VIDEO

Ovako je Mercedes uz pomoć Porschea napravio po mnogima najsavršeniju limuzinu ikad - W124 500E

Prvi istinski Porsche sa četiri vrata bio je zapravo Mercedes-Benz, a glavni konkurenti su mu bili BMW 540i i pakleni M5 E34
W124 500E
 Mercedes-Benz

Mercedesov W124 500E jedan je od najomiljenijih proizvoda koji je napustio tvornicu, a vjerojatno i s razlogom. Ovo je automobil nastao u suradnji Porschea i Mercedesa, kako bi na Autobahnu pobijedio BMW M5. Međutim, 500E je postao mnogo više od obične sportske limuzine s velikim motorom – jedna od najfinijih njemačkih limuzina.

Dizajn je bio revolucionaran, iz vremena kada su "inženjeri nadmašili računovođe". Imao je koeficijent otpora od samo 0,26, revolucionarni sustav brisača, odličnu kvalitetu izrade i mnoštvo sigurnosnih značajki. Konkurencija je u to vrijeme bila jedino BMW-ova sportska krstarica E34 540i i još vrućiji M5.

image
W124 500E
Youtube Screenshot

Kako bi se nosio s konkurencijom, Mercedes je rješenje pronašao u zapanjujućem V8 M119 motoru, koji je osvojio '24 Hours of Le Mans' pod poklopcem Saubera C9. M119 se nije samo pokazao pouzdanim i brzim, već je na dyno testu pokazao bolje rezultate poslije iscrpljujuće utrke nego prije.

Jedini problem bio je staviti ovaj ogroman motor u W124, s obzirom na to da su šine okvira bile preuske. Tada u priču dolaze Porscheovi inženjeri koji su imali iskustva s velikim motorima, a i novac je kompaniji iz Stuttgarta bio potreban zbog velikog pada prodaje u Sjevernoj Americi.

Nakon što je Porsche konstruirao šire okvire za motor, izlazna snaga 5-litrenog V8 bila je 322 KS i 470 Nm okretnog momenta, stoga je limuzina trebala snažniji ovjes i kočnice sa šireg SL-a. Međutim, sada je 500E bio preširok za proizvodnu liniju, stoga je Porsche ponovno intervenirao.

Svejedno, možda ovo ne bismo trebali nazvati suradnjom Mercedesa i Porschea u punom smislu riječi, jer iako je Porsche konstruirao određene elemente 500E i pružio konačnu montažu, dijelovi i osnovni dizajn bili su Mercedesovi.

image
W124 500E
Mercedes-Benz

Proizvodnja 500E bila je priča za sebe i nisu korištene najučinkovitije metode. Cijeli postupak trajao je 18 dana. Nakon što bi se karoserija poslala u Porsche na doradu spomenutih elemenata, vratila bi se u Mercedes na lakiranje. Zatim bi stigla u drugu Porscheovu tvornicu na konačnu montažu, pa opet ponovno u Mercedes na konačni pregled i isporuku.

Ovo je jedan od razloga zašto je u salonu koštao čak 35 posto više nego BMW-ov M5 – oko 100.000 tadašnjih njemačkih maraka.. Međutim, moglo bi se reći kako plaćate najbolju sportsku limuzinu ikad napravljenu, s vremenom od 0-100 km/h od samo 5,5 sekundi.

Osim toga, za razliku od ostalih Benzova s velikim motorom koji su mu prethodili, upravljao je i zaustavljao se kao nikada do sada. A postoji li bolja priča od neprestanog napredovanja i težnjom za postizanjem savršenstva potaknuto konkurencijom? Pogledajte video:

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 23:54