Svakim obilaskom supermarketa ponovno se iznenadimo visokim cijenama na koje nailazimo, no s vremenom smo naučili kako to možda i ne mora nužno biti loša stvar. Naime, visoke cijene posljednjih godinu dana naučile su nas kuhati bolje, pametnije i o svakoj namirnici promišljati još više i kvalitetnije. Skuhati jelo za četveročlanu obitelj do 5 eura tako nam sada predstavlja uzbudljiv izazov, a ne problem pa smo u nastavku s vama odlučili podijeliti nekoliko dobrih, brzopoteznih recepata i savjeta.
Osim toga, do kvalitetne doze inspiracije i korisnih savjeta možete doći i preuzimanjem besplatnog vodiča "Jedem pametno, kuham odgovorno", koji su svojevremeno sastavile Mateja Zvirotić Andrijanić i Iva Finderle, a dobre ideje možete potražiti i na korisnim profilima na društvenim mrežama o kojima smo nedavno pisali ovdje.
NA ŽLICU
Zimski dani zovu na jela na žlicu pa nije ni čudno što se na vrhu našeg popisa nalazi upravo to. Jeftina, a ukusna i zasitna varijanta jela na žlicu može biti svima omiljeni klasik – grah s kiselim kupusom. Za ručak za dvoje do četvero ljudi trebat će vam pakiranje kiselog kupusa i jedna do dvije konzerve graha, a zatim u lonac po želji možete ubaciti i kobasicu, suho meso ili malo slanine, ovisno o tome čime raspolažete i što vam je u tom trenutku dostupno.
Za ovo jelo trebat će vam još samo luk, malo češnjaka, crvena mljevena paprika i drugi začini po želji što, pretpostavljamo, već imate u kuhinjskim ormarićima. Želite li ‘pojačati‘ jelo, dodajte mu i malo krumpira ili ga poslužite uz pire krumpir, a uvijek dobra ideja bit će i domaći kruh na koji također ne morate potrošiti previše novaca. Kupite kilogram brašna i kvasac, a vodu, šećer i sol, vjerujemo, ionako već imate pri ruci. Ako ne jedete previše kruha, od kilograma brašna napraviti možete ih napraviti čak dva manja.
BRZO, A FINO I UTJEŠNO
Palenta je također prilično jednostavan dodatak tjednom meniju, a kada je napravite kako treba i ostane kremasta, može biti itekako utješna i dobra opcija za hladne zimske dane. Uvijek volimo koristiti domaću, krupnije mljevenu palentu koju kupujemo na mlinu ili tržnici, ali za brzinsku večeru dobra opcija bit će i instant palenta. Cijena obje varijante ne prelazi 2 eura za 500 grama.
Dodajte tome još i žlicu vrhnja i šaku čvaraka i dobili ste obilan obrok nakon kojeg nećete ostati gladni. Želite li ubaciti i povrće, razmislite o kombinaciji mrkve, cvjetače, slanutka i pelata koje možete pirjati na laganoj vatri, a zatim, kad povrće omekša, poslužiti kao umak uz palentu. Ovakvom jelu uvijek možete dodati i mesni ili riblji (čak i iz konzerve) dodatak po želji.
AKO NE MOŽETE BEZ MESA
Iako su cijene mesa danas nešto više, uvijek postoje jeftiniji komadi od kojih možete napraviti čuda. Jedno od jeftinih i brzih jela na koje baš nitko za stolom neće imati prigovor može biti i kvrguša s piletinom, koja će vas, ako birate zabatke, koštati oko 2 eura za 500 grama. Piletinu začinite, posložite po posudi za pečenje, a zatim prelijte smjesom nalik onoj za palačinke. Sve zajedno poslužite uz, primjerice, pečeno korjenasto povrće, i dobili ste zasitan ručak za dvoje do četvero ljudi.
Osim piletine, dobra opcija za cjenovno pristupačan ručak uvijek su i svinjski kotleti. Zapecite ih na naglo, a zatim na istoj masnoći pirjajte luk i češnjak, dodajte gljive, malo senfa, podlijte vinom, a zatim i temeljcem ili vodom. Vratite kotlete i na kraju ulijte kiselo vrhnje koje ste razrijedili s malo vode. Začinite crvenom paprikom i timijanom, pustite da se krčka dok meso ne omekša i imate ukusan ručak u manje od 30-ak minuta i, još važnije, za prilično malu svotu novaca. Jelo poslužite uz tjesteninu, rižu, pire krumpir, kus-kus, heljdu... Ako vam u novčaniku ostane još koji euro, u košaricu ubacite i glavicu zelene salate pa poslužite uz ručak.
ZA RUČAK, ALI I ZA PONIJETI NA POSAO
Uvijek dobra ideja za jednostavan ručak mogu biti i različite pite. Iznenadili biste što sve od pakiranja kora za savijače, koje će vas koštati do 2 eura, možete napraviti. Iskoristite nekoliko kora nanizanih jednu na drugu kao podlogu za pitu nalik quicheu pa napunite kombinacijom povrća koje imate u hladnjaku i prelijte kiselim vrhnjem umućenim s jajem ili, jednostavnije, napravite smjesu koju ćete zatim rolati u štrudle.
DOBRE IDEJE ZA BRZE I JEDNOSTAVNE PITE
To može biti kombinacija piletine, poriluka i gljiva, zatim sira i špinata, a dobra ideja je i buča s heljdom, mljeveno meso s krumpirom, krumpir i špinat ili samo luk i krumpir, kao kada radite krumpirušu. Mogućnosti je zbilja mnogo, a najbolje od svega, komadić uvijek možete ponijeti idući dan na posao te uštedjeti koji euro i na gablecu.
ŠTO S OSTACIMA?
Od ostataka mesa uvijek možete napraviti sendviče ili ih ubaciti u tortilje, zarolati u kore za savijače pa zapeći na tavi, dok ostatke povrća možete ubaciti u wok tavu, dodati im kuhanu rižu i jaje pa napraviti sasvim novo jelo.
Odlična ideja bit će i, primjerice, ako vam ostane palente, prebaciti je u posudu za pečenje, pustiti da poprimi oblik, a zatim rezati na željeni oblik, zapeći na malo ulja pa nadjenuti dodacima po želji. To može biti kakav namaz (humus ili pašteta od tune), ali i pirjano povrće, svježe pečena ili riba iz konzerve...
Odlična ideja za potrošiti ostatke uvijek je i kakav slastan složenac. Skuhajte, primjerice, tjesteninu, napravite rjeđi bešamel umak, dodajte i šaku topivog sira, a zatim pomiješajte s komadićima piletine, graškom ili drugim povrćem. Sve zajedno prebacite u posudu za pečenje, pomiješajte, pospite s još sira i zapecite.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....