VREMEPLOV

VIDEO: Prvi s M prugama bio je kultni BMW 3.0 CSL, legenda motosporta poznata i kao ‘Batmobile‘

Izgrađen je kao izvanredni homologacijski model kako bi se mogao natjecati na ETCC-u
BMW 3.0 CSL
 Youtube Screenshot

BMW Group Classics, podružnica bavarskog proizvođača čiji djelokrug obuhvaća sve aktivnosti koji se tiču povijesti BMW-a, nedavno su se prisjetili jednog od svojih najnevjerojatnijh SUV-ova – legendardnog X5 Le Mans-a. Jučer se na "meniju" našla legenda motorsporta u ikoničnim M bojama, koja je definirala BMW-ov dizajn za slijedećih 50 godina, BMW 3.0 CSL (E9).

image
BMW 3.0 CSL
Youtube Screenshot

Izgrađen je kao specijalni homologacijski model kako bi se mogao natjecati na European Touring Car Championshipu, a riječ je o prvom automobilu koji je nosio legendarne M pruge. Ovaj fenomenalan stroj koji će kod mnogih izazvati dašak nostalgije izrađen je u samo 1265 primjeraka. Jedan od njih, iako nije u potpuno originalnom stanju, nalazi se u muzeju BMW-ovih klasika.

Odjel BMW-ovih klasičnih automobila vodi YouTube kanal, a u najnovijem videu dvojica zaposlenika nazivaju ga "elegantnim i bezvremenskim", objašnjavajući kako su "neki od njegovih elemenata definirali dizajn BMW-a za budućih 50 godina". I zaista, vrlo agresivan i aerodinamičan dizajn doveo je do toga da dosta ljudi 3.0 CSL naziva "Batmobileom". Zanimljivost je kako su neke od njegovih komponenata bile zakonski zabranjene u nekim zemljama. Primjerice, u Njemačkoj je automobil isporučivan sa stražnjim spojlerom u prtljažniku, kako bi ga vlasnik mogao sam namontirati nakon što ga je kupio.

image
BMW 3.0 CSL
Youtube Screenshot

Nažalost, primjerak je bez motora, s obzirom na to da je motor u procesu obnovljenja kako bi ga BMW mogao koristiti za utrke u sljedećoj sezoni. "Cilj je obnoviti uspjeh izvornog automobila u prvoj sezoni European Touring Car Championship-a", izjavio je BMW Group Classic.

Pravi ljubitelji BMW-a znaju da je CSL par puta mijenjao motore. U početku je koristio motor CS-a od 180 KS, no 1972. je on malo povećan iznad tri litre, kako bi se mogao natjecati u kategoriji "over three-liter". 1973. je zapremnina još malo povećana, tako da 3.0 CSL na stazu prenosio 206 KS i 292 Nm okretnog momenta. Pogledajte video:

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 03:29