KUHAJ PAMETNIJE

Bacate koru od sira? Stanite i iskoristite je za još bolje juhe, umake i rižota, evo i kako

 Sal61/Getty Images/istockphoto
Ideja da tvrde sireve ne možemo sasvim do kraja potrošiti daleko je od istine, a imamo i nekoliko korisnih savjeta kako to učiniti

Sigurno vam se barem jednom dogodilo da ste potpuno zaboravili na neki komad zrelog i aromatičnog sira koji ste pospremili nakon posljednjeg druženja s prijateljima i onda ga pronašli već stvrdnutog i posušenog, umotanog u foliju i poguranog u stražnji dio hladnjaka. Ako ni vi ne volite bacati hranu, odlično! Prije nego okrajak parmezana, grana padana ili nekog divnog pecorino sira završi u kanti za smeće (u vrećici za miješani otpad, naravno), razmislite jeste li zaista iscrpili sve načine kako možete iskoristiti njegovu finu aromu i umami u svojoj kuhinji! Otpatke od omiljenih sireva možete upotrijebiti kako biste obogatili još koje jelo prije nego doista ništa više od njih ne ostane.

image
Anton Dobrea/Getty Images/istockphoto

Prije kuhanja s ostacima sira, prvo ih dobro očistite. Operite vodom i osušite te uklonite nožem tragove voska, ako ih ima. Ako ih nećete odmah koristiti, ubacite ih u vrećicu i dobro zatvorite pa spremite u zamrzivač. Tako skladišteni mogu trajati gotovo neograničeno. Pritom imajte na umu da se zamrzavanje cijelog sira koji se inače jede na sobnoj temperaturi nikako ne preporučuje jer se time narušava ne samo tekstura, nego i njegov okus. Ostaci koji se više ne mogu jesti jer su pretvrdi ili presuhi su idealni za zamrzavanje.

image
Sal61/Getty Images/istockphoto

Jedan od najpopularnijih načina kako iskoristiti ostatke sira svakako su razne juhe. Ostatke je najbolje prvo lagano pirjati sa začinima, povrćem i malo vode. Sir će u juhu pustiti lagane voćne ili pak orašaste note svog okusa, a tu bazu kasnije lako možete nadopuniti omiljenim povrćem, tjesteninom i drugim omiljenim namirnicama. Pritom ne zaboravite izvaditi komade sira prije posluživanja juhe. Sir će u juhi svakako omekšati, no najvjerojatnije ipak nedovoljno da bi bio ugodan za pojesti.

PRIPREMITE MINESTRONE

image
Oksanakiian/Getty Images/istockphoto

Domaći umak za tjesteninu na bazi rajčice također će imati koristi od komada parmezana ili grana padana! Ubacite koji zalutali ostatak i pustite da se krčka sa svježim rajčicama, celerom, lukom i mrkvom. Sir će dodati slanoću umaku, a usto će pomoći sa zgušnjavanjem umaka. Također treba pripaziti da se komadi uklone prije spremanja ili uporabe samog umaka.

UBACITE SIR U UMAK OD RAJČICA

image
Fcafotodigital/Getty Images

Kada radite rižoto, parmezan ne morate dodati samo na kraju! Kada pripremate temeljac koji ćete koristiti za podlijevanje rižota, ubacite ostatke parmezana, dodajte još neke začine poput ružmarina, timijana i lovorova lista i pustite da lagano krčka kako biste iz sastojaka izvukli što više okusa. Potom koristite taj temeljac za rižoto koji će biti još ukusniji.

DESET RECEPATA ZA RIŽOTO

image
Vladislav Chusov/Getty Images/istockphoto

Infuzirate li rado maslinovo ulje raznim namirnicama, nemojte preskočiti sir! Osobito ako je riječ o pecorinu. Ubacite očišćene i osušene komade u teglicu ekstra djevičanskog ulja koje vam je viška i pustite da nekoliko dana stoji. Mješavinu možete doraditi i pomoću začinskog bilja ili pak češnjaka, a ovako aromatizirano ulje koristite za pripremu brusketa ili pak poslužite uz čašu vina i omiljeni kruh.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 09:00