Sezona mnogima najdražeg simbola ljeta - lubenice - u punom je jeku, a kako ne biste uzalud trošili novac i u hladnjaku gomilali nezrele, nedovoljno slatke, suhe ili čak trule komade, možete se poslužiti s nekoliko jednostavnih trikova. Jedan od vjerojatno najstarijih uključuje trešnju i kuckanje o lubenicu. Premda su mnogi uvjereni u učinkovitost ove metode, ona ponekad zna i zavarati pa se nerijetko, čak i nakon svih provjera, razočaramo u slatkoću i sočnost ovog ljetnog ploda. Kako biste bili sigurni u lubenicu koju kupujete, sve što trebate napraviti je zapravo daleko jednostavnije od spomenutih metoda. Naime, dovoljna će biti tek kratka provjera.
Naime, svaka lubenica na sebi ima "prsten" ili mrlju pomalo žućke boje i okruglog oblika, dio koji je tijekom njenog rasta doticao tlo. U slučaju da je boja te mrlje bež ili žućkaste boje, lubenica je zrela. S druge strane pripazite ako je svjetlo-zelene ili bijele boje, tada lubenica vjerojatno još uvijek nije dovoljno zrela i takav plod najbolje je preskočiti. Također, kada lubenicu već imate u rukama, dobro je znati kako će teža lubenica uvijek biti bolji izbor jer sadrži više soka. S druge strane, lakši primjerci bi iznutra mogli biti suhi.
Budući da je doista teško prestati je jesti svježu, iz ruke, narezanu na jednostavne kriške, naša je preporuka da dio lubenice odmah odvojite za jedan od ukusnih deserata i jela. Vjerojatno i sami znate kako će lubenica dobro funkcionirati i u jednostavnoj salati, pokapana kvalitetnim maslinovim uljem u kombinaciji sa slanim sirom uz dodatak mente.
Od nje možete pripremiti različite vrste sorbeta, spajati je sa šumskim voćem, ali i brojnim slatkim likerima kao što je maraschino.
SORBET OD LUBENICE
Trebat će vam:
300 ml vode
200 g šećera u prahu
1 kg očišćene lubenice
listići mente
0,6 dcl maraschina
Priprema:
Mentu i šećer prokuhajte u vodi na laganoj vatri. Izblendajte lubenicu i otopinu mente i šećera te procijedite kroz sito, dodajte maraschino i stavite u zamrzivač. Svakih 30 minuta izmiješajte vilicom dok se ne stvore mali kristali. Servirajte po želji sa svježom lubenicom.
S lubenicom možete raditi i ražnjiće na koje ćete nanizati i drugo svježe voće poput grožđa ili pak kupina s kockicama omiljenog slanog kravljeg ili čak kozjeg sira.
RAŽNJIĆI OD SIRA I LUBENICE
Trebat će vam:
200 g lubenice
200 g feta sira
100 g šumskog voća
Priprema:
Narežite lubenicu i feta sir na željene oblike i napiknete na ražnjiće sa šumskim voćem. Ukrasite po želji.
U novom broju magazina Dobra hrana, koji možete pronaći na kioscima, chefica Ivana Bekavac pokazala nam je kako omiljeni ljetni plod pripremiti na salatu. Idealan je to recept za ljetne vrućine jer ne iziskuje da provodite puno vremena u kuhinji.
ŠTO S KOROM OD LUBENICE?
Vania Ardiles Perić, Čileanka sa zagrebačkom adresom koja stoji iza brenda Rock Your Greens, koristi cijeli plod lubenice, pa čak i njezinu koru. Kako je dodala, kora i koštice lubenice također su prilično zdravi dijelovi ploda. Iskoristiti se mogu u smoothiejima, mogu se i ukiseliti, pretvoriti u prah i spremiti te koristiti po potrebi. Njezine savjete i recepte potražite ovdje.