a može biti gotov u 10-ak minuta i to sočan i slastan

Ako niste dovoljno pažljivi, pileća prsa lako je presušiti. Slijedite stoga nekoliko jednostavnih koraka i uživajte u još boljem ručku

Iako i sami kod pripreme jela s piletinom češće biramo batke i zabatke, ponekad se na stolu ipak nađe komad svježih pilećih prsa. Za takve smo situacije preokrenuli internet pretražujući najbolje savjete i pročitali nebrojeno mnogo recepata poznatih i manje poznatih chefova, kako bismo bili sigurni da ih nikada više nećemo presušiti te ćemo i od dosadnih, kakvima ih mnogi smatraju, pilećih prsa napraviti slastan ručak ili večeru. U nastavku vam tako donosimo nekoliko dobih savjeta i istih takvih recepata kako biste u sočnom komadu mesa uživati mogli i vi.

PRIJE PEČENJA

Marinada je uvijek dobra ideja ako imate dovoljno vremena da ostavite meso da u njoj odleži. Koristiti možete sastojke kao što je grčki jogurt sa začinima nakon kojeg će meso biti nevjerojatno meko, ali i kombinacije kao što je, primjerice, limun, limeta ili naranča s medom ili, pak, ona s azijskim prizvukom u kojoj ćete spojiti sojin umak, đumbir, šećer i češnjak. Za najbolje rezultate, piletinu marinirajte nekoliko sati prije pečenja ili preko noći.

HRSKAVA PILEĆA PRSA IZ PEĆNICE

image
Lidija Lončarić

U slučaju da ipak nemate vremena za marinade, komad mesa jednostavno možete natrljati začinima po želji te ga zapeći na tavi kako bi poprimio lijepu, aromatičnu i hrskavu koricu. Koristite suhe začine po želji, a ako želite dobiti što neutralniji okus mesa koji ćete zatim poslužiti uz jače začinjene priloge, dovoljni će biti već i sol i papar.

Na dobar trik naišli smo na portalu The Kitchn, gdje savjetuju da se piletina, prije nego je začinite i krenete s pečenjem, najprije istuče batom ili drugim teškim predmetom kako bi na svakom dijelu bila jednake debljine, a samim time se kasnije i ravnomjerno ispekla. Također, prije pečenja komad mesa trebao bi biti suh pa ga svakako kratko osušite papirnatim ručnicima.

TIJEKOM PEČENJA

Za početak, meso pecite u komadu kako bi zadržalo što više sokova. Pecite ga na tavi u kojoj ste zagrijali maslinovo, suncokretovo ili drugo ulje po želji, a dodati možete i malo maslaca. Svakako pripazite da vam maslac ne zagori i ne dobijete gorku koricu na svom komadu mesa.

PILETINA U GUSTOM UMAKU

image
Marko Miscevic/Cropix

Prsa pecite jednu minutu kako bi poprimila koricu s donje strane, a zatim ih okrenite, smanjite vatru, poklopite posudu i pecite još 10-ak minuta s druge strane. Nakon toga, ugasite vatru i pustite da piletina odmori i, ako je to moguće, nemojte micati poklopac.

U slučaju da piletinu pečete u pećnici, napravite to na temperaturi od 220 stupnjeva. Pecite je 15 do 20 minuta bez poklopca, ovisno o veličini pilećih prsa.

PILEĆA PRSA S PORILUKOM I SLANINOM

image
Neja Markicevic/Cropix

NAKON PEČENJA

Nakon što ste ispekli piletini i odmorili je, maknite poklopac i zarežite po sredini kako biste se uvjerili da je meso u potpunosti pečeno. Želite da svaki dio ima jednaku, ujednačenu boju, bez rozih dijelova.

Komad mesa potom narežite na jednake dijelove, po želji prelijte masnoćom od pečenja i podijelite na porcije za svakog za stolom.

PILETINA S AROMATIZIRANIM MASLACEM

image
Berislava Picek/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 11:18