KUHAJ PAMETNIJE

Kada vidite što sve od možete napraviti od namirnice koju inače bacate, to vam više neće padati na pamet

Kada potrošite sir, koru bacite? Razmislite još jednom pa od nje napravite hrskave zalogaje i kremasti umak

Da se kora od parmezana ili grana Padano sira može iskoristiti za još jači, bolji i moćniji okus juha i umaka, to smo već znali. Često upravo ostatke sira spremamo u vrećicu i pakiramo u zamrzivač, a zatim ih iskoristimo kada kuhamo varivo, gustu juhu ili, primjerice, umak od rajčice. To je uglavnom i jedini način na koji smo je do sada koristili, a onda smo na Instagramu naletjeli na savjete kreatora sadržaja Danila Cortellina i ostali iznenađeni idejama kako se još može iskoristiti kora omiljenog sira.

Nakon što je s vanjske strane očistite nožem, koru ubacite u vodu kako bi omekšala, a zatim je osušite. Koru zatim možete narezati na veće komade i ispeći na tavi pa dobiti hrskave zalogaje ili je nasjeckati na komadiće i koristiti kao dodatak nekom drugom jelu. U slučaju da se u jednom trenutku komadi sira krenu lijepiti za tavu, ne brinite, pričekajte da se lijepo karamelizira izvana i zatim ćete je lakše odvojiti od tave.

Također, koru možete narezati na kockice, ubaciti u slatko vrhnje sa začinima pa sve zajedno skuhati i pretvoriti u gusti umak. Želite li koru iskoristiti na ovaj način, najprije je stavite u vodu dan ranije i držite u hladnjaku kako bi postala mekša. Prije nego je nasjeckate na kockice, odstranite tanki vanjski sloj koji je obično tvrđi, a ako se u umaku svaka kockica u potpunosti ne otopi, ubacite sve zajedno u blender pa sjedinite na taj način.

image
Jannhuizenga/Getty Images/istockphoto

Jedan od načina pripreme koji nam se posebno svidio je i ubacivanje kore od parmezana ili grana Padano sira u mikrovalnu, gdje se ona pretvori u napuhnutu hrskavu grickalicu koju zatim možete poslužiti umjesto komadića kruha uz kakvoj krem juhi ili jednostavno dodati plati sa sirevima i narescima kao grickalicu. Prije nego je stavite u mikrovalnu, koru od sira potrebno je dobro osušiti. Stavite je na tanjur na koji ste stavili komadić papira za pečenje i pecite dvije minute na maksimalnoj temperaturi. Ako dio ostane gumenast, jednostavno ga odstranite nožem i poslužite samo hrskavi dio.

Najvažnije kod pripreme ovih jela je da koristite koru pravog, kvalitetnog grana Padano sira ili parmezana i da je prije konzumiranja očistite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. kolovoz 2024 09:44