PROVJERENI TRIKOVI

Kako dobiti posebno hrskava pileća krilca i može li se proći bez prženja u dubokom ulju

Bilo da ih jedete pred televizorom ili negdje na pikniku, ovako će vam spremljena krilca zasigurno uljepšati dan

Ima nešto posebno privlačno u primanju pohanog pilećeg krilca u ruku i uzimanju onog prvog hrskavog, a sočnog zalogaja. Bilo da ih naručite iz dostave ili radite sami, jedete na pikniku, ispred televizora dok gledate utakmicu ili Eurosong ili u nekoj trećoj prilici, pohana krilca stvarno su prava poslastica. Dva najpopularnija načina kako spremiti hrskavu piletinu kod kuće jest ili da je ispečete u pećnici ili da krilca uronite u duboko ulje i ispržite u fritezi. Kada razgovaramo o tome što daje hrskaviji rezultat, teško je poreći da je prženje u ulju ipak učinkovitije, premda je rezultat masniji, a uz velike količine vrućeg ulja, bome je i riječ o izazovnijem načinu pripreme.

image
Whitewish/Getty Images

U krilca utrljajte omiljenu začinsku mješavinu na suho te ostavite meso otkriveno u hladnjaku preko noći kako bi se dodatno isušila i postigla hrskavost kožice!


Savršeno pržena krilca

Odlučite li se za prženje, imajte na umu da se za savršenu hrskavost vrijedi potruditi. Zato je svoja pileća krilca, umočena prvo u sloj brašna ili kukuruznog škroba, nakon toga u umućena jaja, a potom u zdrobljene kukuruzne pahuljice, krušne ili panko mrvice, najbolje ispržiti - dva puta! Time se postiže da piletina u sredini ostane sočna, a njen omotač postane idealno hrskav.

Budući da pileća koža sadrži masnoće, kolagen i vodu, kako bi postala hrskava, ključno je ukloniti višak tekućine. Prvo prženje se zato odvija na nižoj temperaturi kako bi se postigla sočnost i razgradio kolagen u koži, a zatim se drugo prženje provodi na puno višoj temperaturi, čime se zarobljava tekućina unutar krilca, ali i uklanja ona s površine komada mesa. Kada pržite piletinu, nemojte lonac ili fritezu natrpavati, nego pržite u serijama. Jedino ćete tako dobiti ujednačenu hrskavost komada, umjesto da se neki jače zaprže, a drugi budu gnjecavi.

image
Lauripatterson/Getty Images
image
Marioguti/Getty Images

Mogu li pečena krilca biti hrskava?

U pećnici se ne postiže isti efekt jer se radi o metodi pečenja vrućim zrakom te sva tekućina koja ispari iz mesa ostane zatočena unutar pećnice u obliku vlage. Svakako je prednost ovog načina što se pečenjem u pećnici koristi manje ulja, ovako pripremljena krilca su i dalje jako ukusna, a usto imate i manje za čistiti jednom kad završite s jelom. Želite li ipak pokušati rekreirati efekt dvostrukog prženja u svojoj pećnici, rasporedite pripremljena krilca na lim obložen papirom za pečenje s dovoljno razmaka između komada i pecite ih na niskoj temperaturi od 160 stupnjeva dok ne budu gotova. Zatim ih izvadite van iz pećnice, pustite da se ohlade na sobnu temperaturu pa ih vratite u pećnicu i zapržite na grill opciji na visokoj temperaturi, uz jedno okretanje na pola prženja.

image
Gumpanat/Getty Images
image
Bhofack2/Getty Images

Pravilna priprema krilca

Još jedna stvar na koju vrijedi obratiti pozornost svakako je način na koji pripremate svoju piletinu za pečenje/prženje. Osim tog da se dvostruko peče/prži, bitno je da se to čini s komadima piletine koji nisu previše vlažni od sokova i marinade. Izrazito je važno da pileća krilca dobro ocijedite jer se inače poh neće dobro primiti, a čak i ako krilca ne pohate nego samo pečete i pržite, zbog viška tekućine kožica neće lijepo posmeđiti, niti postati hrskava. Umjesto toga, u svoja krilca utrljajte omiljenu začinsku mješavinu na suho te ostavite meso otkriveno u hladnjaku preko noći kako bi se dodatno isušila koža. Time ćete lakše postići hrskavost kožice.

image

Uz ovako pripremljenu piletinu poslužite omiljeni umak

Pexels/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. lipanj 2024 09:22