KAKVI PREVARANTI

Tvrdili su da proizvode aute u Italiji, no zapravo su ih uvozili iz Kine. Dobili su ogromnu kaznu

Obmanjujuće poruke i reklame počele su oko prosinca 2021. i "naznačivale su Italiju kao mjesto podrijetla i proizvodnje" ovih vozila

DR Automobiles

 DR Automobiles

Talijansko tijelo za nadzor tržišnog natjecanja (AGCM) kaznilo je tvrtku DR Automobiles sa 6 milijuna eura zbog "nepoštene komercijalne prakse". Vladina agencija tvrdi da je tvrtka "pogrešno" implicirala da su njihova DR i EVO vozila proizvedena u Italiji, dok su zapravo bila uvezena iz Kine.

image

DR Automobiles

DR Automobiles

AGCM tvrdi da su obmanjujuće poruke i reklame počele oko prosinca 2021. i da su "naznačivale Italiju kao mjesto podrijetla i mjesto stvarne proizvodnje" ovih vozila. Međutim, to nije bio slučaj jer se ona zapravo proizvodila u Kini, a u Italiji su se radile samo manje dorade i finiširanje, poput lijepljenja loga na auto.

image

DR Automobiles

DR Automobiles

Vlasti tvrde da je "obmanjujuća praksa" dovela potrošače u zabludu i da je možda pomogla prodaji tvrtke. Konkretno, AGCM je primijetio da se "praksa poklopila s razdobljem najbolje prodaje automobila s marki DR i EVO na talijanskom tržištu."

image

Talijanska tvrtka nije proizvodila već je uvozila aute iz Kine

Screenshot AGCM

Vladin dokument na 71 stranici ide u opsežne detalje i navodi brojne primjere "muljaža" tvrtke koja se pokušava prikazati kao talijanska. Primjeri uključuju korištenje motiva talijanske trobojnice kao i web-stranicu koja je DR nazvala "talijanskom automobilskom grupom koja je 2006. godine debitirala među proizvođačima automobila."

image

Talijanska tvrtka nije proizvodila već je uvozila aute iz Kine

Screenshot AGCM

Vlada se također osvrnula na niz video zapisa koji su implicirali da su njihova vozila u potpunosti proizvedena u Italiji. U jednom takvom isječku, poznate talijanske znamenitosti su prikazane prije snimke vozila koje se proizvodi na tekućoj traci. Dokument je također uključio snimke zaslona koje pokazuju da su DR 3.0 i DR 5.0 tek nešto malo preinačene verzije kineskih modela Chery Tiggo 2 i Chery Tiggo 4.

Istraga je navodno pratila i tvrtku koja je "uvozila ‘gotove‘ automobile" iz Kine, izvještava Reuters. Kako je navedeno, "fotografska dokumentacija jasno pokazuje da automobil, još prije nego što je istovaren iz kontejnera, izgleda dovršen i potpun u svakom pogledu." Na jednoj fotografiji vozilo je bilo skoro potpuno, odnosno nedostajali su samo logotipovi.

image

Talijanska tvrtka nije proizvodila već je uvozila aute iz Kine

Screenshot AGCM

DR Automobiles nije kritiziran samo zbog svojih tvrdnji o proizvodnji jer podružnica, poznata kao DR Service & Parts, "nije jamčila odgovarajuću opskrbu rezervnim dijelovima niti ispravnu pomoć nakon prodaje, putem prodajne mreže i/ili ovlaštenih radionica."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. lipanj 2024 21:21