Na tržnice polako stižu one prave, ljetne, sočne i slatke rajčice i pravo je vrijeme za kuhanje juhe od rajčice. Osim što je dobar izbor za jednostavan i brzi ručak, uz koji možete poslužiti samo još komadiće hrskavog kruha ili sendvič sa sirom, ako je napravite u većoj količini, dio možete i smrznuti pa samo vaditi po potrebi.
U nastavku ostavljamo dva načina pripreme juhe od rajčice, uz koje ćete izvući najviše iz plodova uz što manje truda. A to je, složit ćete se, sve što nam ovih dana vrućih ljetnih dana i treba. Osim toga, donosimo i nekoliko dobrih savjeta.
RECEPT ZA KLASIČARE
Umjesto da u lonac samo ubacite pelate i kuhate ih s malo začina, u pripremu uključite još koji korak pa napravite najbolju juhu od rajčice do sada. Trebat će vam 2-3 veće rajčice, konzerva pelata, maslinovo ulje, češnjak, bosiljak, sol, šećer i papar te jedna manja glavica luka.
Na maslinovu ulju najprije pirjajte sitno sjeckani luk, a kad poprimi boju dodajte protisnuti češnjak. Količinu režnjeva koju ćete koristiti prilagodite vlastitom ukusu, ali otprilike pet komada trebalo bi biti dovoljno. Zatim dodajte šećer, promiješajte i kuhajte minutu pa ubacite rajčicu koju ste narezali na veće komade, kratko pirjajte i dodajte konzervu pelata. Sve dobro promiješajte, prelijte vodom, začinite soli i paprom i pustite da se krčka 20-ak minuta. Pred kraj kuhanja u lonac ubacite dio bosiljka, a zatim sve zajedno usitnite blenderom ili štapnim mikserom.
Vratite na vatru pa po želji u juhu ubacite šaku riže ili taranu i kuhajte dok ne bude gotovo. Na kraju ubacite još malo sitno sjeckanog bosiljka. Juhu uvijek možete poslužiti i samu, uz dodatak kockica kruha koje ste kratko zapekli na tavi koje ćete poslužiti sa strane i dopustiti da si svatko za stolom dodaje količinu po želji.
ZA ONE KOJI NE ŽELE STAJATI ZA ŠTEDNJAKOM
U slučaju da i niste baš od stajanja za štednjakom po ovom teškom, sparnom vremenu, juhu od rajčice možete napraviti i na malo drugačiji način. Uključuje najprije paljenje klime, a zatim u pećnice.
U veću posudu stavite 5-6 sočnih rajčica koje ste narezali na komade. Dodajte i dvije manje glavice luka narezane na četvrtine, sol, papar i malo šećera. Dodajte poštenu količinu maslinova ulja, grančicu timijana, malo bosiljka i drugih začina po želji. Sve dobro promiješajte. U foliju umotajte glavicu češnjaka i dodajte nekoliko kapi maslinova ulja. Ubacite sve zajedno u pećnicu na 200 stupnjeva i pecite 20-30 minuta.
Kada je gotovo, prebacite rajčicu, luk i začine u blender, a češnjak odmotajte i iz režnjeva istisnite pastu koja je nastala pečenjem. Dodajte malo tople ili vruće vode, dodatno začinite po potrebi, izblendajte i juha je gotova. Poslužite sve zajedno uz pečene kockice kruha ili, još bolje, tostirani sendvič s puno topivog sira.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....