VIDEO

Tihi rat: Fiat oglasom provocira talijanske vlasti koje napadaju Stellantis

Iako se na prvi pogled ovo čini samo kao još jedna reklama za ovaj električni model, Fiat ovime ipak šalje mnogo dublju poruku

Fiat 500e bez loga na reklami

 YouTube Screenshot

Fiat je napravio novu reklamu za 500e, što se također može protumačiti kao neizravni odgovor na Stellantisove nedavne probleme s talijanskim vlastima. Video od 30 sekundi prikazuje mali Fiat bez ikakvih oznaka, tvrdeći da ga svi još uvijek mogu prepoznati.

image

Fiat 500e bez loga na reklami

YouTube Screenshot

“Fiat | No Logo” oglas s uklonjenim oznakama na 500e, podijeljen je kanalu proizvođača automobila na YouTubeu. Automobilu su uklonjeni amblem s oznakom "500" s nosa i natpis "Fiat" s vrata prtljažnika. Također, natpis 500e je izbrisan s kromiranog ukrasa ispod bočnih prozora.

Uz emotivnu glazbu u pozadini spikerica izgovara: “Kad ovaj auto ne bi imao logo, kad ne bi imao ime, kad ne bi imao zastavu. Kad ne bi imao ništa što bi otkrivalo što je ili odakle dolazi, svi bi ga i dalje prepoznali. Jer kada automobil ima ikonski dizajn i oduvijek je predstavljao radost življenja, to može biti samo talijanski i to može biti samo Fiat”.

image

Fiat 500e bez loga na reklami

YouTube Screenshot

Iako se na prvi pogled ovo čini samo kao još jedna reklama za ovaj električni model, Fiat ovime ipak šalje mnogo dublju poruku. Talijanska je vlada proteklih mjeseci bila jako oštra prema Stellantisu, kako bi pritisnula proizvođača i natjerala ga da poveća proizvodnju u svojim talijanskim tvornicama. Prvi udarac je bilo prisiljavanje na promjenu imena nove Alfe iz Milano u Junior, samo nekoliko dana nakon njegovog debija. Prema talijanskom Zakonu za zaštitu podrijetla, zabranjeno je da se model koji se proizvodi u Poljskoj nazove po talijanskom gradu Milanu, jer to zavarava kupce.

image

Fiat 500e bez loga na reklami

YouTube Screenshot

Drugi udarac dogodio se kada su talijanske vlasti zaplijenile 134 primjerka Fiata Topolina u luci u Livornu. Temelj za zapljenu je bio isti zakon, a uzrok problema bila je malena naljepnica s talijanskom zastavom na karoseriji "auta". Prema riječima tužitelja, zastava bi mogla dovesti potrošače u zabludu u pogledu podrijetla automobila koji se proizvodi u Maroku. Fiat je morao ukloniti naljepnice kako bi nastavio prodaju ovog modela.

Važno je napomenuti da je u prošlosti bilo dosta slučajeva da su uvezeni modeli Fiata nosili talijanske boje ili imena, bez ikakvog prigovora vlasti. To sugerira da je odnos između Stellantisa i aktualne talijanske vlade prerastao u "mali rat" i da vlada namjerno "traži dlaku u jajetu" kako bi pritisnula Stellantis i natjerala ga da što više proizvodnje vrati u Italiju.

image

Fiat 500e bez loga na reklami

YouTube Screenshot

Čini se da tenzije ipak malo popuštaju nakon što je Stellantis najavio produljenje proizvodnje druge generacije Fiat Pande (Pandine) u tvornici u Pomiglianu i najavio novi Fiata 500 Ibrida, blagu hibridnu verziju električnog 500e. Hibridnom izvedbom bi se znatno trebala povećati proizvodnja u tvornici Mirafiori u Torinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. lipanj 2024 21:21