Koliko puta vam se dogodilo da, baš u trenutku kada ste krenuli raditi jelo o kojem ste dugo maštali, shvatite da se na glavici ili zasebnim režnjevima češnjaka počinje stvarati plijesan ili da su proklijali? Bez obzira gdje ga držali, ako ga ne potrošite u zadanom vremenu, otprilike mjesec dana, često se ponavlja ista priča, a onda češnjak postaje neupotrebljiv. Što kada bismo vam rekli da je tom problemu možda napokon došao kraj? Ekipa s portala The Kitchn, naime, testirala je skladištenje češnjaka na različitim mjestima u stanu i, kako kažu, pronašla savršeno.
Kako su naveli u svom malom istraživanju, na gotovo svim mjestima češnjak je ostao dobar tri tjedna, no četvrti tjedan počeo je pokazivati znakove propadanja.
KAKO ISKORISTITI ČEŠNJAK? RECEPT ZA ŠTAPIĆE SA ČEŠNJAKOM
Među ostalim, isprobali su spremanje glavice češnjaka u vrećici sa zip zatvaračem i u hladnjaku, opciju koja se nije pokazala najboljom i zdravom je ostala samo polovica češnjaka, okus je postao bljeđi i počelo se nazirati klijanje. Nešto boljom opcijom pokazalo se spremanje češnjaka u papirnatu vrećicu, u kojoj je također pokazao naznake klijanja, ali je okus ostao prilično oštar.
Držanje češnjaka u kuhinjskom ormariću rezultiralo je omekšalim režnjevima, a okus je bio pomalo travnat. Jedna od metoda koju su isprobali bila je i držanje češnjaka na kuhinjskom pultu, što se pokazalo prilično dobrom opcijom i češnjak je zadržao jaku aromu. No, najboljom metodom pokazalo se čuvanje češnjaka u keramičkoj posudi s poklopcem na kuhinjskoj površini. Na taj način svaki režanj ostao je čvrst, nije proklijao, a okus i miris ostali su jaki i svježi.
PROBAJTE OVO: FERMENTIRANI ČEŠNJAK
Dobro je dodati, iako postoje različite posudice namijenjene upravo čuvanju češnjaka, bilo koja keramička s poklopcem funkcionirat će sasvim u redu. Pripazite samo da vam ne zauzima previše mjesta i smjestite je negdje gdje vam neće smetati.
Ako ipak želite čuvati očišćene režnjeve češnjaka, najbolje je da to činite kako je objašnjeno ovdje.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....