ELEKTRIFIKACIJA

Stigla konkurencija Teslinom Semiju: Mercedes predstavio novi eActros 600 EV s dometom od 500 km

Mercedesov potpuno električni kamion ima tri paketa baterija koje mu daju kombinirani kapacitet od 621 kWh

Mercedes eActros 600

 Mercedes Trucks

Mercedes-Benz Trucks predstavio je novi eActros 600, električni kamion za duge relacije koji ima za cilj postaviti "novi standard u cestovnom prijevozu tereta".

Predviđen za početak proizvodnje krajem sljedeće godine, eActros 600 ima "puristički dizajn" koji obuhvaća meke obline i aerodinamični stil.

Govoreći o tome, kamion ima oblogu podvozja i usmjerivače zraka na prednjim nosačima krova. Pridružuju im se matrična LED prednja svjetla i namjenski izrađena kabina koja je produžena za 80 mm radi bolje aerodinamike.

image

Mercedes eActros 600

Mercedes Trucks

EV kamion ima nosivost od oko 22 tone i napajaju ga tri litij željezo fosfatne baterije koje mu daju kombinirani kapacitet od 621 kWh. Ova konfiguracija obećava domet od 500 km, a Mercedes primjećuje da je otprilike 60 posto putovanja njihovih kupaca na velike udaljenosti kraće od te udaljenosti.

Kao rezultat toga, sve dok postoji infrastruktura za punjenje na mjestima utovara i istovara, kupci ne bi trebali imati problema sa zabrinutošću za domet. Za tvrtke koje trebaju putovati dalje, Mercedes je rekao da eActros 600 može "putovati znatno više od 1000 km dnevno".

image

Mercedes eActros 600

Mercedes Trucks

Tesla nije službeno otkrio specifikacije baterije za svoj Semi, ali se široko vjeruje da verzija za duge relacije ima kapacitet baterije procijenjen u rasponu od 850-950 kWh, osiguravajući domet od približno 804 km.

Mercedes-Benz Trucks dizajnirao je eActros 600 kako bi imao istu izdržljivost kao konvencionalni Actros za teške uvjete rada na dugim relacijama, a to znači da model ne bi trebao imati problema s prevoženjem do 1,2 milijuna km u deset godina rada. Tvrtka je dodala da bi čak i nakon tog razdoblja "stanje zdravlja baterije i dalje trebalo biti preko 80 posto".

image

Mercedes eActros 600

Mercedes Trucks

Baterije napajaju novu električnu osovinu od 800 volti s dva elektromotora. Oni proizvode kontinuiranu snagu od 544 KS (400 kW), kao i najveću snagu od 816 KS (600 kW). eActros 600 ima kapacitet punjenja do 400 kW, ali tvrtka na kraju planira ponuditi punjenje megavatima. Kada bude dostupan, model bi se mogao napuniti od 20 do 80% za oko 30 minuta.

image

Mercedes eActros 600

Mercedes Trucks

Iako je Mercedes napomenuo da će model imati "nabavnu cijenu koja je oko dva do dva i pol puta veća od dizelskog ekvivalenta", rekli su da bi na određenim tržištima eActros 600 mogao biti dugoročno isplativiji.

Točna podjela ovisi o nizu čimbenika – uključujući poticaje i cijene energije – ali tvrtka je napomenula da bi prednosti mogle početi "unutar prosječnog razdoblja zadržavanja vozila od oko pet godina ili nakon oko 600.000 km.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 16:13