DOBRI SAVJETI

Banane vam uvijek posmeđe prije nego ih uspijete pojesti? Ovi trikovi će im produljiti rok trajanja

Ako ipak nijedan od trikova ne uspije, pripremili smo vam i recept za banana bread bez greške

Koliko god volimo kruh od banane i pametno iskorištavanje prezrelih banana, ponekad jednostavno želimo pojesti savršeno zrelu bananu, bez ikakve obrade, za užinu ili je dodati pahuljicama za doručak, pa se razočaramo kada vidimo da su u košari za voće svi plodovi naglo posmeđili. Srećom, ipak postoje načini koji potencijalno mogu usporiti tamnjenje banana, baš kao što postoji i način da dozrele što prije, o čemu smo već pisali.

Najčešće kada ste u kupovini banana stavljate ih u plastičnu vrećicu kako biste ih izvagali, no čim dođete kući izvadite ih iz vrećice - jer to ubrzava njihovo sazrijevanje. Također, natrpavanje više vrsta voća u jednu zdjelu može utjecati na brzinu sazrijevanja banana.

image
Unsplash

Kako biste usporili sami proces sazrijevanja, oko gornjeg dijela banane, gdje se više plodova drži zajedno, omotajte plastičnu foliju. Na taj ćete način smanjiti kontakt peteljke s vanjskim utjecajem. Između ostalog izbjegavajte i direktnu sunčevu svjetlost i toplinu jer to ubrzava proces tamnjenja, pa banane radije čuvajte na hladnom i tamnom mjestu.

Također, banane nisu jedino voće koje otpušta puno etilena dok sazrijeva. Ispuštaju ga i jabuke, kruške, krumpir, avokado i rajčice, pa ćete banane htjeti držati podalje od njih kako i one ne bi sazrele prebrzo. Ipak, ako ste zakasnili i vaše banane su već sazrele - čuvajte ih u hladnjaku.

A ako ništa drugo ne uspije i ostanete s prezrelim, smeđim bananama, uvijek možete napraviti ovaj banana bread s početka priče. Provjereno dobar recept donosimo u nastavku.

Banana bread

image
Unsplash

Trebat će vam:
2-3 prezrele banane
75 g maslaca ili cca 70 ml bučina ulja
30 g šećera
1 žličica sode bikarbone
1 jaje
malo ekstrakta vanilije
100 g čokolade
190 g brašna

Priprema:

U zdjeli vilicom zgnječite banane da dobijete kašu, dodajte otopljeni maslac ili bučino ulje i dobro izmiješajte da se sastojci povežu. Dodajte razmućeno jaje, šećer, sodu bikarbonu i ekstrakt vanilije i sve ručno izmiješajte. Dodajte brašno i miješajte dok ne dobijete jednoličnu gustu smjesu. Ubacite usitnjenu čokoladu ili začine (odlične kombinacije pumpkin spice iz Harrise, cimet, kakao prah), pomiješajte i izlijte u pleh koji ste prethodno namastili i pobrašnili. Stavite u pećnicu zagrijanu na 180 °C te pecite oko pola sata, odnosno dok čačkalica iz biskvita ne izađe čista.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 09:08