Neizostavna namirnica

Četiri savjeta kako da vam dragocjeno maslinovo ulje što duže ostane svježe i ukusno

Na njemu pečemo hranu, dodajemo ga u salate, dovršavamo njime jela, a najčešće ga pogrešno skladištimo

Tko cijeni kvalitetno maslinovo ulje vrlo dobro zna da je ono osjetljivo i potrebno je pravilno njime rukovati kako biste doista izvukli najbolje iz svake kapi. Najgore što se može dogoditi jest da vam se maslinovo ulje pokvari, što ćete lako otkriti prvo po užeglom mirisu, a zatim i po izrazito gorkom i neugodnom okusu, ako se uopće prisilite kušati ga. Ako usto još nešto i pripremite s tim uljem, to će znatno utjecati i na vašu hranu, pokvariti vam jelo i uništiti cijeli doživljaj blagovanja.

image
Andreygonchar/Getty Images

Još je veća šteta kada se pokvari ekstra djevičansko maslinovo ulje jer je za njega utrošeno puno više maslina i truda, a vi se izdvojili i puno više novca kako biste dobili željenu kvalitetu i kompleksnost okusa. Kako biste to izbjegli, važno je na umu imati nekoliko ključnih stvari.

Visoke temperature doista nisu prijatelj maslinovu ulju.

Možda je praktično imati bocu maslinovog ulja u ladici ili ormariću tik uz pećnicu ili na pultu uz štednjak, no to je najgore mjesto na kojem ga možete držati. Umjesto toga izaberite hladno i suho mjesto poput smočnice ili udaljene police. To pogotovo vrijedi za skupocjena ulja koja se najčešće koristi za dovršavanje jela. Ako svakodnevno koristite maslinovo i praktičnije vam je da stoji bliže štednjaku, svakako je bitno da bude u primjerenoj ambalaži.

Maslinovom ulju ne paše ni svjetlost.

Izloženost jakom svjetlu, bilo sunčevom ili umjetnom, može ubrzati proces kvarenja maslinovog ulja te smanjiti količinu antioksidansa koji se u njemu nalaze. Upravo se zato većina maslinova ulja prodaje u tamnim zelenim bocama. Ako ste svoje domaće ulje dobili u prozirnoj boci, obavezno ga prebacite u tamnu ili čak keramičku bocu koja će potpuno spriječiti prodiranje svjetlosti. Neka to bude boca koju je lako čistiti, dovoljno širokog grla da kroz njega može ući i četka za čišćenje boca kako biste je mogli koristiti više puta.

image
Apomares/Getty Images

Ograničite pristup zraku.

Treći faktor na koji morate obratiti pozornost je doticaj zraka i maslinovog ulja - čim otvorite bocu, počinje proces propadanja ulja. Zato je važno da izlijevate potrebnu količinu prije kuhanja u manju posudu ili vrč i zatvarate glavnu bocu. Nakon korištenja te pomoćne posude za doziranje svakako je dobro očistite kako se ti ostaci sa stajanjem ne bi pokvarili i time uništili okus svakog novog dolijevanja ulja.

Obratite pozornost na rok trajanja.

Većina maslinovih ulja traje dvije godine nakon same berbe, ako stoji u neotvorenoj boci. Ako ste bocu otvorili, što prije potrošite maslinovo ulje, to bolje. Zato je bolje kupovati manje boce maslinovog ulja umjesto većih količina, premda se činile kao dobra prilika za malo uštediti. Dugoročno vam se jednostavno neće isplatiti.

image
Fcafotodigital/Getty Images
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 11:08