Kraljica jeseni

Obožavamo je u iznenađujuće ukusnim i zdravim receptima, ali i kao ukras doma

Promo
 Bhofack2/Getty Images/istockphoto
Bundeva je simbol jeseni, a posebice kada pričamo o kulinarskim aktivnostima.

Idealna je namirnica jer se može pripremiti na brojne i jednostavne načine, a zahvaljujući beta karotenu kiti se fantastičnom narančastom bojom, ali i brojnim benefitima za zdravlje. Naime, bundeva ima malen broj kalorija, ali je iznimno bogata vitaminima.

image
Bundeva, Plodine (19,99 kn)

Sastoji se od antioksidanata i karotena, a pogotovo vitamina C i E, a zahvaljujući ljekovitim sastojcima, odlična je u borbi protiv srčanih bolesti, rizika od raka, očne mrene i moždanog udara. Slasna bundeva je iskoristiva u svakom segmentu, posebice sa svojim sjemenkama koje se fantastičan izvor bjelančevina i odlična su zamjena za kalorične grickalice. Bundevina prednost je što se može pripremiti u pećnici, kuhati ili pržiti pa tako možete napraviti zdravu zamjenu za pržene krumpiriće.

image
Promo
Geshas/Getty Images/istockphoto

Pečeni rezanci od bundeve odličan su prilog, a za njih vam je potrebno: jedna polovica bundeve, maslinovo ulje i začini po vašem odabiru (primjerice, papar, sol, crvena paprika i malo češnjaka). Bundevu prerežite na pola, uklonite sjemenke i zatim režite ravnomjerne komade iste debljine kako bi se ravnomjerno ispekle. Narezanu bundevu zatim posložite u vatrostalnu posudu, dodajte maslinovog ulja i izmiješajte. Nakon toga na svaki komad narezane bundeve stavite začine i pecite na 180°C oko 50 minuta.

image
Promo
Fcafotodigital/Getty Images

Hladni jesenski dani nezamislivi su bez fine kremaste juhe i stoga isprobajte recept s bundevom. Za ovu juhu treba vam jedan manji luk, dva češnja češnjaka, 400 grama bundeve narezane na kockice, maslinovo ulje, 7 dcl vode, vrhnje za kuhanje, sol, papar, bučino ulje, sjemenke bundeve i kruh. Bundevu narežite na manje kockaste komade, uklonite koštice te nasjeckajte luk koji ćete popržiti na maslinovom ulju. Zatim dodajte kockice bundeve i sve zajedno još dinstajte minutu, dodajte češnjak i vodu te pustite da se kuha dok kockice bundeve ne postanu mekane. Nakon što se skuha, bundeva je spremna za miksanje štapnim mikserom kako bi dobila svoju kremastu formu. Za vrijeme miksanja dodajte sol i papar sve dok ne dobijete jednoličnu smjesu koju je zatim potrebno vratiti u lonac gdje se kuhala bundeva i pomiješati s ostatkom vode od pripreme. Za kremastiji okus, dodajte vrhnje za kuhanje, a za estetski dojam poslužite s nekoliko kapljica bučinog ulja i bundevinim sjemenkama.

image
Promo
Trendy_rowdy/Getty Images/istockphoto

Ako pripremate tulum za Noć vještica, oduševit ćete svoje goste browniesima s bundevom i čokoladom. Potrebno vam je 450 grama glatkog brašna, pola žličice soli, 2 žličice praška za pecivo, 150 grama kakaa, 4 jaja, 150 grama otopljenog maslaca, 150 grama šećera, 2 žličice ekstrakta vanilije, 3/4 šalice mlijeka, 1 žličica cimeta, 150 grama nasjeckane čokolade i 500 ml pirea od bundeve. U jednoj zdjeli pomiješajte suhe sastojke (brašno, sol, cimet, kakao i prašak za pecivo), a u drugoj zdjeli mikserom zamutite jaja dok ne postanu pjenasta. Dodajte šećer, vaniliju, mlijeko i otopljeni maslac i opet izmiješajte. Zatim dodajte suhe sastojke u mokre i na kraju dodajte pire od bundeve i nasjeckanu čokoladu. Dobivenu smjesu izlijte u pripremljenu posudu za pečenje i poravnajte ravnom špatulom te zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Vilicom malo izmiješajte gornji i donji dio kako bi dobili šare na kolaču te pecite kolač 35 do 40 minuta.

image
Promo
Eli_asenova/Getty Images/istockphoto

Ovaj kolač je idealan za cijelu jesen, ali posebice za Noć vještica čiji je bundeva također svojevrstan simbol. U obliku u kojem smo poznavali bundevu za Noć vještica, ona se prvi put pojavila 1837. godine, Tipična svjetiljka od bundeve koja se izrezbari i u nju se stavlja svijeća na Noć vještica seže još od keltskih naroda (drevnih predaka Iraca i Škota). Kod njih je bio običaj ostavljati lampione mrtvima kako bi im se pomoglo da pronađu put do čistilišta koji će im osvijetliti stazu.

image
Promo
Liliboas/Getty Images

Kelti su u raznim ceremonijama koristili glave izrezbarene iz krupnog povrća te su vjerovali u iseljavanje duša nakon smrti. U SAD-u je doseljenicima iz Starog svijeta bilo teže dobiti ovo povrće, a bundeva je bio jeftin proizvod koji se mogao naći u vrtovima mnogih domaćinstava i zato se počela koristiti za svjetiljke, a prije toga, bundeva je jednostavno simbolizirala kraj žetve. Noć vještica na engleskom se također naziva All Hallow 'Eve, All Hallowed Souls Eve, All-Hallow-Even i All Saints' Eve, što u prijevodu znači "Večer svih svetih". S vremenom je škotsko ime Halloween zamijenilo ostale. Noć vještica slavi se 31. listopada, uoči Dana Svih svetih prema kalendaru katoličke crkve, a prvo pismeno spominjanje blagdana datira iz 1556. godine. Podrijetlom iz Irske i Škotske, postupno se proširilo na Veliku Britaniju, Sjedinjene Države, a u novije vrijeme obilježava se diljem svijeta.

image
Promo
Mccaig/Getty Images/istockphoto

Ipak, ako je rezbarenje bundeva malo previše za vas, ali su vam bundeve lijepa dekoracija, postoji odličan način kako iskoristiti ovo jesensko povrće kao centralni dio ukrasa. Sukulenti su sve popularnije biljke za interijere, ali i eksterijere, prvenstveno jer se lako održavaju i ne zahtijevaju pretjeranu brigu. Istovremeno, efektan su ukras i u kombinaciji s bundevom - savršena jesenska dekoracija. A kako ćete iskombinirati sukulente i bundeve također ovisi o vašim osobnim preferencijama. Možete izdubiti bundevu tako da izrežete gornji dio, izdubite te uklonite meso i koštice (a istovremeno ih iskoristite za neki od navedenih recepata). Nakon toga, bundevu napunite kombinacijom zemlje i šljunka te posadite sukulente. Ako vam je ovo prekomplicirano. Jednostavno možete sukulente smjestiti na sam vrh bundeve, bez rezbarenja i kompliciranja. Kombinirajte sukulente s mahovinom i ukrasima po želji, a kako si se vaša bundeva što duže očuvala, najbolje ju je postaviti na drvenu podlogu.

Stoga, uživajte u svim mogućnostima koje vam bundeva pruža! Od ukusnih i zdravih jela, strašnih ukrasa za Noć vještica ili kao elegantnih dekoracija u vašem domu. Sve proizvode za najukusnije recepte, ali i najbolji tulum za Halloween možete nabaviti u Plodinama!

image
Promo

Opako dobar Halloween u Plodinama:
Dorina čokolada za kuhanje, 300 g (9,99 kn)
‘z Bregov svježe mlijeko, 3,2% m.m. (9,99 kn)
Rustikalni kruh, 400 g (6,99 kn)
Dukat vrhnje za kuhanje (13,99 kn)
Levanat ekstra djevičansko ulje, 1l (22,99 kn)
Meggle maslac Alpinesse (14,99 kn)
Pšenično brašno Plodine, T-550 glatko (14,99 kn)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 00:16