V12 i utičnica

Video, foto: Lamborghini predstavio Revuelto, hibridnog nasljednika Aventadora s 1015 KS!

Prvi supersportaš s nazivom "V12 Hybrid HPEV" ukazuje da je riječ o elektrificiranom plug-in hibridu visokih performansi

Lamborghini Revuelto

 Lamborghini

Velik dan za Lamborghini: kompanija iz Sant‘Agate Bolognese danas je predstavila nasljednika dugovječnog Aventadora. Prethodnih mjeseci smo mali prilike vidjeti maskirani prototip, rendere i službene detalje o pogonu, a sada je novi super sportski model napokon pokazan i zove se - Revuelto.

U Lamborghiniju za novi model koji ponovo nosi naziv jednog borbenog bika iz španjolske koride, kažu kako je ni manje ni više nego "nova paradigma u svijetu super sportskih modela".

Njihov prvi supersportaš s opisom "V12 Hybrid HPEV" ukazuje da je riječ o elektrificiranom plug-in hibridnom modelu visokih performansi.

Premda je kultni atmosferski V12 u samostalnoj formi pogona zauvijek otišao u povijest, novi revolucionarni pogon sastoji se od novorazvijenog 6,5-litrenog V12 atmosferca i tri električna motora.

Dva su smještena na prednjoj osovini i svaki opskrbljuje jedan od prednjih kotača, a treći je postavljen na potpuno novi 8-stupanjski mjenjač s dvostrukom spojkom.

Teži tek 193 kilograma uključujući električni motor,a u Lamborghiniju kažu da je u praksi brži od 7-stupanjskog DCT-a u modelu Huracan te da nudi novu opciju višestrukog prebacivanja u niže stupnjeve prijenosa jednostavnim držanjem lijeve poluge mjenjača tijekom kočenja. Osim toga, prijenos je sada, kao u legendarnoj Miuri, postavljen poprečno iza V12.

Time se stvorio prostor u središnjem tunelu gdje je smještena litij-ionska baterija od 3,8 kWh, duga 1,55 metara i široka 24 centimetra. Može se puniti na utičnici do 7 kW (0 do 100 posto za 30 minuta). Čisto električni domet je gotovo 10 kilometara.

Što se snage tiče, 128 KS po litri obujma je novi interni rekord, a samo V12 stroj raspolaže sa 825 KS pri vrtoglavih 9250/min uz 725 Nm najvećeg okretnog momenta pri 6500/min. Pritom crveno područje počinje tek na 9500/min!

image

Lamborghini Revuelto

Lamborghini

Nadalje, svaki od dva prednja elektromotora teži 18,5 kilograma i isporučuje 110 kW (150 KS) i 350 Nm okretnog momenta na prednje kotače, a tu je i funkcija vektoriranja okretnog momenta.

Maksimalna snaga sustava je 1015 KS. Proizvođač pritom nije naveo brojku najvećeg okretnog momenta sustava.

Revuelto od 0 do 100 km/h ubrzava za 2,5 sekunde, do 200 km/h za manje od 7 sekundi, a najveća brzina je prema Lamborghiniju"više od 350 km/h".

image

Lamborghini Revuelto

Lamborghini

Treći elektromotor ima izlaznu snagu od 110 kW i 150 Nm ibdjeluje kao starter i generator, opskrbljuje energijom dva prednja motora preko baterije, ali može pokretati i stražnju osovinu kada je automobil u potpuno električnom načinu rada. Ovisno o načinu rada, Revuelto postaje model s pogonom na sva četiri kotača s nultom emisijom.

Kako bi se uštedjela energija, tu je i E način rada, u kojem se koristi samo pogon na prednje kotače.

Brojke potrošnje nisu objavljene, no objavljeno je kako su emisije CO2 smanjene za 30 posto u odnosu na Aventador Ultimae.

image

Lamborghini Revuelto

Lamborghini

Osnova "šasije" za Revuelto potpuno je novi okvir od karbonskih vlakana inspirirana zrakoplovstvom, takozvani "Monofuselage". Prednja struktura također je izrađena isključivo od karbona i prema proizvođaču, prva takva u super sportskim automobilima. U usporedbi s Aventadorom, novi je model 10 posto lakši.

Prednji okvir je 20 posto lakši od aluminijskog prethodnikovog. Povećana je I krutost strukture za 25 posto. Stražnji dio je izrađen od aluminija, a Revuelto ima ovjes s dvostrukim poprečnim ramenima sprijeda i straga.

Raspodjela težine iznosi 44:56 posto sprijeda/straga, a u usporedbi s Aventadorom Ultimae, stabilizatori su 11 posto čvršći sprijeda i 50 posto straga.

Osim toga upravljanje je "izoštreno" za 10 posto.

image

Lamborghini Revuelto

Lamborghini

Aktivna aerodinamika, posebice prednji spliter i novi dizajn krova, kroz koji se zrak usmjerava prema aktivnom stražnjem krilu, namijenjeni su povećanju aerodinamičnosti (+61 posto) i potisne sile (+66 posto). Električno vektoriranje zakretnog momenta, koje također radi zajedno s upravljanjem stražnjim kotačima, pomaže u dinamici vožnje.

Serijske gume za Revuelto su run-flat Bridgestone Potenza sport u dimenzijama 265/35 ZRF20 sprijeda i 345/30 ZRF21 straga, ili uz doplatu 265/30 ZRF21 sprijeda i 355/25 ZRF22 straga. Iza naplataka nalaze se karbonsko-keramičke kočnice, s 10 klipnim čeljustima i diskovima promjera 410 mm sprijeda i četveroklipne s diskovima promjera 390 mm straga.

image

Lamborghini Revuelto

Lamborghini

Revuelto vozača časti s čak 13 načina vožnje: s hibridnim sustavom uvode se načini Recharge, Hybrid i Performance. Svaki se može kombinirati s četiri razine pogona Città (grad), Strada, Sport i Corsa. Sve se to podešava preko dva zakretna prekidača na novodizajniranom upravljaču.

Modovi vožnje:

Città: modus kada su aktivni samo električni motori, a snaga je ograničena na 180 KS. Svi sustavi postavljeni su za maksimalnu udobnost i učinkovitost sa smanjenom potisnom silom. Ovdje pomaže ponovno punjenje kada je baterija prazna i u blizini nema stanica za punjenje, ili na scenu stupa V12.

image

Lamborghini Revuelto

Lamborghini

Strada: Ovdje je izvedba sustava ograničena do 886 KS. Pritom je V12 je uvijek aktivan. Prednja e-osovina podržava vektoriranje okretnog momenta, a aktivna aerodinamika radi zajedno kako bi osigurala stabilnost pri velikim brzinama, primjerice na autocesti.

Sport: U sportskom načinu rada pogon oslobađa maksimalnih 907 KS. Sve je u užitku u vožnji i odzivu motora il prijenosa.

Corsa: ovaj modus bi trebao predstavljati maksimum u pogledu performansi i zvuka. U kombinaciji s načinom izvedbe, ovdje se postiže izlazna snaga sustava od 1015 KS. U Corsi je također moguće onemogućiti elektroničku kontrolu stabilnosti i pokrenuti Launch Control.

Što se dizajna tiče riječ je o evoluciji Aventadora, i stilski i po dimenzijama, a glavni dizajner slovenac Mitja Borkert potrudio se i da Revuelto ima dozu elegancije, da nije preagresivan.

No, "divlja strana" Revuelta definitivno je stražnji dio s ekstremnim difuzorom, visoko postavljenim ispušnim cijevima i nesmetanim pogledom na cijeli motor.

image

Lamborghini Revuelto

Lamborghini

Revuelto u kabini nudi bolje promišljen prostor za dvoje, a zahvaljujući novom podvozju, prostor za noge je povećan za izdašnih 84 mm.

Time se iza sjedala stvara znatno više prostora u koji se, prema riječima proizvođača, može smjestiti torba za golf. Ispod prednjeg poklopca ima mjesta za dva manja kofera. Tu su i nova spremišta između sjedala i u donjem dijelu armaturne ploče, kao i držač za čaše na suvozačevoj strani. Osim toga, novi dizajn krova pruža 26 mm više prostora za glavu.

Što se infotainmenta tiče, Revuelto se oslanjaju na 12,3-inčni zaslon s instrumentima, okomito postavljen 8,4-inčni središnji ekran za infotainment i novi 9,1-inčni zaslon ispred suvozača.

Sve u svemu, jedva čekamo prve usporedne testove s Ferrarijem SF90 Stradale koji mu je glavni konkurent...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 07:19