wrc Croatia rally

Britanac Elfyn Evans u Toyoti GR Yaris Rally1 pobjednik je trećeg izdanja WRC Croatia Rallyja

Vozač Toyoti GR Yaris Rally1 smireno je odradio je završnicu i podigao trofej namijenjen pobjedniku

Proglasenje pobjednika, Martin, Evans

 Goran Mehkek/CROPIX

Posljednji dan utrke za Svjetsko prvenstvo u reliju nije nam priuštilo neizvjesnosti i iznenađenja poput prethodna dva izdanja. Elfyn Evans je bez većeg pritiska suparnika, u prvom redu Ott Tanaka, administrirao 20-ak sekundi prednosti s kojima je ušao u posljednju etapu i potpuno zasluženo upisao se na listu pobjednika Croatia Rallyja.

Prije dvije godine Velšanin je doslovno do posljednjeg zavoja bio u igri za pobjedu, no, napravio je grešku previše i morao se zadovoljiti drugim mjestom. Ove godine koncentrirano i smireno odradio je završnicu i podigao trofej namijenjen pobjedniku čime je prekinuo posta dug gotovo godinu i pol (posljednju pobjedu ostvario je u Finskoj 2021.) i došao do svoje šeste WRC pobjede u karijeri.

image
Goran Mehkek/CROPIX

"Nakon svega sve se čini tako beznačajno. Dugo smo radili na tome (pobjedi op.a.), ali iznenađujuće je koliko to malo znači u ovom trenutku. Nakon što smo se stvarno usredotočili na vikend i utrku, sada nam ponovno nedostaje naš prijatelj i nakon prolaska ciljem to je sve o čemu možemo razmišljati," izjavio je Evans u svom prvom komentaru na cilju u Kumrovcu, a potom se na najvišu stepenicu pobjedničkog postolja popeo s Irskom zastavom u čast tragično preminulog prijatelja i kolege Craiga Breena.

Drugo mjesto pripalo je Tanaku koji je u subotu pokušao pritisnuti Evansa. Nakon 14. brzinca na kojem je upisao najbolje vrijeme Tanak se približio na 12,5 sekundi, ali njegov ritam usporili su problemi s automobilom (ručna kočnica, prijenos...) i Evans je vratio izgubljeno. U posljednju etapu Estonac je ušao bez većih ambicija zadovoljivši se drugim mjestom. Na identičan način posljednjoj etapi pristupio je i Esapekka Lappi koji se popeo na treću stepenicu podija.

image

Elfyn Evans i Scott Martin

AFP

Najbrži na posljednjem ispitu u Kumrovcu bio je Thierry Neuville i Power stage bodovima barem malo ublažio gorčinu subotnjeg odustajanja.

„Nakon svega što se dogodilo, jako sam razočaran. Ovo je težak trenutak i stvarno smo željeli tu pobjedu. Dali smo sve od sebe, ali nažalost propustili smo priliku. Uvijek kada morate dati više od 100 posto i kada ste na granici, teško je izbjeći takve greške. U svakom slučaju sve ovo bilo je za Craiga, nadamo se da je dovoljno," izjavio je Neuville koji je u posljednju etapu ušao bez rezervnih kotača i na mekanim gumama podredivši sve rezultatu na posljednjem brzincu.

U završnoj etapi jedina neizvjesnost bila je vezana uz četvrto mjesto za koje su kandidirali Kalle Rovanperä i Sebastien Ogier. Aktualni prvak imao je na početku dana 1,7 sekundi prednosti, koje je sasvim očekivano povećao i zadržao mjesto na korak do podija. Istini za volju Ogier koji je pored dvije probušene gume, od sudaca dobio i dvije vremenske penalizacije, nije previše grizao protiv momčadskog kolege.

image
Foto AFP

U konkurenciji WRC2 klase pobjeda je pripala Yohanu Rosselu koji je od prvog do posljednjeg ispita držao lidersku poziciju. Francuzu je završnici subotnje etape zaprijetio Nikolay Gryazin. Pobjednik ovogodišnje izdanja karlovačkog relija Quattro River, u posljednju etapu ušao je tek 11,5 sekundi zaostatka, ali Rossel je spremno uzvratio u nedjelju i pobijedio s više od 16 sekundi prednosti.

Od hrvatskih predstavnika najbolji plasman ostvario je Tomas Hrvatin zauzevši 29. mjesto u ukupnom poretku, te 3. u RC4 klasi. Samo stepenicu iza njega reli je završio 19-godišnji Jan Pokos koji je na pretposljednjem brzincu preskočio Željka Magličića, treće u poretku hrvatskih predstavnika na Croatia Rallyju.

„Bilo je jako dobro. Šteta što nam je prvi dan otkazao servo na upravljaču što nam je priuštilo puno muke. Srećom u servisu smo uspjeli otkloniti kvar, a potom i nadoknaditi izgubljene 3 minute. Za nešto više nedostajalo je brzinca. Na određeni način ove je godine bilo čak i malo teže jer se s gumama za kišu prošle godine malo lakše moglo boriti s blatom i pijeskom koje završi na cesti,” izjavio je po dolasku u cilj Pokos.

Croatia Rally

1. Elfyn Evans Toyota 2.50:54,3

2. Ott Tanak Ford +27,0

3. Esapekka Lappi Hyundai +58,6

4. Kalle Rovanperä Toyota +1:18,3

5. Sebastien Ogier Toyota +1:28,0

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 06:11