Čuvanje namirnica u hladnjaku trebalo bi ih duže održati svježima, ali to nije uvijek slučaj. Primjer tomu mogu biti listovi svježeg začinskog bilja, koje čuvate u čaši vode na pultu ili, pak, maslac koji možete ostaviti na sobnoj temperaturi. No, što je s umakom od soje? Ne kvari se kao mlijeko, niti vene kao povrće, a obično se ne pojavljuje plijesan niti pokazuje bilo kakve druge znakove kvarenja. Pored toga, u trgovinama se ne drži u hladnjaku, već na policama sobne temperature.
No, vratimo se na osnove.
Umak od soje podrijetlom je iz Kine, a prvi put se pojavljuje prije otprilike 2500 godina - kada hladnjaka nije bilo ni na vidiku. Zemlje poput Japana i Koreje dale su mu veliku prednost u distribuciji, zbog čega je danas rasprostranjen i dolazi u raznim oblicima - proizveden uz višemjesečnu fermentaciju, kemijski, uz dodatak alkohola i slično.
Za većinu sojinih umaka sve počinje s dva sastojka - sojom i pšenicom. Soja se kuha i kombinira sa pšenicom, zatim se pomiješa s posebnom vrstom plijesni zvanom Aspergillus oryzae i ostavi se da odstoji nekoliko dana. Potom ide u vodu, dodaje se morska sol i bakterije (poput Lactobacillusa). Cijela stvar fermentira neko vrijeme - što je dulja fermentacija, obično je skuplji dobiveni sojin umak. U većini slučajeva procijedi se i pasterizira, a zatim puni u boce, koje možete pronaći u trgovini.
Dakle, trebate li umak od soje smjestiti u hladnjak, pokraj majoneze i vrhnja, ovisi o nekoliko čimbenika. Prvo razmislite koliko brzo potrošite bocu soja umaka. Ako ga koristite svaku večer jer njime redovito začinjavate sve - od prženih kozica i šparoga do pilećih bataka, riže i tjestenine, vjerojatno ćete potrošiti zalihe umaka i brže nego se može pokvariti. I tada je potpuno svejedno hoćete li ga skladištiti u smočnici, na pultu ili u hladnjaku.
Drugi čimbenik jest sastav sojinog umaka, odnosno sadrži li on konzervanse ili ne. Skuplji umaci obično ne sadrže konzervans, za razliku od jeftinijih umaka u koje se dodaje kako bi rok trajanja bio dulji. Konzervans, kao i visok sadržaj soli u soja umaku, znače da je vrlo teško, iako ne i nemoguće, da se plijesan ili bakterije razviju u otvorenoj boci soja umaka. Stoga bi sojin umak bez konzervansa ipak bilo pametnije spremiti u hladnjak.
Sve u svemu, sojin umak kupljen u trgovini vjerojatno ne trebate držati u hladnjaku kako se ne bi pokvario, ali biste ga mogli držati u hladnjaku kako biste zadržali izvorni okus umaka. Inače, sojin umak ostaje na vrhuncu svježine tri do šest mjeseci nakon što ga otvorite, a nakon toga počinje gubiti jačinu i punoću okusa.
Soja sos sigurno će i najdosadniji komad mesa pretvoriti u bombu okusa, a najčešća je namirnica u pripremi woka za koji smo snimili i video recept.