Ima nešto posebno privlačno u primanju pohanog pilećeg krilca u ruku i uzimanju onog prvog hrskavog, a sočnog zalogaja. Bilo da ih naručite iz dostave ili radite sami, jedete na pikniku, ispred televizora dok gledate utakmicu ili Eurosong ili u nekoj trećoj prilici, pohana krilca stvarno su prava poslastica. Dva najpopularnija načina kako spremiti hrskavu piletinu kod kuće jest ili da je ispečete u pećnici ili da krilca uronite u duboko ulje i ispržite u fritezi. Kada razgovaramo o tome što daje hrskaviji rezultat, teško je poreći da je prženje u ulju ipak učinkovitije, premda je rezultat masniji, a uz velike količine vrućeg ulja, bome je i riječ o izazovnijem načinu pripreme.
Savršeno pržena krilca
Odlučite li se za prženje, imajte na umu da se za savršenu hrskavost vrijedi potruditi. Zato je svoja pileća krilca, umočena prvo u sloj brašna ili kukuruznog škroba, nakon toga u umućena jaja, a potom u zdrobljene kukuruzne pahuljice, krušne ili panko mrvice, najbolje ispržiti - dva puta! Time se postiže da piletina u sredini ostane sočna, a njen omotač postane idealno hrskav.
Budući da pileća koža sadrži masnoće, kolagen i vodu, kako bi postala hrskava, ključno je ukloniti višak tekućine. Prvo prženje se zato odvija na nižoj temperaturi kako bi se postigla sočnost i razgradio kolagen u koži, a zatim se drugo prženje provodi na puno višoj temperaturi, čime se zarobljava tekućina unutar krilca, ali i uklanja ona s površine komada mesa. Kada pržite piletinu, nemojte lonac ili fritezu natrpavati, nego pržite u serijama. Jedino ćete tako dobiti ujednačenu hrskavost komada, umjesto da se neki jače zaprže, a drugi budu gnjecavi.
Mogu li pečena krilca biti hrskava?
U pećnici se ne postiže isti efekt jer se radi o metodi pečenja vrućim zrakom te sva tekućina koja ispari iz mesa ostane zatočena unutar pećnice u obliku vlage. Svakako je prednost ovog načina što se pečenjem u pećnici koristi manje ulja, ovako pripremljena krilca su i dalje jako ukusna, a usto imate i manje za čistiti jednom kad završite s jelom. Želite li ipak pokušati rekreirati efekt dvostrukog prženja u svojoj pećnici, rasporedite pripremljena krilca na lim obložen papirom za pečenje s dovoljno razmaka između komada i pecite ih na niskoj temperaturi od 160 stupnjeva dok ne budu gotova. Zatim ih izvadite van iz pećnice, pustite da se ohlade na sobnu temperaturu pa ih vratite u pećnicu i zapržite na grill opciji na visokoj temperaturi, uz jedno okretanje na pola prženja.
Pravilna priprema krilca
Još jedna stvar na koju vrijedi obratiti pozornost svakako je način na koji pripremate svoju piletinu za pečenje/prženje. Osim tog da se dvostruko peče/prži, bitno je da se to čini s komadima piletine koji nisu previše vlažni od sokova i marinade. Izrazito je važno da pileća krilca dobro ocijedite jer se inače poh neće dobro primiti, a čak i ako krilca ne pohate nego samo pečete i pržite, zbog viška tekućine kožica neće lijepo posmeđiti, niti postati hrskava. Umjesto toga, u svoja krilca utrljajte omiljenu začinsku mješavinu na suho te ostavite meso otkriveno u hladnjaku preko noći kako bi se dodatno isušila koža. Time ćete lakše postići hrskavost kožice.